Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • ‘Una mujer fantástica’, el film xilè que reivindica la identitat de gènere tanca el 2n trimestre de projeccions del Cicle Gaudí
  Data de publicació: 19.06.18
  El Teatre Patronat de Berga tancarà aquest dijous el segon trimestre de projeccions del Cicle Gaudí, el circuit estable impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català per acostar la cinematografia catalana als espectadors i espectadores d’arreu del territori. En aquesta ocasió, la sala berguedana acollirà la projecció d’Una mujer fantástica, la cinta xilena que parla sobre la identitat de gènere i que ha aconseguit el reconeixement internacional a través de l’obtenció de diversos guardons en els festivals cinematogràfics més prestigiosos del món com per exemple, la Berlinale.

  La pel·lícula dirigida per Sebastián Lelio està protagonitzada per la Marina, una jove transsexual que s’enfronta a la mort sobtada de la seva parella, l’Orlando, un home 20 anys més gran que ella. Durant el dol, la Marina patirà el rebuig, els prejudicis i la violència de la família del seu company a causa de la seva identitat sexual. La projecció del film s’emmarca en el mes de la celebració del Dia Internacional de l’orgull LGTBI. El 28 de juny es commemoren els aldarulls d’Stonewall a Nova York (EUA) l’any 1969 i que es considera que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual.

  El film guanyador d’un premi Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa està protagonitzat per Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera, Alejandro Goic i Antonia Zegers. El guardó concedit per l’Acadèmia de Hollywood ha afavorit la posada en marxa de la llei d’identitat de gènere, una llei que estancada al parlament xilè des de l’any 2013.

  Una mujer fantàstica es podrà veure aquest dijous, 21 de juny, al Teatre Patronat de Berga. La sessió començarà a 2/4 de 9 del vespre i el preu de l’entrada serà de 4,5€, tot i que es mantindran els descomptes pels titulars del Carnet Jove (3€), pels socis del Club Vanguardia (2x1) i pels socis de 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic. En aquesta ocasió, s’oferirà als espectadors i espectadores la versió original en castellà.

  El Cicle Gaudí de Cinema compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Berga i de 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic. Durant el primer semestre de l’any, el públic berguedà ha pogut gaudir d’una programació formada per títols com Tierra firme, La llamada, La pell freda, La librería i Pau, la força d’un silenci. • La Patum accessible registra més de 1.500 usuaris i usuàries en 10 anys per veure la festa des de l’empostissat de la Pl. St. Pere
  Data de publicació: 18.06.18
  Més d’un miler i mig de persones han vist La Patum de Berga des de l’empostissat habilitat a la plaça de Sant Pere durant l’última dècada. La iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Berga i l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda durant els salts de Patum que es fan a la plaça, va començar l’any 2008 amb 56 usuaris i usuàries. Deu anys després de la posada en funcionament del servei, el projecte ha sumat un total de 1.567 persones, incloent-hi La Patum extraordinària celebrada el setembre de 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Això suposa una mitjana aproximada d’uns 130 usuaris i usuàries per cadascuna de les 12 Patums celebrades entre el 2008 i el 2018, sumant-hi les 53 persones que varen ocupar l’empostissat durant La Patum extraordinària esmentada anteriorment.

  Demanda de sol·licituds a l’alça

  El desglossament de les dades indica una tendència positiva, ja que des del 2009 fins a l’actualitat, el nombre de persones ubicades a l’empostissat de les escales de La Berruga ha arribat i superat el centenar. Anualment, s’han registrat els números següents: 2008 (56), 2009 (100), 2010 (115), 2011 (139), 2012 (168), 2013 (124), 2014 (175), 2015 (162), 2016 (148+53), 2017 (162) i 2018 (165). Cal destacar, però, que les dades es refereixen conjuntament a les persones sol·licitants i a les acompanyants.

  Pel que fa a l’origen de les persones que han accedit a l’empostissat al llarg dels últims 10 anys, provenen de 21 municipis d’una desena de comarques catalanes. En concret, les dades referents al nombre de municipis per comarques són les següents: Bages (6), Berguedà (5), Barcelonès (3), Alt Penedès (1), Baix Llobregat (1), Maresme (1), Pla de l’Estany (1), Tarragonès (1), Vallès Occidental (1) i Vallès Oriental (1).

  En referència a les dades corresponents a La Patum de 2018, cal dir que s’han registrat 165 persones. Del total, 32 van assistir a La Patum de Lluïment de dijous al migdia i 33 van veure La Patum completa de la nit. D’altra banda, l’espai va estar ocupat per 25 persones durant La Patum Infantil del migdia, mentre que a la tarda n’hi van haver 21. Finalment, també es van comptabilitzar 54 usuaris i usuàries durant La Patum de diumenge, 23 al migdia i 31 a la nit.

  Patum accessible per a tothom

  Enguany, diverses entitats i col·lectius de persones amb diversitat funcional i de persones grans han pogut gaudir de La Patum des d’aquesta zona especialment habilitada. Per exemple, l’espai ha comptat amb la presència d’usuaris i usuàries de la residència de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, la Fundació AMPANS, la residència Mont Martí de Puig-reig i el Centre de dia Cim d’Estela de Berga.

  D’altra banda, cal remarcar la feina realitzada pels voluntaris i voluntàries de Creu Roja Berguedà que s’encarreguen d‘organitzar i gestionar el dispositiu de La Patum accessible a l’hora de garantir l’accés de les persones a l’empostissat abans de l’inici dels salts de Patum. En total, el servei ha comptat amb 4 voluntaris diaris coordinats per una persona experimentada i en constant comunicació amb els diversos cossos de seguretat per garantir el benestar dels usuaris i usuàries durant la seva estada en aquest espai. En els propers dies es preveu realitzar una trobada en què hi participaran tots els agents implicats per valorar i proposar millores en el dispositiu de La Patum accessible.

  Per últim, una altra de les accions realitzades per fer que La Patum sigui una festa més accessible ha estat l’edició en Braille del programa d’actes de la festa, el qual, ha estat repartit entre la quarantena d’usuaris berguedans afiliats a l’ONCE.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga