Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga farceix les festes nadalenques programant més d’una trentena d’activitats impulsades pel teixit associatiu i comercial de la ciutat
  Data de publicació: 05.12.18
  Amb l’inici del mes de desembre comença el compte enrere per a la celebració del Nadal i això comporta la proliferació de propostes lúdiques per gaudir d’aquestes dates. Per això, Berga omplirà el període nadalenc amb més d’una trentena d’activitats solidàries, festives, culturals, esportives i familiars en el marc del programa ‘Festes Nadalenques’, que es portarà a terme del 6 de desembre al 13 de gener. La iniciativa compta amb la participació del teixit comercial i associatiu de la ciutat en coordinació amb les àrees de Joventut i Festes de l’Ajuntament de Berga.

  La Fira del Joc i de Nadal marca l’inici de les activitats

  La VI Fira del Joc i de Nadal de Berga inaugurarà les festes nadalenques aquest dijous, 6 de desembre. Es tracta d’una mostra basada en la combinació del joc tradicional, la festivitat de Nadal i el carrer per fer que petits i grans es diverteixin plegats. La fira es farà al Passeig de la Indústria i també inclou una zona d’estands i parades amb productes nadalencs.

  Activitats infantils

  La programació inclou una sèrie d’activitats adreçades al públic infantil identificades al programa de mà de les ‘Festes Nadalenques’ amb el símbol del ‘Juguem Jugant’. Els nens i nenes podran gaudir de prop d’una vintena de propostes que inclouen tallers de manualitats per aprendre a elaborar elements relacionats amb el Nadal i tallers d’escriptura per redactar la carta dirigida als Reis Mags. A més, també hi haurà espectacles d’animació infantil, tardes d’esplai, tardes de contes i, fins i tot, un planetari familiar, entre d’altres.

  Propostes solidàries

  Durant el període nadalenc tampoc hi faltaran les activitats solidàries impulsades per diverses entitats socials. Per exemple, durant el Concert d’hivern de l’Escola Municipal de Música de Berga hi haurà una parada de venda d’angelets en benefici de La Marató de TV3 que enguany estarà dedicada al càncer. A més, també hi haurà parades amb llantions i regals solidaris altres dies i l’activitat ‘Omplim l’arbre dels somnis’.

  Fires i espectacles de carrer

  Les mostres d’artesania i els espectacles de carrer també ompliran els eixos comercials de la ciutat. D’una banda, se celebrarà una nova edició de La Paradeta, el mercat d’artesania de regals fets a mà amb música en directe i tallers infantils que es farà els dies 15 i 16 de desembre al Cine Catalunya. D’altra banda, els establiments que formen part del teixit comercial berguedà també han organitzat diverses jornades lúdiques que inclouen espectacles teatrals, activitats i sortejos, entre d’altres.

  Esdeveniments esportius

  Per Nadal també es donarà continuïtat al taller de skate que es farà al Skatepark del Lledó, del 27 al 29 de desembre. L’activitat és gratuïta i s’adreça als nens i nenes majors de 8 anys. Un altre dels esdeveniments esportius tradicionals d’aquesta època de l’any és la Cursa de Sant Silvestre. Es tracta d’una prova esportiva de caràcter popular per acomiadar l’any corrent, que també comptarà amb curses infantils.

  Representacions de Pastorets

  El Teatre Municipal i el Teatre Patronat de Berga apujaran el teló per acollir les representacions de Pastorets interpretades per diverses entitats teatrals i entitats juvenils d’educació en el lleure. En total, es portaran a terme gairebé una desena de funcions que es faran del 25 de desembre al 13 de gener als dos equipaments.

  Actuacions musicals

  Les diferents formacions de l’Escola Municipal de Música de Berga també participaran activament oferint diverses actuacions musicals durant les festes nadalenques. Per exemple, la Banda i la Jove Banda interpretaran el Concert d’hivern al Passeig de la Indústria durant la Festa Major d’hivern, el Cor de Veus Blanques realitzarà el Concert de Nadal a l’església de Sant Joan, l’alumnat de piano i la coral actuaran a la residència de Sant Bernabé, el Quintet de metall, la coral i altres cors de la ciutat cantaran nadales al carrer i també hi haurà un cicle de microconcerts a càrrec dels alumnes de nivell elemental que es faran a l’Escola de Música, al Casal Cívic i al carrer Major.

  Festa major d’hivern

  Els dies 9 i 15 de desembre també se celebrarà la Festa Major d’hivern inclosa en la celebració de la festivitat de Santa Eulàlia, dedicada a la patrona de la ciutat. En aquest cas, s’han programat diverses propostes culturals entre les que destaquen les actuacions musicals en diferents formats, un espectacle d’animació infantil i una visita guiada.

  Arribada dels patges reials i cavalcada de reis

  El 26 de desembre, dia de Sant Esteve, està prevista l’arribada dels patges reials per recollir les cartes de tots els infants de la ciutat. La comitiva sortirà des del monument de La Patum a 2/4 d’11 del matí i recorrerà el passeig de la Pau fins arribar a la plaça de Creu. Posteriorment, els tres patges es distribuiran per anar a l’Ajuntament de Berga, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) i al Pavelló de Suècia.
  El 5 de gener es portarà a terme la cavalcada de reis que començarà a la plaça de Gernika, a 2/4 de 6 de la tarda. Els Reis d’Orient faran un recorregut per la ciutat que acabarà a la plaça de Sant Pere, on s’adreçaran als nens i nenes.

  El treball en xarxa de les entitats

  Les activitats de les festes nadalenques de Berga han estat organitzades amb la col·laboració de les entitats berguedanes Cia. De Jocs l’Anònima, AEiG Santa Maria de Queralt i Geralda de la Portella, Grup d’Esplai Fent Camí, La Bauma dels Encantats, Colònies a Borredà, Penya Boletaire de Berga, Castellers de Berga, AMPES Berguedà, Càritas Parroquial de Berga, Associació de Veïns de la Font del Ros, Coral Infantil Xerics, Agrupació Teatral La Farsa, Club Atlètic Berga, Berga Comercial, ANC Berga, Òmnium Cultural del Berguedà i el grup del Teatre Patronat. A més, el programa d’activitats també compta amb el suport de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, l’Escola Municipal de Música de Berga, el Museu Comarcal de Berga, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Berga.

 • Berga promou la participació ciutadana instant els veïns i veïnes a “agafar la vara” per incidir en les polítiques públiques locals
  Data de publicació: 03.12.18
  L’Ajuntament de Berga passa la vara als veïns i veïnes per a què puguin incidir en les polítiques públiques del municipi. Per fer-ho, el consistori berguedà ha organitzat un acte obert a tothom en què es donaran a conèixer els mecanismes inclosos en el nou Reglament de Participació Ciutadana per promoure la comunicació i la formulació de propostes entre la ciutadania i l’administració. L’esdeveniment es farà el dimarts, 11 de desembre, a les 7 de la tarda a la Sala Casino i comptarà amb la participació del periodista berguedà, Carles Solà, que oferirà una conferència durant l’acte.
  La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha destacat l’aposta de l’equip de govern per la participació ciutadana a través de la creació d’una àrea dedicada a aquesta matèria. Pel que fa al reglament, Valverde ha comentat que “aquest és el primer pas entenent que la participació requereix un canvi més profund i de transformació cultural per entendre la rellevància dels nostres objectius a nivell personal, col•lectiu i de poble”.

  “Agafa la vara”

  El Reglament de Participació Ciutadana vol promoure la participació de la població en el desenvolupament de les polítiques públiques locals, tenint en compte les necessitats de la ciutadania, per fomentar la transparència i la informació pública de la gestió i l’acció de govern. En aquest sentit, “Agafa la vara” és un lema que fa referència a la simbologia associada a la vara d’alcaldia per instar als veïns i veïnes a incidir en la presa de decisions que afecten al municipi aportant idees i fent ús de les eines de participació recollides en el reglament. “En el calendari s’inclouen tretze eines de participació que poden promoure tant les administracions com la ciutadania per transmetre la idea que la participació és una tasca col·lectiva”, tal i com ha explicat la tècnica de Participació Popular, Marta Planas.

  Una guia didàctica en forma de calendari

  L’àrea de Participació Popular ha promogut l’edició d’un calendari de sobretaula per donar a conèixer el contingut del reglament de forma resumida i il·lustrativa. Per això, el calendari inclou una breu descripció sobre el concepte de la participació ciutadana i els objectius del reglament, així com de les eines disponibles per a què la ciutadania i les entitats sàpiguen com poden fer-ne ús. Tanmateix, cadascun dels mesos de l’any es complementen amb una sèrie d’imatges dissenyades per la il·lustradora, Mar Guixé, que evoquen situacions i escenaris representatius de la ciutat. En total, s’han editat 1.500 exemplars que es distribuiran gratuïtament durant l’acte de presentació del reglament, tot i que també estaran disponibles a partir del 12 de desembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Berga (Pl. Sant Pere, 1) i a l’Oficina de Turisme (C/ dels Àngels, 7). El calendari també conté la informació traduïda en castellà, àrab i anglès.

  ‘Participar per canviar-ho tot’

  El periodista berguedà, Carles Solà, intervindrà en l’acte de presentació del Reglament de Participació Ciutadana oferint una conferència titulada ‘Participar per canviar-ho tot’. Solà és el director del programa ’30 minuts’ de Televisió de Catalunya i també és un dels vicepresidents de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i un dels impulsors de la Comissió de la Diversitat de TV3 i forma part de la plataforma Diverscat. El periodista també és membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua i del grup Constituïm. Durant la seva trajectòria professional, ha treballat en diversos mitjans locals com el diari Regió 7 i Ràdio Manresa.

  L’origen del Reglament de Participació Ciutadana

  L’Ajuntament de Berga va iniciar l’elaboració del reglament el passat mes de febrer per disposar d’una eina que li permetés establir els òrgans i processos necessaris per promoure la participació popular en el desenvolupament de les polítiques públiques locals. Després de la presentació pública del projecte davant de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, es va iniciar la segona fase amb la realització de diverses sessions de treball amb els membres de l’equip de govern, els grups polítics de l’oposició i el personal tècnic municipal per analitzar el funcionament del sistema relacional i participatiu del municipi. Aquesta fase es va completar amb una consulta online i un qüestionari en format paper adreçat a la ciutadania per identificar les aportacions que poguessin ser incorporades en el document de l’esborrany, així com per obtenir un major consens en la redacció de la proposta definitiva del reglament. Posteriorment, es va portar a terme la tercera fase per avaluar els resultats de les sessions de treball i de l’enquesta ciutadana per elaborar l’esborrany del Reglament de Participació Ciutadana que es va presentar públicament durant el mes de maig. Finalment, es va procedir a la redacció del document que va ser aprovat en la sessió plenària del mes de setembre. Es preveu que el reglament entri en vigor el dia 17 de desembre després d’haver superat el període d’exposició pública de 30 dies hàbils.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga