Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • El film sobre els set anys d’exili del músic Pau Casals arriba aquest dijous al Teatre Patronat en el marc del Cicle Gaudí
  Data de publicació: 16.05.18
  Aquest dijous és el tercer del mes de maig i això és sinònim de cinema a Berga. Per això, el pati de butaques del Teatre Patronat tornarà a omplir-se d’espectadors i espectadores per conèixer la proposta cinematogràfica del Cicle Gaudí d’aquest mes de maig. En aquesta ocasió, es projectarà la pel·lícula Pau, la força d’un silenci de Manuel Huerga. Es tracta d’una pel·lícula que se centra en els set anys d’exili a Prada de Conflent del músic Pau Casals, considerat el millor intèrpret de violoncel de tots els temps i un dels millors músics del segle XX.

  El film se situa en els anys quaranta del segle passat, moment en què el músic català es trasllada a Prada de Conflent des d’on intentarà ajudar les famílies republicanes i també haurà de protegir-se de la Gestapo que controla la zona. Un cop acabada la guerra, el músic té l’esperança que la victòria dels aliats suposarà també la fi de la dictadura franquista a Espanya, però els desitjos de Casals no es compleixen i, en conseqüència, el mestre decideix no tornar a tocar en públic mentre Franco continuï al poder i les potències occidentals no es determinin a forçar la seva caiguda. Mentrestant, malviu de donar classes a alumnes de violoncel. Un d’aquests alumnes, un noi francès anomenat Pierre, se sent especialment afectat pel fet que un mestre com Pau Casals no ofereixi el seu talent al món. El jove intentarà convèncer el músic que es repensi la seva protesta, argumentant que un concert seu tindrà tant ressò que li serviria per cridar l’atenció sobre la injusta situació del seu país.

  Pau, la força d’un silenci és una pel·lícula protagonitzada per Joan Pera, Nao Albet, Carme Sansa, Marc Cartes, Albert Pérez, Joan Carreras, Josean Bengoetxea, David Bagès i Manel Dueso. El film es podrà veure aquest dijous, 17 de maig, al Teatre Patronat de Berga. La sessió començarà a 2/4 de 9 del vespre i l’entrada costarà 4,5€. Tot i això, es mantindran els descomptes habituals pels titulars del Carnet Jove (3€), pels socis del Club Vanguardia (2x1) i pels socis de 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic.

  La pròxima cita del Cicle Gaudí arribarà el dijous, 21 de juny, amb la projecció del film ‘Una mujer fantástica’ de Sabastián Lelio.

 • Berga proposa una Patum participativa i oberta a totes les expressions patumaires
  Data de publicació: 14.05.18
  La Patum de 2018 serà més participativa i oberta. Així ho ha manifestat la regidora de Patum, Mònica Garcia, durant l’acte de presentació de la festa que s’ha fet aquest matí a la sala consistorial on es guarda part de la imatgeria patumaire durant els dies de celebració del Corpus berguedà. Enguany, La Patum augmentarà les activitats paral•leles i treballarà per garantir unes festes lliures de sexisme a través de la implementació d’accions vinculades a la campanya ‘Vull la nit!’. En aquest sentit, Garcia ha comentat que “l’ampliació de les activitats respon a la necessitat de sumar iniciatives que acullin a més persones per a què puguin participar i gaudir de la festa”.

  Dinamització amb espectacles per a totes les franges d’edat

  Una de les novetats d’aquest any serà l’ampliació del nombre d’espectacles culturals adreçats a diferents tipus de públic durant la tarda de divendres, a la plaça de Viladomat. A les 6 de la tarda, hi haurà l’actuació de Boris Caetano que oferirà un espectacle infantil de circ titulat ‘Barreja’. A continuació, serà el torn de la banda Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que pujarà a l’escenari a partir de les 8 del vespre per interpretar l’espectacle de folklore ’25 anys al 4L’. El duet format per Dolfi i Fermí tancarà la vetllada amb ball popular des de les 10 del vespre. Tot això es complementarà amb concerts i activitats organitzades per diverses entitats berguedanes a les places del nucli de la ciutat.

  Prevenció i detecció de violències sexistes

  Aquest any, La Patum implementarà diverses mesures per donar visibilitat i combatre les violències masclistes durant el desenvolupament de la festa. Per això, s’habilitarà un punt de referència on s’oferirà un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista, a càrrec del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). Es tracta del Punt Lila-Vull la Nit! que s’ubicarà a la plaça de Viladomat durant les nits de dimecres a diumenge. En concret, l’espai s’obrirà el dimecres (30 de maig) de 20:00 a 4:00h; dijous (31 de maig) de 21:00 a 4:00; divendres (1 de juny) de 21:00 a 4:00h; dissabte (2 de juny) de 21:00 a 5:00h i diumenge (3 de juny) de 21:00 a 2:00h. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha esmentat la “importància de portar a terme aquest tipus de campanyes, tot i que ens agradaria que no haguessin de ser necessàries”. Tanmateix, Sànchez ha repassat algunes de les accions que s’han portat a terme des que es va iniciar el novembre passat el projecte ‘Vull la nit’ impulsat per les àrees de Drets Socials i Joventut. Per exemple, s’han realitzat formacions adreçades a locals d’oci nocturn, entitats i associacions juvenils per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques i violències de gènere en espais d’oci nocturn.

  D’altra banda, darrerament s’ha portat a terme una sessió formativa per als membres de les comparses patumaires, que ha comptat amb la participació d’una trentena de persones. La jornada es va dividir en dues sessions de quatre hores en què els assistents van realitzar un seguit d’activitats participatives per detectar actituds i comportaments sexistes que es poden donar en ambients festius. En aquest sentit, el regidor Ivan Sànchez ha comentat que “la formació ha servit per a què siguem conscients que hi ha actituds que sovint passen desapercebudes, però que també són sexistes. Per tant, hem de baixar el llistó per deixar de tolerar determinats comportaments que fins ara no es consideraven ofensius”. Per la seva banda, la regidora de Patum i Joventut, Mònica Garcia, ha valorat positivament la resposta i l’interès dels assistents a la formació. Segons Garcia, “el retorn ha estat molt enriquidor individual i col·lectivament i, per això, la nostra voluntat és repetir la formació a les comparses anualment”.

  Foment del consum responsable

  El Punt Lila-Vull la nit! serà un espai compartit amb altres iniciatives adreçades a la prevenció i reducció del consum de drogues entre els joves. En aquesta ocasió, es tracta d’accions promogudes conjuntament entre l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà per fomentar el consum responsable. Per això, l’entitat Som.nit formada per voluntaris de Creu Roja Joventut disposarà d’un espai d’informació i atenció als joves durant les nits de dimecres i dijous. Aquest espai es complementarà el dissabte i el diumenge amb una altra carpa de l’associació Energy Control en què s’oferirà la possibilitat de realitzar proves d’alcoholèmia i anàlisi d’altres substàncies per a què els usuaris siguin conscients dels riscos derivats del seu consum. Paral·lelament, també hi haurà una barra de begudes sense alcohol tal i com es va fer durant la festa del Carnaval de Berga.

  Dispositiu de seguretat

  Aquest any, es mantindrà el dispositiu de seguretat implementat durant les darreres edicions de la festa, en què hi participaran els cossos de seguretat i emergències de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Seguretat Privada, Bombers, SEM i Creu Roja. Enguany, es repetirà el control dels accessos a la plaça de Sant Pere per recordar la necessitat d’evitar portar motxilles a la plaça per no entorpir el bon desenvolupament de la festa. A més, també es realitzaran controls de trànsit a les entrades i sortides de la ciutat per tal d’evitar i minimitzar els riscos a la carretera.

  En aquesta ocasió, el Consell Comarcal del Berguedà tornarà a oferir un servei d’autobús que passarà de dos a tres dies. Això farà que els joves de prop d’una quinzena de municipis berguedans puguin assistir a la festa utilitzant aquest servei de transport públic el dimecres, el dijous i el dissabte. El preu del tiquet serà de 2€ (anada i tornada) i les peticions es podran fer fins al 25 de maig als ajuntaments de la Pobla de Lillet, Bagà, Cercs, Olvan, Gironella, Borredà, Vilada, Gósol, Saldes, Vallcebre, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Casserres i Puig-reig.

  La Patum en xifres

  L’Ajuntament de Berga destinarà 252.000 euros a la celebració de La Patum de 2018. Tal i com ha especificat la regidora de Patum, Mònica Garcia, el finançament de la festa prové majoritàriament de fons propis. Tot i això, també es compta amb algunes aportacions realitzades pel Consell Comarcal del Berguedà en l’àmbit de la prevenció de drogodependències. A banda d’això, La Patum forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial a través del qual pot accedir a determinades subvencions per a la restauració i el manteniment de la comparseria patumaire.

  Per últim, cal destacar algunes xifres relacionades amb el material gràfic i de difusió de la festa. Aquest any, el consistori ha imprès 1.000 cartells de La Patum i 500 de La Patum Infantil. També s’han fet 11.000 fulletons desplegables que es distribuiran a totes les llars de la ciutat en els propers dies. A més, s’han posat a la venda 2.000 programes de mà que es poden comprar al preu de 3€ a l’Oficina de Turisme de Berga. D’altra banda, també s’ha editat una quarantena de programes de La Patum en Braille que es repartiran de forma individualitzada a les persones de Berga afiliades a l’ONCE. Tanmateix, s’ha realitzat la impressió de 50 làmines d’una edició limitada i en alta qualitat del cartell anunciador signades per l’autora Mar Guixé Anglès. Les làmines costen 10€ i es poden adquirir a l’Oficina de Turisme. Finalment, s’han imprès 100 cartells corresponents al concert jove de dissabte i 300 cartells de la campanya ‘Vull la nit!’.

  Podeu consultar el programa d’actes de La Patum de 2018 en aquest enllaç.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga