Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La Festa dels Bolets reforça el caràcter popular i familiar de l’esdeveniment que tornarà a celebrar-se el 1r diumenge d’octubre
  Data de publicació: 30.09.19
  La Festa dels Bolets de Berga donarà el tret de sortida a la temporada boletaire que s’iniciarà aquest cap de setmana amb la Berga Bolet i el 63è Concurs de Boletaires. El certamen boletaire mantindrà l’essència de les darreres edicions i, enguany, tornarà a celebrar-se el primer diumenge d’octubre al Pla de Puigventós, a Castellar del Riu, tal i com ha confirmat el president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves, durant l’acte de presentació de l’esdeveniment. L’aplec boletaire comptarà amb una sèrie d’actes tradicionals com el concurs de boletaires, l’esmorzar popular o la falla, però l’objectiu dels organitzadors és fomentar el caràcter popular de la celebració consolidant l’oferta d’activitats adreçades al públic familiar. En aquest sentit, Ramon Minoves ha destacat que “és una festa organitzada per a les persones que vulguin gaudir d’un dia al bosc”. Per la seva banda, la regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha destacat “la rellevància del bolet més enllà de l’àmbit gastronòmic, ja que és un recurs que també permet dinamitzar la ciutat i la comarca a nivell cultural, artístic i esportiu, entre d’altres”. L’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha aprofitat l’ocasió per emplaçar les administracions i els propietaris dels boscos a treballar conjuntament per regular l’activitat boletaire amb mesures que garanteixin la protecció i la cura de l’entorn.

  Cercant bolets per omplir els cistells

  El 63è Concurs de Boletaires es farà el diumenge, 6 d’octubre, i mantindrà les tres categories en què podran competir els participants: rovellons, llenega negra i rovelló de més pes. A més, la categoria dedicada als rovellons comptarà amb tres subcategories (més de 40 kg, entre 20 i 40 kg i menys de 20 kg) per atraure el públic familiar. Minoves ha comentat que “ens agrada molt veure cistells grans de bolets, però també animem a tothom a que vingui i faci la pesada del seu cistell, encara que sigui de mig quilo o un quilo del bolets”. Tanmateix, hi haurà una nova edició del Concurs Infantil de Boletaires que inclourà diverses categories per distribuir els infants d’entre 4 i 10 anys. Les inscripcions pels dos concursos tindran un preu de 5€ i es podran fer fins al 5 d’octubre als establiments Confeccions Fígols i Bar Sol (Plaça de Viladomat).

  Al llarg del matí, es realitzarà l’entrega de premis dels concursos de bolets, així com del concurs de dibuix infantil en què hi participen les escoles de la comarca i el concurs de fotografia. A més, també es farà el nomenament de les Boletaires d’Honor de 2019 que seran: Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Dolors Grau, doctora en Ciències Químiques i directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura i Neus Camps, boletaire i alumna que va obtenir la millor nota a les proves de Selectivitat d’aquest any al Berguedà.

  Oferta d’activitats familiars i esportives

  El Pla de Puigventós serà l’epicentre de l’aplec boletaire, ja que concentrarà una amplia oferta d’activitats per a tots els públics. Per exemple, hi haurà el Mercat del Boletaire que és una mostra dedicada als productes relacionats amb el món del bolet, una zona d’activitats familiars amb inflables i tallers relacionats amb l’entorn natural i una prova esportiva d’orientació inclosa en la Lliga Berguedana de Curses d’Orientació. La cursa començarà a Pla de Puigventós i finalitzarà al Pla de Campllong, on s’ubica el Pi de les Tres Branques.

  Servei de transport per anar a Puigventós

  Aquest any també s’oferirà la possibilitat d’utilitzar el transport públic d’autobús per desplaçar-se fins al pla de Puigventós. El servei finançat pel Consell Comarcal del Berguedà oferirà cinc trajectes d’anada cada mitja hora, a partir de 2/4 de 9 del matí, i cinc trajectes de tornada, des de les 12 del migdia. Els tiquets podran adquirir-se anticipadament a l’Oficina de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, situada a la Plaça de Sant Joan, 16 (1r pis) o a través del telèfon 93 824 77 00. El preu del tiquet serà d’1€ per trajecte.

  Espectacle pirotècnic i cremada de la falla

  La cloenda de la Festa dels Bolets es portarà a terme a la Plaça de la Creu, on hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Berga Jove (18h) i posteriorment es farà la cremada de la falla que anirà precedida d’un espectacle pirotècnic terrestre. La falla estarà dedicada a la cuina del bolet i tindrà una alçada d’uns 10 metres, aproximadament. Una de les novetats d’aquest any serà la incorporació d’elements decoratius elaborats per infants de les escoles de Berga, tot i que la intenció de la Penya Boletaire és poder incorporar una falla petita confeccionada conjuntament per les escoles de la comarca.

  El president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves, ha agraït la implicació de les administracions en l’organització de la Festa dels Bolets que compta amb un pressupost d’uns 15.000€. L’esdeveniment està organitzat per la Penya Boletaire, els ajuntament de Castellar del Riu i Berga i també compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

 • S’inaugura “Joan Ferrer. El tacte de la llum”, primera gran antològica del pintor berguedà
  Data de publicació: 26.09.19
  Només un espai com el convent de Sant Francesc de Berga podia acollir la retrospectiva Joan Ferrer. El tacte de la llum a la ciutat on va néixer i viu el pintor i dinamitzador cultural. La producció pictòrica que Joan Ferrer (Berga, 1937) ha desenvolupat durant les darreres dues dècades comprèn obres de grans dimensions i la iniciativa d’Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7 volia reunir en un sol recinte els treballs que expliquen l’artista des de tots els vessants. Per això ha estat imprescindible la col·laboració de la Província Franciscana, que ha cedit l’espai —tancat com a escola des del 2014-, l’impuls de “la Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Berga i altres institucions de la comarca.

  L’exposició es podrà veure des del 28 de setembre fins al 28 de desembre de 2019. Presenta per primera vegada una visió completa de l’obra de l’artista i permet fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l’autor berguedà.

  Comissariada per l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, Joan Ferrer. El tacte de la llum recull un centenar d’obres representatives i que defineixen l’artista. Des de les primeres pintures amb una influència clara del cubisme, elaborades a l’oli amb només tres pigments, fins a les darreres obres, que representen paisatges en fustes immenses i amb acrílics, compostes amb la mateixa meticulositat cerebral que les primeres, ara ja des de l’expressionisme abstracte. Bodegons, retrats, soques i paisatges des del punt de vista d’un artista que es reivindica berguedà, amb visió i discurs arrelat a la terra.

  L’exposició presenta també la peça audiovisual inèdita “Soc Joan Ferrer”, que explora l’univers visual de l’artista a partir d’una conversa amb el pintor.

  Reivindicar Joan Ferrer, dinamitzar el territori i recuperar Sant Francesc

  El projecte d’Amics de Joan Ferrer i Grup de Pintors Verdaguer 7 es perfila en base a tres eixos: reivindicar la figura de Joan Ferrer com un dels grans artistes plàstics contemporanis catalans; també pretén contribuir a la dinamització cultural del territori, i recuperar el claustre del convent de Sant Francesc com a espai cultural i social.

  Joan Ferrer. El tacte de la llum programarà activitats paral·leles a l’exposició, dissenyades com a espais de trobada i de participació col·lectiva. Totes les propostes permetran revisar i posar en relleu els aspectes que han modelat la vida d’aquest artista i que possiblement no s’allunyen d’aficions compartides per molts ciutadans. Les obres conviuran amb música, poesia, dansa i gastronomia. S’oferiran conferències, debats i visites dinamitzades, visites en família i sessions concertades per a grups i particulars.

  Educar a través de l’art

  El Servei Educatiu dels Amics de Joan Ferrer ha elaborat un extens programa pedagògic que consta de visites-taller organitzades per nivells educatius i busca ser una cita ineludible per a totes les escoles i instituts de la comarca, amb incidència també a les comarques veïnes. Educar a través de l’art és un dels reptes que tenim avui en dia per a la formació integral de les persones, i aquesta exposició és una gran oportunitat per desenvolupar la competència cultural i artística, expressar la creativitat i poder participar activament en la vida
  cultural de la nostra comunitat.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga