Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga suspèn la festa d’Els Elois de 2020 per la Covid-19 i descarta posposar-ne la celebració
  Data de publicació: 18.06.20

  L’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois han decidit suspendre l’edició de 2020, a causa de la Covid-19. La festa havia de celebrar-se els dies 25 i 26 de juliol, però la situació d’emergència sanitària i la impossibilitat de realitzar-la amb total normalitat han motivat la seva cancel·lació. La decisió del consistori berguedà ha estat consensuada amb els membres de la Junta Conservadora d’Els Elois i les persones i entitats que formen part de la comissió organitzadora de la festa reunits de forma telemàtica el passat 3 de juny. Tot i que la situació de crisi sanitària està evolucionant favorablement i la fase de represa s’iniciarà a Catalunya aquesta mitjanit, es desconeixen quines seran les mesures adoptades per les autoritats sanitàries i governamentals respecte la celebració de festes populars quan finalitzi la vigència de l’estat d’alarma.

  L’origen de la festa d’Els Elois

  La festa està vinculada a la confraria o gremi d’Els Elois de Berga creat durant el segle XIV, tot i que la primera referència coneguda data de l’any 1579 i està relacionada amb els estatuts que regien aquest gremi. La confraria d’Els Elois agrupava els oficis artesans relacionats amb el treball dels metalls i del transport, així com els del fang, que s’hi van afegir posteriorment. Als estatuts de 1773 se citen els següents oficis pertanyents al gremi: serraller, llauner, ferrer, argenter, armer, baster, traginer, terrissaire, claveter, manyà i calderer.

  Una celebració que creix

  La festa d’Els Elois és una celebració que ha evolucionat i crescut en els últims anys gràcies a la incorporació de noves activitats per fomentar la participació de tots els públics. A les tradicionals passades, la benedicció dels animals, la missa, l’audició de sardanes, la boda típica de l’Alt Berguedà, el ballet de Déu, el lliurament de ferradures o el ball de tarda, també cal sumar-hi altres activitats incloses recentment com per exemple la mostra d’oficis artesans, els tallers infantils, el rapte de la núvia, la festa de comiat de solteres i solters o el sopar popular. • Berga acollirà una sessió de cinema a la fresca del Cicle Gaudí amb la projecció de la pel·lícula ‘La Innocència’ el 25 de juny
  Data de publicació: 17.06.20

  El Cicle Gaudí torna a Berga amb la programació d’una sessió gratuïta de cinema a la fresca que es farà el dijous, 25 de juny, a la plaça Font del Ros, a les 10 de la nit. La projecció és una iniciativa impulsada per l’Acadèmia del Cinema Català amb la col·laboració de les àrees de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Berga per iniciar l’estiu amb una proposta de qualitat a l’aire lliure amb l’objectiu de promoure la cultura cinematogràfica entre els veïns i veïnes de la ciutat. Les sessions de cinema del Cicle Gaudí que es realitzen habitualment al Teatre Patronat van ser cancel·lades el març passat a causa de la pandèmia de la Covid-19, fet que va comportar el tancament temporal de les sales de cinema per evitar els contagis. L’última projecció que va acollir la sala berguedana el mes de febrer va ser ‘La hija de un ladrón’ de Belén Funes. En aquesta ocasió, la pel·lícula proposada per a la sessió de cinema a la fresca serà ‘La Innocència’ de la directora debutant Lucía Alemany. Aquest títol formava part de la programació del primer trimestre de l’any del Cicle Gaudí.

  Una pel·lícula autobiogràfica

  ‘La Innocència’ es basa en una experiència autobiogràfica de la directora del film. La pel·lícula explica la història de la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i escapar del seu poble, malgrat que per aconseguir-ho, haurà d’enfrontar-se als seus pares. És estiu i la Lis es passa el dia jugant al carrer i flirtejant amb el seu xicot que és més gran que ella. La tafaneria dels veïns i veïnes i la manca d’intimitat obliguen la Lis a portar la seva relació en secret per a què els seus pares no se n’assabentin, però aquest estiu idíl·lic acabarà i amb l’inici de la tardor la Lis descobrirà que està embarassada. La pel·lícula està protagonitzada per Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosquet i va obtenir vuit nominacions als Premis Gaudí de 2020. L’actriu Laia Marull, que interpreta a la mare de la protagonista, va obtenir el guardó a millor actriu secundària. El film és original en català, castellà i anglès, té una durada de 92 minuts i no està recomanat per a persones menors de 16 anys.

  Mesures de seguretat durant la projecció

  La projecció de la pel·lícula es farà incorporant una sèrie de mesures preventives d’higiene i seguretat per la Covid-19. L’aforament estarà limitat a un màxim de 200 persones i es recomana arribar a la zona de la projecció amb temps suficient per accedir-hi. S’habilitarà una entrada i l’accés als espectadors i espectadores es permetrà mitja hora abans de l’inici de la projecció (21:30h). Les persones que assisteixin a la sessió hauran d’utilitzar la mascareta obligatòriament i disposaran de gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans. En cas de pluja, la projecció del film se suspendrà.< Anterior  ...      10  11  12  13  14  15  16  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga