Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga inicia la campanya ‘Llegim-nos’ per incentivar la lectura i l’ús de la biblioteca municipal
  Data de publicació: 07.01.20

  L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet emprenen una campanya per incentivar la lectura i l’ús de la biblioteca entre la ciutadania de Berga. La proposta titulada ‘Llegim-nos’ consisteix en què cada regidor i regidora del consistori recomani una lectura que anirà acompanyada de 10 títols relacionats amb la temàtica escollida. Els primers llibres es podran consultar a partir del proper dimarts, 14 de gener de 2020, i estaran disponibles durant un mes al punt ‘Llegim-nos’ habilitat a la planta baixa de la biblioteca pública. El següent mes es posarà a disposició dels usuaris i usuàries les lectures de la segona recomanació, i així successivament amb tots els regidors i regidores, de manera que la campanya s’estendrà fins al maig de 2021. La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha explicat que “la campanya pretén fomentar l’hàbit de la lectura entre els veïns i veïnes a través d’una selecció de gèneres diversos, però també vol apropar els regidors i regidores compartint les seves preferències literàries”. Valverde ha agraït la predisposició dels companys i companyes del consistori i també ha destacat les facilitats i el treball realitzat conjuntament amb la biblioteca a l’hora de desenvolupar el projecte.

  Llegim-nos i recomanem-nos

  El concepte ‘Llegim-nos’ fa referència a l’enllaç que s’estableix entre persones a l’hora de recomanar lectures i, per això, s’habilitaran diferents recursos per a què tothom pugui proposar alguna lectura. La fórmula ideada per fer les recomanacions serà a través de quatre urnes habilitades a la biblioteca, el Casal Cívic, la Llibreria Huch i la Llibreria Quatre Cantons. La ciutadania podrà escriure en una butlleta la seva recomanació, dipositar-la a l’urna i després de cada període de recomanació s’elaborarà un llistat amb les propostes efectuades pels usuaris i usuàries que es podrà consultar a l’espai ‘Llegim-nos’ i a les xarxes socials de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l’Ajuntament de Berga. La regidora d’ERC, Dolors Tous, ha fet esment a la bidireccionalitat de la campanya i “la importància de participar activament fent recomanacions, ja que, és una forma d’enriquir-nos els uns als altres”.

  Seguiment de la campanya a les xarxes socials

  El regidor de Junts per Berga, Marc Marginet, ha comentat que “les recomanacions s’anunciaran mitjançant un vídeo enregistrat individualment pels regidors i regidores en què explicaran la lectura escollida i la motivació de la seva elecció”. Tanmateix, uns dies abans de finalitzar el període, es publicarà una segona píndola per preguntar a la ciutadania què els ha semblat la recomanació d’aquell mes i, a la vegada, es donarà a conèixer la temàtica de la següent lectura. Ambdós vídeos es difondran a través de les xarxes socials del consistori i la biblioteca. El seguiment de la campanya per Internet es podrà fer a través de l’etiqueta #llegimnos.

  Punt ‘Llegim-nos’

  L’organització ha habilitat un espai a la planta baixa de la biblioteca on hi haurà els llibres del mes i l’urna de recomanació. L’estand està decorat amb diverses peces de mobiliari cedides pel Grup Hortizó per recrear l’espai i l’ambient íntim de lectura. La directora de l’entitat social, Eva Sànchez, ha explicat que el mobiliari del punt ‘Llegim-nos’ es renovarà periòdicament i que les peces es posaran a la venda per a les persones que estiguin interessades en adquirir-les. Segons Sànchez, es tracta de “donar una segona vida als mobles procedents de donacions de particulars fomentant l’economia circular”. A més, l’entitat també realitza un taller de restauració de mobles obert a tothom per aprofitar el mobiliari que es troba en un estat menys òptim.

  Llibres en servei de préstec limitat

  Tots els llibres proposats estaran disponibles a la biblioteca per a què la gent pugui consultar-los i també s’editaran fulletons informatius amb les recomanacions mensuals. El préstec dels llibres estarà limitat a una setmana i només en el cas de la lectura principal, hi haurà un segon exemplar disponible. Un cop superat el període de recomanació, les lectures estaran a disposició de la ciutadania de la forma habitual. • La cavalcada de reis de Berga incorpora la participació de persones racialitzades i renova dels vestits dels patges portadors de torxes
  Data de publicació: 23.12.19

  Fa mesos que els nens i nenes esperen l’arribada dels Reis d’Orient amb neguit i il·lusió. Segons les últimes informacions rebudes des de terres llunyanes, la comitiva encapçalada per Melcior, Gaspar i Baltasar preveu arribar a Berga el diumenge, 5 de gener. Abans, però, un seguici d’emissaris i assistents reials farà parada a la ciutat per recollir les cartes elaborades pels infants. Enguany, l’arribada dels patges i la cavalcada de reis incorporen una sèrie de canvis per promoure una festa més participativa i transversal, a través de la creació d’una comissió formada per persones encarregades d’organitzar els actes de la festivitat de reis. Una de les novetats de l’edició de 2020 serà la inclusió de persones racialitzades en la comitiva del rei Baltasar. La Banda i la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga també participaran en els diferents actes realitzant l’acompanyament musical durant l’arribada dels patges i la cavalcada de reis.

  Comissió organitzadora

  La regidoria de Festes de l’Ajuntament de Berga ha promogut canvis en el model organitzatiu de la cavalcada per obrir la gestió de l’esdeveniment a totes les persones interessades en formar-hi part. En aquest sentit, la comissió compta amb persones vinculades a les entitats que tradicionalment havien coorganitzat la cavalcada (Bauma dels Encantats, Penya Boletaire i Colònies a Borredà), membres de l’associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà, persones a títol individual compromeses en aportar idees per millorar la cavalcada de reis i personal tècnic municipal que s’encarregarà de les tasques logístiques.

  Baltasar de veritat

  Un cop finalitzada la cavalcada de l’any passat i arran de les demandes de l’entitat Casa Nostra Casa Vostra per acabar amb la pràctica de pintar de color negre les persones que integren la comitiva del rei Baltasar, l’Ajuntament de Berga va prendre el compromís de treballar per facilitar la incorporació de persones racialitzades en els actes de reis. En aquesta ocasió, el rei Baltasar i les dues patgesses que l’acompanyen seran persones reacialitzades, mentre que la resta de patges deixaran de portar la cara embetumada i es farà ús d’un tipus de maquillatge facial similar al dels patges dels altres dos reis.

  Una altra de les novetats d’aquest any serà la renovació del vestuari dels patges que porten les torxes. Les espurnes que desprenen les torxes provoquen alguns desperfectes en els vestits i, per això, s’han confeccionat vestits nous amb un tipus de teixit ignífug que repel·leix les guspires que cauen al damunt dels portadors de les torxes.

  Entrega de cartes durant la festivitat de Sant Esteve

  Berga rebrà la visita dels patges i patgesses reials el dijous, 26 de desembre, coincidint amb la celebració de Sant Esteve. La comitiva arribarà a 2/4 d’11 del matí al monument de La Patum, situat al capdavall del Passeig de la Pau i, posteriorment, es dirigirà a la Plaça de la Creu. Seguidament, els patges i patgesses es distribuiran i s’ubicaran en tres equipaments municipals (Ajuntament de Berga, Pavelló de Suècia i Hotel d’Entitats) per rebre els infants fins a la 1 del migdia. Els emissaris i assistents dels Reis Mags s’ocuparan de recollir les cartes i entregaran un obsequi als nens i nenes.

  Una vetllada màgica amb els tres Reis d’Orient

  La tarda del 5 de gener, Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els carrers de la ciutat repartint caramels juntament amb un seguici format per desenes de patges i patgesses, portadors de torxes i estendards. Cadascuna de les carrosses comptarà amb un grup de percussió musical que anunciarà l’arribada dels tres reis, mentre que la carrossa del carbó tancarà la rua. A 2/4 de 6 de la tarda, l’estel lluminós iniciarà la desfilada a la Plaça de Gernika que seguirà pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz i Pere III fins arribar a la carretera de Sant Fruitós, el carrer del Roser i la Plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran la ruta a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on realitzaran l’ofrena d’or, encens i mirra al pessebre de La Berruga. Tot seguit, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcaldessa, Montse Venturós, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als infants des del balcó consistorial i, tot seguit, rebran els nens i nenes a la Sala de Plens del consistori.

  La celebració de la cavalcada de reis comportarà diverses afectacions de trànsit en els trams del recorregut, les quals, podeu consultar en aquest enllaç.

  Visita als usuaris i usuàries de centres de dia i residències

  Els Reis d’Orient també aprofitaran el seu viatge per visitar els usuaris i usuàries de diversos centres de dia i residències de la ciutat que no poden desplaçar-se per veure la cavalcada. El dia 5 de gener, abans de l’inici de la desfilada, passaran pels centres Cim d’Estela i l’Onada, així com per la Residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) i el dia 6 de gener, al matí, visitaran la Residència i l’Hospital Sant Bernabé.
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga