Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga commemora l’Any Pompeu Fabra amb activitats culturals per retre homenatge al lingüista i gramàtic català
  Data de publicació: 14.11.18
  La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a Pompeu Fabra coincidint amb la commemoració del 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic català i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana. Els departaments de Presidència i Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, impulsen l’Any Pompeu Fabra amb centenars d’actes arreu del territori en memòria i reconeixement d’aquest excepcional científic que va codificar i modernitzar la llengua catalana, adaptant-la als diversos estils i funcions.

  Exposició sobre la vida i l'obra de Pompeu Fabra

  A Berga, del 5 al 25 de novembre, la Biblioteca Vinyes i Cluet acollirà l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa. La mostra inclou vuit blocs expositius que presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. L’exposició és itinerant i passarà per més de 80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 per mitjà del Consorci per a la Normalització Lingüística amb la col·laboració de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

  Cicle de conferències sobre el lingüista i gramàtic català

  D’altra banda, també s’han programat un seguit de conferències amb l’objectiu de divulgar la figura i l'obra de Pompeu Fabra arreu de la geografia catalana i que constituiran el cicle de conferències més gran que s’ha organitzat fins ara sobre el lingüista. Es tracta de conferències que seran obertes a tota la ciutadania i que abordaran el personatge tant des de la dimensió filològica com la social i amb perspectives acadèmiques i divulgatives, gràcies a la implicació d’especialistes de les universitats catalanes i de comunicadors de prestigi.

  El dijous, 22 de novembre, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà una conferència titulada Per què Pompeu Fabra va ser el seny ordenador de la llengua catalana? La xerrada començarà a les 6 de les tarda i anirà a càrrec de David Paloma, gran divulgador de la figura de Fabra i impulsor de la ruta Pompeu Fabra, juntament amb Mònica Montserrat. Aquestes activitats han estat organitzades a través del Servei Local i Comarcal de Català de Berga i Berguedà, Òmnium Berguedà i la Biblioteca de Berga.

  Activitats lingüístiques

  L’entitat Òmnium Cultural del Berguedà també s’ha afegit a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra organitzant una sèrie d’activitats que es portaran a terme el dissabte, 17 de novembre. El Pavelló de Suècia de Berga acollirà un concurs de dictat que començarà a les 11 del matí i que comptarà amb dues categories. En la categoria juvenil hi podran participar els i les alumnes d’ESO, mentre que la categoria adulta estarà a dreçada a persones majors de 16 anys.

  A 2/4 de 6 de la tarda, es realitzarà una ofrena floral davant del monument de Pompeu Fabra, a la placeta situada en la cruïlla del carrer Gran Via amb la carretera de Sant Fruitós. Posteriorment, l’acte d’homenatge es traslladarà al Pavelló de Suècia on hi haurà un acte acadèmic conduït pel periodista Abraham Orriols i que comptarà amb la participació de Joaquim Arenas, propulsor del model d’Escola Catalana, i Jordi Mir, estudiós de la vida i l’obra de Pompeu Fabra.

 • Berga promou una consulta per fer propostes sobre el reglament d’ocupació del balcó consistorial durant La Patum
  Data de publicació: 12.11.18
  L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa una consulta oberta a la ciutadania sobre el projecte d’elaboració del reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum. Es tracta d’una iniciativa que pretén regular la distribució de les 74 places de les grades que s’instal·len al balcó per seguir els actes que se celebren a la plaça de Sant Pere durant la festivitat del Corpus berguedà. L’objectiu del nou reglament és fer compatible la representació institucional i la ciutadana tal com va succeir durant La Patum de 2018, en què es va portar a terme una prova pilot per tal que els veïns i veïnes poguessin gaudir de La Patum des d’aquest espai. En concret, el consistori va posar a disposició de la ciutadania un total de 378 places corresponents a les passades de dimecres i dissabte (250), a les Patums completes de dijous i diumenge (100) i a La Patum Infantil (28). Una part dels llocs disponibles van ser assignats mitjançant un sorteig públic, mentre que la resta de places varen ser de lliure accés durant les sortides i arribades de les passades a la plaça de Sant Pere.

  Consulta pública per fer aportacions i suggeriments

  La convocatòria de la consulta pública prèvia és una iniciativa recollida en la legislació vigent sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern que permet que la ciutadania pugui incidir en l’elaboració i la revisió de normes i reglaments. Per tot això, la regidoria de Participació Popular ha impulsat aquesta consulta amb el vistiplau dels membres del Patronat de La Patum.

  Les persones interessades en realitzar aportacions o suggeriments sobre el nou reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum podran fer-ho del 12 al 26 de novembre, presentant una instància genèrica via telemàtica o a través de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC). Per fer-ho, caldrà ser major de 16 anys i serà necessari accedir a l’apartat de ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ inclòs en l’espai dedicat a la participació ciutadana del web municipal. En aquesta secció, els usuaris i usuàries podran consultar i descarregar el document de síntesi del reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum, en què s’exposen els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar mitjançant la creació d’aquest reglament. A més, també hi apareix l’enllaç al formulari de la instància genèrica que cal completar amb les aportacions corresponents.

  Un cop realitzada la consulta, la comissió d’estudi formada per membres de les diferents formacions polítiques amb representació al consistori juntament amb diversos tècnics i tècniques municipals s’encarregaran de revisar totes les propostes recollides per valorar la seva inclusió en el nou reglament.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga