Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc amb una exposició ambiciosa i visites guiades per descobrir els espais patumaires fins al gener de 2021
  Data de publicació: 09.07.20

  Accedir a la sala principal d’exposició del Convent de Sant Francesc és obrir la porta a totes les mirades i sentiments que desperta La Patum. És experimentar el que transmet la comparseria que es troba a pocs centímetres del pas del públic. És conèixer la història de peces centenàries que han desafiat el pas del temps i que formen part del patrimoni d’una festa viva i en constant evolució. És percebre la textura, la tonalitat, el matís i la riquesa del vestuari que hem oblidat o només hem vist a través de vídeos o fotos antigues. La Patum ha aterrat al Convent de Sant Francesc per gaudir-la des d’una perspectiva nova, propera i real. La mostra impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Patronat de La Patum ha estat creada pels dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana. La inauguració es portarà a terme el divendres, 10 de juliol, i es preveu que es mantingui al convent franciscà fins al gener de 2021.

  Una oportunitat per crear una exposició ambiciosa

  La pandèmia de la Covid-19 va comportar la suspensió de La Patum de 2020, però ha suposat una oportunitat per crear una exposició pensada inicialment per fer-se al Museu Comarcal de Berga durant els dies de celebració de la festa. L’objectiu d’aquesta mostra de petit format era cobrir una mancança que es produeix habitualment pel fet de no poder visitar la Casa de La Patum els dies de Corpus, ja que la comparseria descansa als baixos de l’edifici consistorial. La suspensió de La Patum va transformar el projecte convertir-lo en una exposició ambiciosa de gran format ubicada en un espai que reuneix les característiques dimensionals, ambientals i de seguretat adients per acollir totes les peces que formen part de la mostra. D’aquesta manera, el Convent de Sant Francesc reprendrà l’activitat cultural que va quedar aturada a causa de la Covid-19. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que aquesta exposició pretén “dignificar la festa en un espai més ampli, visual i accessible per a què les comparses llueixin més”. Sànchez ha afirmat que “La Patum és la festa més important de la cultura popular dels Països Catalans i volem que sigui un homenatge a tots els patumaires d’ara i de sempre. La Patum és eterna, però nosaltres som efímers, perquè nosaltres passem per la festa en un moment concret de les nostres vides, però La Patum hi era abans i continuarà sent-hi”.

  Canvi de paradigma per mostrar la festa

  ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ també suposa un canvi de paradigma en la manera de mostrar la festa al públic visitant. La comparseria exposada a la Casa de La Patum només es podia veure a través d’un vidre, des d’una distància i una perspectiva picada que no permetia percebre el volum ni l’envergadura d’algunes de les peces més grans com per exemple els Gegants, l’Àliga o les Guites. En canvi, la disposició de la comparseria a la sala del Convent de Sant Francesc permet veure les comparses en viu i a prop, com els dies de Patum a la plaça, juntament amb altres elements de vestuari antic, textos, vídeos i so relacionats amb la festa berguedana. El dissenyador, Salvador Vinyes, ha explicat que “el muntatge de l’exposició ha estat com si haguéssim fet una Patum aquí, és a dir, gent que no té res a veure s’ha posat d’acord per fer una cosa que és més gran que ells mateixos”.

  Més que una exposició per dinamitzar la ciutat

  El projecte va més enllà de l’exposició i pretén convertir-se en un producte patrimonial i turístic per dinamitzar l’espai, l’entorn i el comerç local. La mostra és el punt de partida que permetrà a les persones visitants endinsar-se en el coneixement de la celebració i descobrir els espais on es desenvolupa la festa recorrent els carrers més emblemàtics de la celebració a través de visites guiades. Això es complementarà amb una sèrie de tallers divulgatius per a tots els públics sobre la festa i l’elaboració de productes patumaires que es programaran durant els propers mesos. El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, ha destacat que “l’exposició ha de ser un eix vertebrador per a la dinamització global de la ciutat i de la comarca. Hem d’aconseguir que la gent que ens visita conegui La Patum i que la mostra tingui un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per a tots els sectors econòmics de la ciutat que es troben en un moment tant complicat a causa de la pandèmia”.

  Recorrent els espais de La Patum

  Fer un tomb pels carrers de la ciutat per descobrir què és La Patum, per viatjar als orígens de la festa i per viure els moments més trepidants d’una catarsi col·lectiva que va esdevenir Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. ‘Espais de Patum’ és una visita guiada pensada per a què els visitants coneguin els espais que formen part de La Patum: la plaça de Sant Joan, on s’inicien els tirabols de les passades del vespre; el carrer de la Ciutat, artèria principal del centre històric que connecta amb la plaça de Sant Pere, escenari habitual de la festa; la plaça de la Ribera, on es vesteixen els Plens abans de convertir la plaça de Sant Pere en un infern de foc o la plaça Doctor Saló, on es pot contemplar el mosaic de La Patum. ‘Espais de Patum’ també és una visita per fer memòria històrica i repassar alguns del personatges patumaires que han configurat la festa al llarg dels anys.

  Preus i horaris de l’exposició i les visites guiades

  L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ s’inaugurarà el divendres, 10 de juliol, i el públic podrà visitar-la de forma gratuïta de 19:30 a 21:30h. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra estarà oberta de dimecres a diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 20:30h. L’entrada tindrà un preu de 5€, però els menors de fins a 12 anys podran accedir-hi gratuïtament. A més, els establiments associats a l’entitat Bergacomercial disposaran de 9.000 d’entrades 2x1 que repartiran entre la clientela dels comerços i el càmping. Les visites guiades tindran un preu de 2€, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el Convent de Sant Francesc.

  L’exposició en xifres

  La mostra compta amb 124 elements de la comparseria patumaire, una quinzena de peces de vestuari, tres peces audiovisuals i una desena de textos. L’exposició té un pressupost de 15.000€ finançats per l’àrea de Patum de l'Ajuntament de Berga. • Berga viurà un estiu farcit de visites culturals per conèixer el passat històric i gaudir del patrimoni de la ciutat
  Data de publicació: 07.07.20

  L’Oficina de Turisme i el Museu Comarcal de Berga iniciaran una nova edició del cicle d’activitats culturals i visites guiades ‘Berga viu l’estiu!’ organitzat per les àrees de Turisme i Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga. La programació inclou set visites guiades i tres exposicions que es portaran a terme durant l’estiu i la tardor amb l’objectiu de donar a conèixer el passat històric de la ciutat visitant diversos recursos turístics que formen part del patrimoni cultural berguedà com per exemple Sant Pere de Madrona, la Torre de la Petita o Queralt, entre d’altres. Les activitats seran gratuïtes, però per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament ja que les places seran limitades.

  Patrimoni a l’abast de tothom

  La programació del cicle ‘Berga viu ‘l’estiu’ comptarà amb visites guiades per conèixer Sant Pere de Madrona o la Torre de la Petita. També hi haurà una passejada que es portarà a terme a l’entorn de Queralt per descobrir diversos aspectes sobre la formació de la muntanya, les plantes, els animals i les llegendes dels éssers que habiten el bosc. A més, es repetirà la visita als campanars de les esglésies de Santa Eulàlia i Sant Francesc, després de la bona acollida que va tenir l’any passat. Així mateix, hi haurà una visita nocturna per recórrer els carrers i places vinculats al passat medieval de la ciutat. Una de les novetats d’enguany serà una visita al Castell de Sant Ferran per conèixer el vincle de la fortalesa amb la Guerra dels Segadors. Enguany, les places de les visites guiades seran limitades com a mesura preventiva per la Covid-19. Cada activitat tindrà un màxim de 25 places, a excepció de la visita a Queralt que el límit serà de 20 persones. El públic interessat en participar-hi, podrà inscriure’s fins el dia abans de l’activitat per telèfon (93 821 13 84) o enviant un correu electrònic a l’adreça aj022.ofturisme@ajberga.cat indicant el nom, el telèfon i la visita que es vol fer.

  Exposicions permanents

  ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ és una mostra dedicada a la festa berguedana que es podrà veure a partir del 10 de juliol al convent franciscà. Es tracta d’una exposició en què el públic podrà gaudir de la comparseria patumaire de prop i també podrà contemplar peces de vestuari antic, fotografies, textos i vídeos. L’entrada costarà 5€, però els menors de fins a 12 anys podran accedir-hi de forma gratuïta. La mostra es completarà amb una visita guiada titulada ‘Espais de Patum’ per conèixer els carrers i places relacionats amb la celebració. Aquestes visites tindran un preu de 2€, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el Convent de Sant Francesc.

  ‘Quan Déu venia a casa’ és el títol de l’exposició que acollirà el Museu Comarcal de Berga del 3 de setembre a l’1 d’octubre. Es tracta d’una mostra impulsada per Víctor Rodríguez Iñigo i Roger Cortina Farràs sobre les capelletes de visita domiciliària. Aquestes capelletes servien per portar la fe a les llars i famílies que no es podien costejar una capella particular.

  ‘Vampirs a Berga. Les històries naturals de Joan Perucho’ és una exposició itinerant impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes que farà estada al Museu Comarcal de Berga del 3 d’octubre al 9 de desembre. La mostra s’emmarca en la celebració de l’Any Perucho (2020) per commemorar el centenari del naixement d’un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Aquesta exposició és una immersió en el món de Les històries naturals: la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga