Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus inicien el curs 2019-2020 amb 939 alumnes
  Data de publicació: 11.10.19
  L’Escola Municipal de Música de Berga ha començat el curs 2019-2020. El centre compta amb tres grans programes educatius: l’Escola Municipal de Música ofereix ensenyaments musicals no reglats per a persones de totes les edats, el Conservatori de Música dels Pirineus oferta ensenyaments de Grau Professional de Música i el programa Superfilharmònics és un projecte adreçat a tot l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de Berga.

  Les xifres de l’ensenyament musical

  D’una banda, l’Escola Municipal de Música compta amb 455 alumnes matriculats, una xifra similar a la del curs anterior; el Conservatori de Música dels Pirineus ha registrat 55 alumnes a la seu berguedana i suma 85 estudiants entre els tres centres que formen part del conservatori. D’altra banda, el programa Superfilharmònics compta amb 429 alumnes sumant els alumnes de les escoles de Berga, Gironella i Cercs que estan adherides al projecte. El director de l’Escola de Música de Berga, Xavier Llobet, ha explicat que “arribar gairebé al miler d’usuaris en tots els serveis que estem oferim és molt important com a servei d’educació musical que té la vocació d’ensenyar, fer música i facilitar-ne l’accés a la major part de la població”.

  Tots els serveis de l’escola atenen a més del 5% de la població de la ciutat tot i que el 27% de l’alumnat és de fora del municipi. L’equip docent està format per 38 professores i professors que ofereixen una àmplia oferta d’especialitats instrumentals tant a l’Escola de Música com al Conservatori de Música dels Pirineus. El regidor d‘Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha destacat l’aposta del centre i el consistori per “fer de la formació cultural de la persona un element important que l’acompanyi tota la vida integrant els valors que ens aporta la música en la nostra quotidianitat i en l’espai social on vivim”.

  Formació musical bàsica

  Enguany, l’Escola de Música de Berga ofereix programes educatius des dels 0 anys amb cursos de curta durada per a nadons fins a edats adultes. Els programes del centre intenten adaptar-se a les necessitats de la població i alhora garanteixen una educació musical bàsica. A més, també es promou la participació en les diferents formacions del centre que realitzen activitats obertes a la ciutadania durant l’any.

  Consolidació dels estudis professionals musicals

  El Conservatori de Música dels Pirineus segueix consolidant al seva oferta de Grau Professional de Música a l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. El centre permet que l’alumnat que acaba el grau professional pugui continuar els estudis superiors. Paral·lelament, el conservatori segueix impulsant a les tres comarques el projecte simfònic, el projecte coral i el programa FEMAP social vinculat al Festival de Música Antiga dels Pirineus.

  Música comunitària a les escoles

  Superfilharmònics és un programa que es realitza a tots els centres educatius de Berga, a més d’un de Gironella i un de Cercs, que enguany comptarà amb 429 alumnes que constituiran 18 orquestres d’instruments de corda o vent. Enguany, el projecte s’ampliarà de forma experimental i incorporarà els alumnes de 5è de primària de les escoles públiques de Berga. L’objectiu és fer un pas més en la consolidació d’una oferta musical que permeti als infants aprofundir en el coneixement dels instruments que toquen a través d’un treball col·lectiu a les orquestres. Josep Comellas, cap d’estudis de l’Escola de Música, ha comentat que “el projecte va néixer amb la voluntat de fomentar la democratització cultural a través de la pràctica de l’orquestra. L’orquestra ens permet treballar la cultura del treball en equip, col·laboratiu i organitzat compartint una experiència musical col·lectiva”.

  Cursos de curta durada

  Aquest any es preveu reeditar l’oferta de curta durada amb un curs per a nadons de 0 a 3 anys. Tanmateix, l’escola col·labora amb el teixit social de la ciutat oferint espais a les entitats musicals sense ànim de lucre i col·laborant puntualment amb les entitats socials i culturals de la ciutat i la comarca.

  Esdeveniments programats

  Com a activitats previstes, cal destacar el concert solidari en benefici de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà que es farà l’1 de desembre. En aquest cas, es reposarà “Queralt! Un petit musical” de Xavier Gonzalez Costa i Robert Agustina, una obra estrenada l’any 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Puigcerdà acollirà el concert del projecte simfònic el 16 de febrer, l’actuació dels Superfilharmònics es farà el 23 de maig a la Plaça de Sant Pere de Berga i també s’han programat diverses sortides educatives que inclouen un viatge a Berlín per assistir a una òpera a l’Staatsoper, el principal teatre d’òpera de la ciutat alemanya, i un concert de l’orquestra Berliner Philarmoniker.


 • La 2a Cursa de la Dona centrarà les activitats dedicades a la conscienciació i la divulgació del càncer durant l’octubre
  Data de publicació: 07.10.19
  L’octubre és un dels mesos més actius per a l’Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà, Ginkgo, ja que el 19 d’octubre es commemora el Dia Internacional del Càncer de Pit. Es tracta d’una malaltia que afecta una de cada vuit dones i que en el cas dels homes, es considera minoritària perquè té una incidència d’entre l’1 i el 2%. Un dels objectius de l’entitat és promoure el coneixement i la conscienciació sobre el càncer i, per això, s’han programat activitats divulgatives i esportives durant les properes setmanes entre les que s’inclouen xerrades amb metges especialitzats, una sessió de tatuatges oncològics i la segona edició de la Cursa de la Dona.

  Sis quilòmetres solidaris

  Per segon any consecutiu, Ginkgo i l’Ajuntament de Berga impulsaran la Cursa de la Dona. Es tracta d’una prova esportiva no competitiva que consistirà en completar un recorregut de sis quilòmetres al voltant de la Serra de Noet. L’esdeveniment es farà el diumenge, 20 d’octubre, a les 10 del matí i comptarà amb dues modalitats que permetrà als participants realitzar el recorregut caminant o corrent. El punt d’inici i arribada serà la Pl. Font del Ros i per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament al local de Ginkgo, situat al carrer de la Ciutat, 2 (Cal Fàbregas), a l’alçada dels quatre cantons. El preu de la inscripció és de 10€ i inclou una samarreta commemorativa de la cursa de color rosa, que és el color amb què s’identifica la lluita contra el càncer de pit. Les inscripcions es podran fer els dimarts, de 5 a 8 de la tarda a Cal Fàbregas i el mateix dia de la cursa a la Pl. Font del Ros. L’entrega dels dorsals es farà el 19 d’octubre, de 10 del matí a 1 del migdia i de 5 a 8 de la tarda, a Cal Fàbregas.

  L’organització espera poder superar la xifra de participació de l’any passat que va ser d’unes 600 persones. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernàndez, s’ha mostrat “satisfeta de la bona acollida que va tenir la primera Cursa de la Dona perquè ens va permetre recaptar uns 4.000€ per destinar-los a la investigació del càncer”.

  Prendre consciència sobre els efectes del càncer

  La divulgació és una de les eines per fer front al desconeixement sobre la malaltia del càncer i, per això, l’associació ha programat dues conferències que comptaran amb la participació de persones vinculades a la recerca i el tractament de la malaltia. El dimecres, 16 d’octubre, hi haurà una conferència a l’Hotel d’Entitats (18h) realitzada per Oriol Casanovas, investigador que forma part del programa PROCURE de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Duran i Reynals que explicarà les dificultats i els reptes de la investigació del càncer. El dimecres, 23 d’octubre, serà el torn d’Elena Ceilan, doctora del Servei d’Oncologia de l’Hospital Sant Bernabé que parlarà sobre els efectes secundaris derivats de la malaltia i els tractaments per vèncer el càncer. La xerrada es farà a la sala d’acte del l’hospital, a les 5 de la tarda.

  Tatuatges oncològics

  El dilluns, 28 d’octubre, es portarà a terme una nova sessió de tatuatges oncològics. Es tracta d’una tècnica per millorar la imatge de les persones afectades de càncer de mama i que consisteix en la recuperació de l’arèola del mugró a través de la realització d’un tatuatge a la pell. La sessió es portarà a terme a l’estudi Roy’s Tattoo de Berga.

  Façana consistorial rosada

  L’Ajuntament de Berga tornarà a sumar-se als actes de commemoració del Dia Internacional del Càncer de Pit col·locant un llaç rosa al balcó del consistori i il·luminant la façana de l’edifici amb llum rosada. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha valorat positivament les activitats que es portaran a terme per promoure el coneixement sobre el que suposa patir una malaltia com el càncer i també ha aprofitat l’ocasió per agrair a l’entitat la tasca realitzada. Tal i com ha comentat Sànchez, “les entitats són importants perquè cobreixen funcions que haurien d’assumir les administracions, però malauradament no fan, com per exemple destinar els recursos necessaris a la investigació”.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga