Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga acollirà la II Trobada de Comparseria Femenina Popular impulsada per la Bauma dels Encantats en el context del 8M
  Data de publicació: 02.03.20

  La Bauma dels Encantats i l'Ajuntament de Berga organitzen la II Trobada de Comparseria Femenina Popular. L’esdeveniment es portarà a terme el pròxim dissabte, 7 de març, en el context de la commemoració del Dia Internacional de les Dones que se celebra anualment el 8 de març. La trobada comptarà amb la participació d’una desena de colles que mostraran elements de la comparseria festiva femenina a través d’una cercavila que recorrerà els carrers del centre de la ciutat. L’esdeveniment també comptarà amb la col·laboració de la Banda de l'Escola de Municipal de Música de Berga que amenitzarà el recorregut del passacarrers.

  La presidenta de la Bauma dels Encantats, Elisabet Casals, ha destacat la importància d’aquesta trobada per “potenciar els personatges femenins que participen en les festes de les poblacions catalanes que hi seran presents”. Casals ha explicat que “la trobada de l’any passat va ser un èxit i, per això, hem volgut repetir la iniciativa i donar-li la rellevància que es mereix aquest acte”. Tanmateix, la regidora de Cultura i Feminisme de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, s’ha mostrat satisfeta de poder contribuir a la consolidació d’aquesta activitat. Segons Valverde, “el món de la cultura popular ha estat tradicionalment masculinitzat i el fet de començar a posar sobre la taula la presència femenina és molt positiu i ens satisfà que una entitat com la Bauma dels Encantats tiri endavant aquest tipus de propostes per a la ciutat”.

  Una cercavila més participada

  Enguany, l’esdeveniment ha introduït algunes novetats referents a la ubicació i el recorregut de la desfilada de la comparseria per fer-la més participada. David Tristany, membre de la Bauma dels Encantats, ha dit que el canvi d’ubicació respon a “la voluntat de donar més visibilitat a l’acte i fer-ne partícips altres zones de la ciutat”.

  La trobada s'iniciarà a les 5 de la tarda amb la plantada de les colles participants i un berenar popular a la Plaça dels Països Catalans. A les 6 de la tarda començarà la cercavila que constarà de l’itinerari següent: Pl. dels Països Catalans – Carrer del Roser – Pl. de la Creu – Pl. de les Fonts – Pl. Sant Joan – Carrer Ciutat – Pl. Ciutat – Carrer dels Àngels – Pl. de Sant Pere. Al final del passacarrers es farà una ballada conjunta i l'organització entregarà uns obsequis de record a cadascuna de les colles. Es preveu que l'acte hagi finalitzat a les vuit de la tarda, aproximadament.

  Una desena de colles participants

  A banda de la imatgeria femenina de la Bauma dels Encantats, la geganta Gosolana i la nana Doña Blanca, la trobada comptarà amb la participació de les següents colles: Grup de Geganters i Gralleres d'Oliana, Caparrots de Sant Cugat del Vallès, Geganters de Sant Cugat del Vallès, Geganters i Grallers de la Llacuna, Geganters de l'Esquirol, Geganters de Sant Joan de Vilatorrada, Geganters de Puig-Reig, Geganters de Sant Feliu de Llobregat, Colla Gegantera de Guixers i El Gall de Parets del Vallès (portat només per dones). Durant aquesta setmana es tancaran les colles participants.

  Tota la imatgeria de les colles són personatges femenins històrics i característics de la cultura popular catalana que han representat en els seus municipis un paper important en la vida quotidiana o en el teixit associatiu. Per tant, és fonamental destacar-ne el seu valor. La Bauma dels Encantats se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb una trobada de comparseria femenina, gairebé de les úniques que se celebren arreu de Catalunya. Per aquest motiu, des de l'entitat cultural i el consistori berguedà s’anima als veïns i veïnes a sortir al carrer i participar en la trobada. • Berga obre el període per sol·licitar les places d’administradors i administradores de La Patum i Els Elois 2020
  Data de publicació: 02.03.20

  L’Ajuntament de Berga ha obert la convocatòria per sol·licitar l’accés a les places d’administradors i administradores de La Patum i Els Elois de 2020. Es tracta de quatre parelles que s’encarregaran de presidir els actes principals durant les festes de Corpus i Els Elois d’enguany en representació dels antics quatre barris en què es dividia la ciutat: Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses). Tradicionalment, els administradors i administradores tenien la funció de recaptar diners per finançar les despeses de les festes de l’Octava de Corpus, però avui dia la seva participació ha esdevingut simbòlica i protocol·lària. Les persones interessades en formar part de les dues celebracions podran presentar la seva candidatura del 2 de març al 17 d’abril, a través de la tramitació d’una instància genèrica al consistori berguedà.

  El llegat de les festes dels barris

  Els administradors i administradores no són una comparsa, però comptem amb 401 anys d’història i s’han convertit en un element rellevant de la festa perquè han contribuït a mantenir el llegat de les festes dels barris que tradicionalment se celebraven durant La Patum. La vida social i cultural del municipi era cabdal i la figura dels administradors i administradores ha estat essencial per explicar la història dels barris i la seva contribució al Corpus berguedà.

  Presentació de candidatures

  L’Ajuntament de Berga ha obert un període ordinari en què es podran presentar les candidatures per escollir les quatre parelles d’administradors i administradores en funció d’una sèrie de criteris de valoració que es basen en la data de celebració del casament, el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses i formacions musicals per part dels candidats i candidates. Cal recordar, però, que no és imprescindible que les parelles candidates estiguin casades per poder exercir el càrrec d’administradors i administradores. El termini d’inscripció és obert des d’aquest dilluns i es tancarà el divendres, 17 d’abril. En cas que el nombre de sol·licituds sigui inferior al nombre de places disponibles, s’obrirà un període extraordinari per a què s’hi puguin apuntar persones a títol individual que posteriorment seran agrupades per parelles.

  La sol·licitud de les places d’administradors i administradores es podrà realitzar mitjançant la presentació d’una instància genèrica via telemàtica o presencialment al Registre general de l’Ajuntament de Berga situat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). L’horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i el dilluns, de 5 a 7 de la tarda. Les persones sol·licitants hauran de ser majors d’edat i en el document d’inscripció caldrà indicar els criteris de valoració que compleixen.

  Compromisos durant ambdues celebracions

  Les setmanes prèvies a l’inici del Corpus, l’Ajuntament de Berga portarà a terme una sessió informativa a les parelles seleccionades per explicar les tasques protocol·làries que comporta el càrrec i també disposaran d’una persona de referència durant la celebració de la festa per tal d’acompanyar-los en les seves funcions. En aquest sentit, els administradors i administradores hauran d’assistir als actes relacionats amb les festes de La Patum i Els Elois de 2020. Per exemple, hauran de participar al Ple extraordinari del diumenge de l’Ascensió, les misses majors, La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, el lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i els salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit. D’altra banda, també es requerirà la seva assistència durant els actes de la festivitat d’Els Elois com per exemple en les passades de dissabte i diumenge, a l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

  Per a més informació sobre el procés d’inscripció dels administradors i administradores de La Patum i Els Elois, podeu contactar amb l’àrea d’Alcaldia, a través de l’adreça de correu electrònic alcaldia@ajberga.cat i al telèfon 93 821 43 33, extensió 3201.< Anterior  ...       10  11  12  13  14  15  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga