Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga acollirà un festival poètic i cultural per clamar a favor de la llibertat i la República Catalana a través de la paraula i la música
  Data de publicació: 19.07.18
  El 25 d’abril de 1970, la sala Gran Price de Barcelona especialitzada en espectacles de lluita lliure i boxa, va obrir les seves portes per acollir el Primer Festival de Poesia Catalana conegut popularment com El Price dels Poetes. L’esdeveniment va comptar amb algunes de les figures més destacades del gènere poètic del segle XX i es va convertir en un acte d’afirmació política, cultural i catalana a favor dels drets i les llibertats més fonamentals. Ara, gairebé mig segle després de la celebració de la trobada, l’associació cívica i cultural TeatRe amb R de República s’ha proposat repetir un recital de les mateixes característiques a la ciutat de Berga.

  L’esdeveniment anomenat ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’ reunirà una trentena de poetes i poetesses d’arreu dels Països Catalans en una trobada poètica i musical que es portarà a terme el 9 de setembre, a la plaça de Sant Pere. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, considera que “l’esdeveniment serà positiu i significatiu per a la nostra cultura, ja que, serà el punt de trobada de persones de tot el territori de parla catalana”. Durant l’acte de presentació del festival, l’actor i membre de TeatRe amb R de República, Enric Majó, ha destacat la idoneïtat de l’emplaçament escollit per celebrar la trobada. Segons Majó, “a la plaça de Sant Pere s’hi celebra La Patum, que és un acte peculiar i representatiu de la cultura del Països Catalans i també és una celebració contemporània que ha sabut adaptar-se i reconvertir-se amb el pas del temps”. En aquest sentit, l’actor ha apuntat que “la plaça de Sant Pere reunia les condicions favorables per crear l’ambient i la intimitat que caracteritza la poesia”.

  Format àgil amb interpretacions poètiques i musicals

  ‘Paraula de Poeta’ serà un acte paritari i intergeneracional que comptarà amb autors i autores de diverses tendències i estils d’aquest gènere literari de forma desinteressada. L’acte començarà a les 7 de la tarda amb la benvinguda i presentació de l’esdeveniment a càrrec de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i del president de TeatRe amb R de República, Joan Lluís Bozzo. Posteriorment, els presentadors de l’acte donaran pas als participants que pujaran a l’escenari repartits en 3 torns de 10 persones per recitar poemes i versos breus. Les intervencions dels poetes es combinaran amb la interpretació de composicions de La Patum per part de músics rellevants del panorama musical català sota la direcció de Jesús Badia, juntament amb l’actuació dels membres de la Polifònica de Puig-reig. La trobada també inclourà una desfilada de retrats de les persones empresonades i exiliades a causa del procés d’autodeterminació de Catalunya i es clourà amb la interpretació del poema No passareu d’Apel·les Mestres i el Cant de la Senyera i Els Segadors.

  Implicació de l’associacionisme

  El festival de poesia comptarà amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional de Catalunya, dues entitats cíviques i culturals vinculades al moviment sobiranista català. D’una banda, la presidenta d’Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, considera que !la iniciativa s’adequa als valors que promou l’entitat i al moment que està vivint Catalunya”. Soler ha afegit que “quan ens van presentar el projecte, vam creure que es tractava d’una bona oportunitat per reivindicar la cultura, la llengua i el país, que són les tres premisses de caracteritzen la nostra entitat”. D’altra banda, l’Assemblea de Berga assumirà algunes tasques logístiques relacionades amb el transport dels poetes i la difusió de l’esdeveniment a través dels canals de comunicació de l’entitat. Manel Escobet, membre de l’ANC de Berga ha reivindicat el caràcter unitari de l’esdeveniment. Segons Escobet, la trobada serà “una finestra juntament amb els actes de la Diada de l’Onze de Setembre i pensem que cal donar-hi suport, ja que serà un acte molt potent que ens pot ajudar a tots plegats”.

  L’Ajuntament de Berga destinarà uns 10.000€ a l’organització i la logística del festival poètic del setembre, que es finançaran amb fons propis i possibles subvencions que han estat demanades per part de l’àrea de Cultura del consistori. ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’ comptarà amb la col·laboració dels Departaments de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Institució de les Lletres Catalanes, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i la Polifònica de Puig-reig. • Berga treu al carrer 3 desfibril·ladors que hi havia en edificis municipals per avançar cap a una ciutat cardioprotegida
  Data de publicació: 18.07.18
  Berga ha fet un pas més per convertir-se en una ciutat cardioprotegida traient al carrer tres dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA) que es trobaven a l’interior de diversos edificis municipals. En les darreres setmanes, l’Ajuntament de Berga ha instal·lat a la via pública els aparells que hi havia a l’interior de l’edifici consistorial, el pavelló d’esports municipal i el Casal Cívic (antic Casal de Gent Gran). L’objectiu d’aquesta mesura és disposar de desfibril·ladors en aquells espais on s’hi aplega més gent per poder actuar ràpidament en cas que es produeixi un atac cardíac o una mort sobtada. El regidor de Salut Pública, Eloi Escútia, ha explicat que “aquesta mesura respon a la voluntat de l’equip de govern de col·locar els DEA a l’exterior”, tot i que també ha lamentat l’endarreriment de l’actuació. I és que la petició de treure els desfibril·ladors al carrer va sorgir durant la sessió ordinària del Ple de juliol de l’any passat quan el portaveu del grup municipal d’ICV, Joan Torres, va presentar una moció a petició de l’associació De Tot Cor amb aquesta motivació. En aquest sentit, el president de l’entitat, Josep Gomà, s’ha mostrat satisfet que s’hagi pogut portar a terme l’externalització dels DEA i ha destacat la “necessitat que la població rebi la formació necessària per poder utilitzar els aparells sense por”.

  Vuit desfibril·ladors distribuïts a la ciutat

  Actualment, Berga disposa d’un total de 8 desfibril·ladors, 5 d’exteriors i 3 d’interiors. D’una banda, als 3 aparells instal•lats al carrer recentment, cal sumar-ne dos més. Un es troba al Santuari de Queralt, al costat de la botiga de records, i l’altre és mòbil i es troba a l’interior del vehicle que utilitza la Policia Local a l’hora de patrullar els carrers de la ciutat. D’altra banda, també hi ha 3 aparells ubicats a l’interior de diversos equipaments culturals i esportius: el Teatre Municipal, el Pavelló de Suècia i el camp de futbol municipal.

  El regidor Escútia ha manifestat la voluntat d’ampliar el nombre de desfibril·ladors disponibles properament. Això serà possible gràcies a l’atorgament d’una subvenció de la Diputació de Barcelona d’uns 4.500€ que permetran la instal•lació de tres nous aparells que s’ubicaran preferiblement al passeig de la Indústria, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) i al Centre Cívic de La Valldan. Escútia ha recordat que també cal tenir en compte les despeses de manteniment que genera cada aparell al llarg de l’any.

  Formació adreçada a diversos col·lectius i entitats

  El temps d’intervenció quan es produeix un atac cardíac és vital, segons ha recordat Antolí Barra, tresorer de l’entitat De Tot Cor. Per això, l’associació ofereix formació adreçada a diversos col·lectius i entitats que puguin tenir interès en aquest àmbit. Barra ha comentat que “és imprescindible que tothom sàpiga com actuar en aquestes circumstàncies”. En aquest sentit, l’entitat realitza dos tipus de formacions: tallers oberts a tothom i cursos reconeguts amb una titulació oficial. L’entitat té previst impartir un dues sessions sobre suport vital bàsic i desfibril·lador SVB i DEA els dies 25 i 31 d’agost, a l’Hotel d’Entitats de Berga. Per a més informació i inscripcions caldrà contactar amb l’entitat a través de les seves xarxes socials a Twitter (@DeTotCor) i Facebook (detotcorassociacio).


< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga