Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga promou la participació ciutadana instant els veïns i veïnes a “agafar la vara” per incidir en les polítiques públiques locals
  Data de publicació: 03.12.18
  L’Ajuntament de Berga passa la vara als veïns i veïnes per a què puguin incidir en les polítiques públiques del municipi. Per fer-ho, el consistori berguedà ha organitzat un acte obert a tothom en què es donaran a conèixer els mecanismes inclosos en el nou Reglament de Participació Ciutadana per promoure la comunicació i la formulació de propostes entre la ciutadania i l’administració. L’esdeveniment es farà el dimarts, 11 de desembre, a les 7 de la tarda a la Sala Casino i comptarà amb la participació del periodista berguedà, Carles Solà, que oferirà una conferència durant l’acte.
  La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha destacat l’aposta de l’equip de govern per la participació ciutadana a través de la creació d’una àrea dedicada a aquesta matèria. Pel que fa al reglament, Valverde ha comentat que “aquest és el primer pas entenent que la participació requereix un canvi més profund i de transformació cultural per entendre la rellevància dels nostres objectius a nivell personal, col•lectiu i de poble”.

  “Agafa la vara”

  El Reglament de Participació Ciutadana vol promoure la participació de la població en el desenvolupament de les polítiques públiques locals, tenint en compte les necessitats de la ciutadania, per fomentar la transparència i la informació pública de la gestió i l’acció de govern. En aquest sentit, “Agafa la vara” és un lema que fa referència a la simbologia associada a la vara d’alcaldia per instar als veïns i veïnes a incidir en la presa de decisions que afecten al municipi aportant idees i fent ús de les eines de participació recollides en el reglament. “En el calendari s’inclouen tretze eines de participació que poden promoure tant les administracions com la ciutadania per transmetre la idea que la participació és una tasca col·lectiva”, tal i com ha explicat la tècnica de Participació Popular, Marta Planas.

  Una guia didàctica en forma de calendari

  L’àrea de Participació Popular ha promogut l’edició d’un calendari de sobretaula per donar a conèixer el contingut del reglament de forma resumida i il·lustrativa. Per això, el calendari inclou una breu descripció sobre el concepte de la participació ciutadana i els objectius del reglament, així com de les eines disponibles per a què la ciutadania i les entitats sàpiguen com poden fer-ne ús. Tanmateix, cadascun dels mesos de l’any es complementen amb una sèrie d’imatges dissenyades per la il·lustradora, Mar Guixé, que evoquen situacions i escenaris representatius de la ciutat. En total, s’han editat 1.500 exemplars que es distribuiran gratuïtament durant l’acte de presentació del reglament, tot i que també estaran disponibles a partir del 12 de desembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Berga (Pl. Sant Pere, 1) i a l’Oficina de Turisme (C/ dels Àngels, 7). El calendari també conté la informació traduïda en castellà, àrab i anglès.

  ‘Participar per canviar-ho tot’

  El periodista berguedà, Carles Solà, intervindrà en l’acte de presentació del Reglament de Participació Ciutadana oferint una conferència titulada ‘Participar per canviar-ho tot’. Solà és el director del programa ’30 minuts’ de Televisió de Catalunya i també és un dels vicepresidents de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i un dels impulsors de la Comissió de la Diversitat de TV3 i forma part de la plataforma Diverscat. El periodista també és membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua i del grup Constituïm. Durant la seva trajectòria professional, ha treballat en diversos mitjans locals com el diari Regió 7 i Ràdio Manresa.

  L’origen del Reglament de Participació Ciutadana

  L’Ajuntament de Berga va iniciar l’elaboració del reglament el passat mes de febrer per disposar d’una eina que li permetés establir els òrgans i processos necessaris per promoure la participació popular en el desenvolupament de les polítiques públiques locals. Després de la presentació pública del projecte davant de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, es va iniciar la segona fase amb la realització de diverses sessions de treball amb els membres de l’equip de govern, els grups polítics de l’oposició i el personal tècnic municipal per analitzar el funcionament del sistema relacional i participatiu del municipi. Aquesta fase es va completar amb una consulta online i un qüestionari en format paper adreçat a la ciutadania per identificar les aportacions que poguessin ser incorporades en el document de l’esborrany, així com per obtenir un major consens en la redacció de la proposta definitiva del reglament. Posteriorment, es va portar a terme la tercera fase per avaluar els resultats de les sessions de treball i de l’enquesta ciutadana per elaborar l’esborrany del Reglament de Participació Ciutadana que es va presentar públicament durant el mes de maig. Finalment, es va procedir a la redacció del document que va ser aprovat en la sessió plenària del mes de setembre. Es preveu que el reglament entri en vigor el dia 11 de desembre després d’haver superat el període d’exposició pública de 30 dies hàbils.

 • El 2018, la despesa en enllumenat públic a Berga suposarà una diferència econòmica a la baixa d’un 61% respecte l’any 2014
  Data de publicació: 30.11.18
  El projecte de substitució de l’enllumenat públic per un amb bombetes ‘led’ ha permès un estalvi energètic i conseqüentment econòmic considerable. La despesa econòmica s’hauria reduït un 61% si es compara el que es va pagar l’any 2014 (darrer any complet amb enllumenat convencional), i el que es preveu pagar el 2018. De fet, segons es va valorar quan es va engegar la campanya, la substitució permetria estalviar 186.505 euros l’any. Els diners que s’estalviessin, perquè amb la substitució no hi hauria tant consum elèctric, estarien destinats a pagar un crèdit que es va demanar a l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) per posar en marxa el projecte. El juliol del 2018, es va poder començar a retornar el crèdit sense pèrdues i es calcula que s’aconseguirà un estalvi anual de 186.936,00€.

  Contextualització

  La idea del projecte de substitució del tipus d’enllumenat públic per un de més sostenible i econòmic va néixer l’any 2015. L’Ajuntament de Berga va demanar un préstec d’1.682.424 euros (IVA inclòs) en forma de crèdit a l’IDAE per poder posar en marxa la substitució. Uns mesos més tard, es va concedir el crèdit per valor d’1.682.434’13€. El préstec en qüestió és a interès 0% i amb un termini d’amortització de 10 anys (pot incloure 12 mesos de carència, amb possibilitat d’amortització total o parcial de l’ajuda, sense penalització). Segons ha explicat l’alcalde accidental Oriol Camps, “a l’Ajuntament aquest préstec li va semblar interessant i factible, ja que es paga de l’estalvi”. A principis de l’any 2017 l’obra de substitució es va adjudicar a l’empresa Elecnor SA.

  Els treballs d’instal•lació i substitució de l’enllumenat públic van començar a mitjans de juny del 2017 a la serra de Casampons, al Castell de Berga, al carrer de Fumanya, al carrer de Can Basté, al Parany i al barri de Santa Eulàlia. Les tasques van acabar l’octubre del mateix any, i el juliol del 2018 es va començar a retornar el crèdit ja que es disposava d’estalvi.

  Actualment, la ciutat de Berga compta amb 3.434 punts de llum distribuïts en 65 quadres de control amb una potència total instal•lada de 400,65kW, i es treballa per abaixar les potències d’estalvi dels comptadors.

  Anàlisi de dades

  Des del 2011 fins el 2014, el sistema d’enllumenat públic era convencional. Per això, la despesa econòmica durant aquest període va ser estable però amb tendència a l’alça. L’any 2015, es van fer canvis en l’enllumenat públic del polígon de Berga gràcies a una subvenció de la Diputació, que va suposar un estalvi net per l’Ajuntament. Això respon a la disminució de la despesa econòmica a partir de llavors.

  L’any 2017, quan es va haver substituït l’enllumenat, la despesa econòmica mensual va començar a reduir-se considerablement en resposta a l’eficiència energètica del sistema instal•lat. Igualment, però, cal prendre l’any 2014 com a referència per fer comparacions perquè és l’últim any que va funcionar, els 12 mesos, amb enllumenat públic “ineficient”.

  Segons s’ha calculat a partir de la despesa mensual fins el juliol del 2018, aquest any s’hauran de pagar 221.890€; 144.000,00€ en enllumenat i 77.890,00€ per la devolució del préstec d’IDAE. Segons les previsions, doncs, aquestes xifres i les de l’any 2019 deixarien marge d’estalvi tenint en compte que l’any de referència per comparar les xifres és el 2014, quan es van pagar 370.883,27€.

  De cara a l’any vinent, doncs, es podrà tornar el crèdit durant tot l’any i es calcula que s’establirà una quota fixa de pagament del 56% del total, destinada a cobrir el préstec, que durarà fins que s’hagi pagat tot. Així doncs, de la despesa econòmica anual, només un 44% serà variable i per tant, estarà subjecte a la llei del mercat. Quan el préstec estigui pagat, que es calcula que serà l’any 2028, es podrà seguir estalviant.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga