Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Ajuntament de Berga impulsa una campanya per fomentar el comerç local dels sectors de la moda i el benestar personal
  Data de publicació: 26.11.20

  L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa una campanya de suport centrada en el sector de la moda, els complements i la joieria. Aquesta iniciativa també inclou el sector del benestar i la imatge personal a través dels productes i serveis que ofereixen els centres d’estètica, les perruqueries i les barberies. La campanya forma part del Pla de Xoc de Dinamització Comercial de 2020 i té l’objectiu de minimitzar els efectes de la davallada de vendes registrades durant el període de confinament domiciliari decretat els mesos de març, abril i maig, així com pal·liar les conseqüències del tancament obligatori dels centres de bellesa i estètica durant la segona onada de la pandèmia de la Covid-19, a causa de les restriccions d’activitats establertes per les autoritats governamentals i sanitàries de Catalunya.

  Incentivar les vendes dels sectors

  La proposta promoguda per l’àrea de Promoció Econòmica arrencarà amb l’inici de la campanya de Nadal i pretén incentivar les vendes dels productes i serveis de proximitat mitjançant la creació i producció d’una sèrie de vídeos promocionals que es difondran a través de les xarxes socials dels comerços que han protagonitzat les peces audiovisuals i del consistori berguedà. Els vídeos no només pretenen promoure les vendes, sinó que també s’utilitzaran per divulgar els valors del comerç de proximitat, com per exemple: el tracte personalitzat, l’especialització, la qualitat, la sostenibilitat, la generació de riquesa i llocs de feina, l’equilibri i la millora de l’economia domèstica, entre d’altres.

  Participació d’una cinquantena de comerços

  La iniciativa ha tingut una bona acollida del teixit comercial, ja que ha comptat amb la participació de gairebé una cinquantena d’establiments del sector de la moda distribuïts de la següent manera: 34 botigues de moda i complements, 8 centres de bellesa i estètica i 5 perruqueries. L’Ajuntament de Berga ha finançat la totalitat del cost de la gravació, producció i edició de les peces audiovisuals que han estat realitzades per l’empresa ProduccionsMC, a l’entorn del Convent de Sant Francesc. Les gravacions s’han portat a terme seguint els protocols de prevenció i seguretat per la Covid-19. • Berga homenatja a Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera en el 15è aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  Data de publicació: 23.11.20

  El 25 de novembre es compliran 15 anys de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La decisió es va donar a conèixer a París quan un jurat internacional va anunciar la llista de formes d’expressió cultural que havien rebut aquest reconeixement, entre les quals hi figurava La Patum de Berga. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de La Patum han organitzat un homenatge institucional a diverses persones que han estat vinculades a la festa: Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera. Enguany, l’acte es realitzarà sense públic com a mesura preventiva per la situació de pandèmia. L’esdeveniment comptarà amb les persones homenatjades i es realitzarà el dijous, 26 de novembre, a l’Ajuntament de Berga.

  Vivències i records patumaires

  En les darreres setmanes, s’ha realitzat la gravació d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’, a càrrec de Produccions MC. Es tracta d’un projecte que recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum amb l’objectiu de deixar constància de l’evolució de la festa a través dels seus records i experiències. En aquesta ocasió, l’audiovisual comptarà amb tres protagonistes que compartiran el seu coneixement sobre La Patum. En concret, Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera se sumaran al llistat de protagonistes del projecte integrat per Adelina i Rosa Maria Camprubí, Jordi Camps, Gregori Capdevila ‘Mixu’, Josep Carreras, Isabel Cardona, Josep Freixa Nyaco, Angelina Vilella i Josep Collado. Les peces audiovisuals dels protagonistes d’enguany es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga, La Patum i Àgora Cultural durant la setmana del 23 al 29 de novembre. A més, els vídeos també s’emetran per Televisió del Berguedà, el 25 de novembre.

  Nissaga patumaire

  Lola Creu Aspachs és descendent de la nissaga dels Xamberg, la família que havia portat i tocat el Tabal des del 1826, com a mínim. En l’entrevista, Lola Creu repassa algunes anècdotes com per exemple el sistema que s’utilitzava per assecar els vestits dels gegants quan es mullaven per la pluja. També explica perquè el tabaler realitza una parada concreta al capdamunt de la vila durant el passacarrers i comenta perquè havia d’anar acompanyada dels seus cosins per participar a La Patum.

  Expert saltador de Plens

  Josep Cuberas és una persona vinculada a la vida festiva de la ciutat, ja que presideix la Junta Conservadora d’Els Elois i també és patumaire. Josep Cuberas va iniciar-se a La Patum de la mà del seu avi, que va ser un dels impulsors de la creació de La Patum Infantil juntament amb en Joan Rafart. Cuberas va formar part de diverses comparses de La Patum Infantil com per exemple els Turcs i Cavallets, els Nans Nous o l’Àliga. Cuberas va fer el seu primer salt de Plens quan era adolescent i des d’aleshores n’ha fet un total de 200. En la peça audiovisual, Cuberas realitza algunes recomanacions a l’hora de fer un salt de Plens, repassa els canvis que hi ha hagut en la festa i reflexiona sobre el futur de La Patum.

  Investigador de la història berguedana

  Josep Noguera és historiador i s’ha dedicat a investigar la història de Berga durant els segles XIX i XX. Les referències que trobava sobre La Patum li van permetre establir algunes hipòtesis sobre la festa berguedana. En l’audiovisual, Noguera fa referència a Manuel Pla i Farriols, nomenat tinent d’alcalde l’any 1885, com a persona que va iniciar la potenciació de La Patum. L’historiador també parla sobre la introducció de noves músiques, el declivi de la processó de Corpus, la mitificació de la festa o la influència de La Patum en altres manifestacions de la cultura popular.

  Exposició de La Patum

  La celebració del 15è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat culminarà amb l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc. El consistori berguedà va decidir que l’accés a la mostra fos lliure durant els tres últims caps de setmana de novembre per fomentar la visita dels veïns i veïnes de la ciutat, a causa de les restriccions de la Covid-19 i també amb motiu de l’aniversari patumaire. L’exposició permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals. La mostra es pot visitar de divendres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h.          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga