Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La Patum estrena una App per a telèfons mòbils per conèixer els esdeveniments, continguts i emplaçaments de la festa al moment
  Data de publicació: 04.06.19
  Què és La Patum? Quins actes formen part de la festa? Qui participa i surt a la plaça? Per on passa La Patum durant els passacarrers? Quants dies falten per a l’inici de La Patum? Aquestes i d’altres preguntes ja tenen una resposta immediata gràcies a la nova aplicació per a telèfons mòbils de La Patum. La iniciativa sorgida del Patronat de La Patum és una eina que pretén ser una guia informativa de tots els esdeveniments, emplaçaments i continguts relacionats amb la festa berguedana per donar resposta a les necessitats de les persones que volen viure la festa per primera vegada i també pels patumaires habituals i coneixedors de la festa. L’empresa berguedana La Padrina ha estat l’encarregada de dissenyar i desenvolupar l’aplicació que s’ha presentat aquest dimarts a la Plaça de Santa Magdalena, que és un dels indrets emblemàtics del barri vell per on transcorre el passacarrers.

  La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha destacat la utilitat d’aquesta nova eina afirmant que “es tracta d’una app que dona resposta a una doble necessitat i entenem que serà beneficiosa per informar-se de les qüestions patumaires a través del mòbil de forma clara, directa i instantània”. I és que aquesta nova eina també inclou un servei d’avisos que permetrà informar sobre la cancel·lació d’actes i altres informacions rellevants de la festa.

  Un projecte impulsat pel Patronat de La Patum

  L’aplicació per a mòbils de La Patum és una iniciativa impulsada pel Patronat de la festa que disposa d’un pressupost participatiu per realitzar propostes de millora relacionades amb la festa. David Cussà, cap de colla dels Nans Nous i membre de l’òrgan de participació sectorial ha comentat que “des del Patronat vam creure que l’aplicació mòbil podia ser útil per a la gent que vingui de fora, ja que podrà consultar tota la informació sobre els llocs d’interès, els passacarrers, on aparcar el cotxe... i els berguedans podran conèixer de primera mà tots els actes oficials de La Patum i rebre notificacions i avisos importants”.

  Com és l’App de La Patum?

  Un dels aspectes més destacats de l’App de La Patum és que ofereix als usuaris i usuàries la possibilitat de conèixer la ubicació en directe de les passades de dimecres i dissabte al vespre. Per fer-ho, es facilitarà un telèfon mòbil al Tabaler que serà l’encarregat d’emetre el senyal GPS que indicarà en quin punt del recorregut es troba La Patum en cada moment del passacarrers. Miquel Escànez, desenvolupador web de La Padrina, ha assegurat que “la ubicació en directe ha estat un dels aspectes als quals hem dedicat més temps i en les properes actualitzacions de l’app volem que sigui més precisa”. Escànez també ha comentat que abans de la posada en funcionament de l’aplicació “hi ha hagut un període de proves en què diverses persones han pogut fer ús de l’app i això ens ha permès introduir una sèrie de millores”.

  L’app està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i conté informació històrica sobre els orígens de la festa, els itineraris de les passades, les comparses, la música, les recomanacions sobre la indumentària adequada, els consells per a la realització dels salts de Plens, informació de serveis i els telèfons d’emergències, etc. L’aplicació de La Patum ha tingut un cost de 6.000€ i està disponible gratuïtament per a dispositius mòbils Android i iOS.
 • El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de 2019 que es farà del 19 al 23 de juny
  Data de publicació: 01.06.19
  L’Ajuntament de Berga ha decidit que aquest any també hi haurà Patum. Els membres del plenari municipal s’han reunit aquest diumenge en sessió extraordinària per aprovar la celebració d’una nova edició de la festa que es farà del 19 al 23 de juny de 2019. L’acord de ple ha estat unànime i això ha provocat els aplaudiments dels veïns i veïnes que han omplert la sala de sessions durant el Ple de l’Ascensió celebrat aquest diumenge, 2 de juny.

  Nomenament dels administradors i administradores

  A continuació, s’ha portat a terme el nomenament de les parelles d’administradores i administradors que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant els actes principals de la festa berguedana.

  Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):
  Tània Espel Cea i Jordi Cuartielles Guiu

  Sant Pere (Esclafidors rebentats):
  Núria Güell Compañó i Pau Sabé Martínez

  Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits):
  M. Cinta Farguell Baró i Joan Cortina Guitó

  Raval (Ravenisses):
  Queralt Guiu Venturós i Marc Altarriba Perarnau

  Reconeixement patumaire

  Seguidament, s’ha realitzat una proposta per determinar les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement a la seva implicació en les tasques d’organització de la festa durant deu i vint-i-cinc anys, respectivament. Enguany, s’atorgaran 27 títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor.

  Títols de Patumaire

  Laia Cortés Soler
  Dolors Garcia Gresa
  Ramon Prat Barons
  Adrià Casals Casas
  Jordi Cuartielles Guiu
  Marc Villegas Subirats
  David Tristany Gamez
  Marc Fíguls Casas
  Queralt Montaña Bernal
  Josep Canudas Villegas
  Adrià Gasau Saló
  Griselda Martínez Albadalejo
  Jordi Rafart Novell
  Josep Fornell Cazorla
  Marc Olalla Algilaga
  Martí Camprubí Badia
  Maria Montserrat Vima Ribó
  Xavier Gonzalvo Breganciano
  Noelia Carrascosa Vizuete
  David Bozoch Algilaga
  Ester Noguera Hidalgo
  Ot Vilella Corominas
  Ivan Camps Puga
  Elena Baraut Murria
  Íngrid Baraut Murria
  Joan Salas Santandreu
  Guillem Tristany Cara

  Títols de Patumaire d’Honor

  Ivan Alsina Galán
  Marina Badia Subirana
  Montserrat Camps Cervera
  Aleix Canudas Velilla
  Josep Guijarro Fernández
  Òscar Guijarro Fernández
  Jordi Hernando Tubau
  Francesc Martínez Zamora
  Eric Sendra Caldera
  Mireia Torrentallé Sansa
  Antoni Ventura Rou
  Vanessa Torres Prat
  Eleuteri Adelantado Guitart
  Lluís Yun Duran
  Jordi Elias Parallès
  Marc Noguera Perarnau
  Jordi Freixa Serra
  Miquel Amado Camprubí

  D’altra banda, també es realitzarà un reconeixement pòstum a Joan Trullàs i Vivó, músic i compositor berguedà que va compondre la música del ball de les Maces de La Patum de Berga l’any 1953.

  Posteriorment, s’ha nomenat a les parelles d’administradors i als representants de les comparses per a la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Es tracta d’una tradició documentada des del 1619 i que es va recuperar l’any 1993.

  Cartells anunciadors de la festa

  Tot seguit, s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular del 45è Concurs de cartells anunciadors de La Patum que es va portar a terme a l’edifici consistorial del 14 al 28 d’abril i que va comptar amb la participació de 1.636 persones. El cartell amb el lema ‘Elles, lliures i rebels’ d’Albert Escànez Manubens ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 481 vots, és a dir, un 29,4% del total de vots emesos. El cartell titulat ‘Esclat berguedà’ d’Eloi Casanovas Gilabert ha estat la segona opció més votada amb 359 vots (21,9%), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. ‘Nit de foc’ de Joan Manel Pérez Maldonado ha sumat 319 vots (19,4%), seguit de ‘Rumb a la plaça’ de Roger Úbeda Barniol que ha obtingut 275 vots (16,8%) i ‘Guspires’ de Sílvia Crusafon Moya i Anna E. Puig Rodríguez que ha assolit 156 vots (9,5%).

  Pel que fa a la categoria infantil, Júlia Novellas Corominas, de l’Escola Vedruna ha estat la guanyadora de la 30a edició del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum amb una obra titulada ‘ La maça del gegant’. Aquest cartell va sumar 470 vots (29,5%) durant el període de votació en què hi van participar 1.590.

  Sortida del Tabal

  Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, s’ha portat a terme la penjada dels cartells anunciadors d’enguany a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial. Posteriorment, un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum i al punt de les dotze del migdia, s’han sentit els primers repics del Tabal, que ha estat l’encarregat de recórrer els carrers i places principals de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga