Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga esdevindrà l’aparador del patinatge l’alpí en línia amb la disputa de diverses competicions durant el cap de setmana
  Data de publicació: 17.07.18
  Completar el descens a través d’un circuit urbà format per pals separats entre sí fent eslàlom sobre patins en línia en el menor temps possible. Aquest és el repte que hauran d’afrontar els patinadors i patinadores que disputaran les diferents competicions d’alpí en línia que es portaran a terme el proper cap de setmana a Berga. Per tercer any consecutiu, la capital berguedana acollirà diverses proves d’aquesta modalitat esportiva que combina l’esquí i el patinatge sobre l’asfalt. Es tracta d’un esport de velocitat que reuneix el traçat i el circuit dels eslàloms de l’esquí i que es practica amb el material del patinatge en línia.

  Una disciplina esportiva en auge

  En aquesta ocasió, una vuitantena de participants provinents de diversos punts de la geografia catalana i espanyola formaran part d’aquesta cita esportiva en què es disputarà la 3a edició del Trofeu May Luengo, la 3a Fase de la Lliga Catalana i la final de la Copa d’Espanya al circuit habilitat al passeig de la Pau de Berga. I és que, segons ha explicat Eduard Coronado, que és membre del Comitè Alpí en Línia de la Federació Catalana de Patinatge i del May Luengo Esquí Club, la prova disputada a Berga compta amb una bona valoració per part dels diferents clubs que hi prenen part. Coronado ha apuntat que “un dels aspectes positius que més valoren els participants és poder realitzar els entrenaments en la mateixa pista on es disputarà la competició, ja que no sol ser habitual”.

  Dos dies de descensos

  Les competicions se celebraran els dies 21 i 22 de juliol. D’una banda, el dissabte es realitzaran els entrenaments de 4 a 7 de la tarda, mentre que el diumenge es disputaran les curses, de 9 del matí a 1 del migdia. Les curses constaran de tres mànigues i se sumaran els dos millors temps dels patinadors i patinadores per tal de configurar les classificacions i proclamar els vencedors i les vencedores de cadascuna de les categories de les diferents competicions.

  Amb la Copa del Món a l’horitzó

  Una de les fites més importants que s’ha marcat l’organització és aconseguir que Berga es converteixi en la seu d’una de les proves de la Copa del Món d’alpí en línia en un termini de dos anys. Segons Eduard Coronado, “l’objectiu és aspirar a acollir una prova mundial, ja que això ens permetria comptar amb patinadors d’arreu del món i situar Berga i el Berguedà en el mapa”. De fet, Coronado ha confirmat l’assistència d’un director tècnic europeu durant el cap de setmana que s’encarregarà de valorar les característiques i la idoneïtat del circuit berguedà. Per la seva banda, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat “la necessitat de sumar complicitats entre els diferents agents de la comarca per tal d’assolir aquesta fita”.

  Primers passos de l’escola d’alpí en línia al Berguedà

  L’escola berguedana d’alpí en línia es va posar en marxa durant l’últim trimestre de l’any passat i ha comptat amb una mitjana d’entre 7 i 8 infants en els entrenaments que es realitzen habitualment en diversos espais de la ciutat aptes per a la pràctica d’aquesta modalitat esportiva, com per exemple: la zona del Tossalet de les Forques o l’entorn de les escoles de Santa Eulàlia i de Sant Joan. D’altra banda, la dificultat de mantenir els entrenaments a l’exterior durant l’hivern ha fet que el club i l’Ajuntament de Berga estiguin treballant conjuntament per buscar algun espai cobert que permeti acollir els entrenaments durant els mesos de freds de l’any.

  El responsable de l’escola, Eduard Coronado, ha posat en valor la vessant inclusiva de l’alpí en línia i també ha esmentat la recuperació dels carrers com a espai de joc. A més, s’ha mostrat satisfet de la participació de tres dels alumnes en les competicions que es disputaran durant el cap de setmana a Berga. Tanmateix, el regidor Ivan Sànchez ha valorat la tasca realitzada per l’escola pel que fa a la formació i els valors que transmet en referència al foment de la pràctica esportiva i la promoció dels hàbits saludables.

  Alteracions del trànsit durant el cap de setmana

  El circuit urbà de les proves d’alpí en línia ocuparà el carril ascendent del passeig de la Pau, des de la plaça de la Creu fins al carrer de Pere III. Això farà que es prohibeixi l’estacionament en aquest espai des de les 11 del matí del dia 21 de juliol fins a les 4 de la tarda del dia 22 de juliol. Tampoc es permetrà l’aparcament de vehicles al carril descendent del passeig de la Pau, des de la plaça de la Creu fins a la Gran Via, ni entre el tram central situat entre els carrers Gran Via i Barcelona. Aquesta prohibició també es farà extensiva al tram del carrer Pere III situat entre el carrer Barcelona i el passeig de la Pau.

  D’altra banda, també hi haurà talls en el trànsit rodat durant els dos dies. Concretament, no es podrà circular en les zones esmentades anteriorment el dissabte, de 12 del migdia a 9 del vespre, ni el diumenge, de 6 del matí a 5 de la tarda.

  Per últim, la parada de taxis es traslladarà a la baixada del passeig de la Pau, és a dir, al costat contrari d’on se situa habitualment, mentre que la parada d’autobusos es col·locarà al capdavall del passeig del passeig de la Pau, a l’alçada del Bar Dickens.

  Des del consistori es demana la col·laboració dels veïns i veïnes a l’hora de seguir les indicacions de trànsit senyalitzades per tal de minimitzar les afectacions de mobilitat, en la mesura que sigui possible.


 • La festa d’Els Elois ret homenatge als antics oficis per difondre el coneixement sobre l’origen de la celebració
  Data de publicació: 12.07.18
  Ferrers, clavetaires, serrallers, llauners, basters, moneders, terrissaires, rajolers... són alguns dels oficis tradicionals que van proliferar a la planta baixa dels habitatges berguedans en el passat i que han anat desapareixent amb el pas del temps. Es tracta de professions relacionades amb el ferro, el metall i el fang que formaven part del gremi de Sant Eloi, el patró que dona nom a la festivitat d’Els Elois. Es tracta d’una celebració coneguda popularment per l’element de l’aigua i els animals de càrrega que utilitzaven els traginers, però que darrerament s’ha anat desvinculant dels oficis esmentats anteriorment. Precisament, per donar a conèixer l’origen de la festa d’Els Elois s’ha potenciat la vessant històrica i cultural de la celebració que es farà els dies 21 i 22 de juliol. En aquest sentit, la regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha destacat la voluntat del consistori de “dotar la festa de contingut per conèixer el seu origen i saber com és possible que hagi arribat fins als nostres dies, tenint en compte que la majoria d’oficis del gremi s’han perdut”. Per aquest motiu, les novetats principals de la festa giraran entorn dels oficis de la confraria, tot i que també es mantindran els actes tradicionals i les activitats paral·leles incorporades durant la passada edició per fer créixer la festa amb la implicació de les entitats locals. Josep Cuberas, membre de la Junta Conservadora de la festa d’Els Elois ha valorat positivament “la introducció de nous elements per promocionar i conservar la festa”.

  Mostra d’oficis al barri vell

  Els carrers i places del barri vell acolliran una mostra d’oficis artesans relacionats amb el metall i el ferro durant la tarda de dissabte. Concretament, s’habilitaran set espais distribuïts entre la placeta de la Ciutat i la plaça de Palau i Quer (a tocar de la plaça de la Pietat), per a què els visitants puguin observar la feina realitzada per ferrers, manyans, forjadors, llauners, moneders, etc.

  Una altra forma d’endinsar-se en el coneixement de les arrels d’Els Elois serà a través dels textos del programa de mà de la festa. La historiadora, Dolors Santandreu, ha estat l’encarregada d’elaborar els textos en què es detallen algunes de les feines del gremi. Santandreu ha comentat que la temàtica del programa d’aquest any “obre la porta a seguir promovent el coneixement d’aquestes professions, ja que en altres ocasions només s’havia parlat de com era la festa alguns anys enrere i de la història de la confraria de Sant Eloi”.

  El barri vell guanya presència en la festa

  Aquest any, l’organització ha apostat per traslladar la majoria dels actes paral·lels a la zona alta del barri vell, fent que la plaça de la Pietat i el seu entorn més proper esdevingui l’epicentre de les activitats que es faran al llarg del cap de setmana. Per exemple, la plaça de Palau i Quer acollirà els tallers infantils i l’audició de sardanes de dissabte a la tarda, la festa de comiats de solteres i solters de dissabte a la nit i el ball de diumenge a la tarda.

  L’Agrupació de veïns i comissió de festes de la Pietat col·laborarà en l’organització d’algunes activitats que es faran al barri, tal i com ha confirmat el president de l’associació, Aureli Rodríguez. En aquest cas, els membres de l’entitat prepararan el sopar popular de dissabte al vespre. L’àpat consistirà en un entrepà de pinxos amb beguda inclosa, que se servirà a partir de 2/4 de 10 de la nit. Els tiquets pel sopar es podran comprar anticipadament, del 16 al 21 de juliol, a l’Oficina de Turisme al preu de 4€. També es podran adquirir el dia del sopar, a partir de les 8 de la tarda, en el lloc on es farà el sopar (pl. Palau i Quer). En aquest cas, el preu serà de 5€. La vetllada estarà amenitzada pel PD Omar Sido. Posteriorment, hi haurà la presentació del videoclip de la cançó oficial de la campanya ‘Vull la nit!’, titulada ‘Només un sí’. L’acte comptarà amb la presència del músic i compositor de la peça, Xento. Tot seguit, hi haurà l’actuació del grup Animal, que ha protagonitzat la portada de l’últim número de la revista musical Enderrock i la cançó de l’estiu de TV3 de l’any passat. La formació presentarà el seu segon treball discogràfic en què ofereix una mescla de diversos estils musicals sota el nom ‘La melodia del foc’. La festa acabarà amb una sessió a càrrec de la PD Magenta.

  Passades més segures

  La festa mantindrà les tradicionals passades, però s’introduiran algunes mesures de seguretat per garantir el bon desenvolupament i el tracte respectuós envers els animals. D’una banda, les persones que vulguin participar en la passada de diumenge al matí, hauran d’acreditar-se presentant el DNI i fer-se responsables del ruc durant el recorregut, tenir-ne cura i retornar-lo al lloc de recollida situat a la zona d’aparcament del camp de futbol. A més, els menors d’edat que vulguin participar en el seguici damunt dels rucs hauran d’anar acompanyats d’un adult i presentar una autorització dels pares, mares i/ tutors legals. El model de l’autorització es pot recollir a la recepció del consistori i en aquest enllaç.
  D’altra banda, l’organització ha inclòs una sèrie de recomanacions sobre el benestar dels animals durant les passades al programa de mà de la festa. Concretament, es fa incidència en evitar llançar aigua directament a la cara dels cavalls i els rucs, així com no sobrecarregar-los ni utilitzar utillatges per fer-los avançar.

  Més balladors i balladores pel Ballet de Déu

  El ballet de Déu, la dansa que tanca la representació de la boda típica de l’Alt Berguedà, també inclourà alguns canvis. A partir d’aquest any s’incorporarà una segona parella que es renovarà bianualment per donar cabuda a nous balladors i balladores. El president de l’Agrupació Teatral la Farsa, Josep Maria Salat, ha comentat que es tracta “d’una iniciativa pensada per fer que el ball sigui més obert i participatiu”.

  La Farsa també s’encarregarà de realitzar ‘El rapte de la núvia’, una escenificació teatral pels carrers del centre de la ciutat que es va estrenar l’any passat amb la voluntat de recuperar i recrear la vetlla simbòlica que es feia a la núvia la nit anterior del casament.

  Una festa lliure de sexisme

  ‘Vull la nit!’, la campanya per a la promoció d’unes festes lliures de sexisme a Berga, també tindrà presència durant Els Elois, a través d’una sèrie d’accions que es realitzaran en el marc de la celebració de la festa de comiat de solteres i solters del dissabte, 21 de juliol, a la plaça de Palau i Quer.

  Primerament, s’ha programat una marxa exploratòria de dones que recorrerà els carrers principals de la ciutat per detectar aquelles zones en què les noies perceben més inseguretat durant les nits. L’activitat permetrà generar noves i mecanismes per millorar la seguretat als carrers. La sortida es farà des de la plaça de la Pietat a 2/4 de 9 del vespre.

  A partir de 2/4 d’11 de la nit, es farà la presentació del videoclip de la campanya, que es podrà veure per primera vegada en pantalla gran instal·lada a la mateixa plaça. L’acte també comptarà amb l’actuació del compositor de la peça musical de reggaeton no sexista titulada ‘Només un sí’.

  Per últim, també es distribuiran gots de plàstic dissenyats amb el logotip de ‘Vull la nit!’ que es faran servir en les properes festes juvenils de Berga. En aquesta ocasió, els gots es distribuiran de forma gratuïta durant el sopar i el concert i en properes ocasions seran de pagament. A més, també s’instal·larà una carpa informativa de ‘Vull la nit!’ per donar continuïtat a les accions de conscienciació sobre les actituds sexistes iniciades durant les festes del Carnaval i de La Patum. El punt informatiu s’ubicarà a la zona d’aparcament de la plaça de Palau i Quer durant tota la nit.

  Material de difusió i promoció d’Els Elois

  La regidoria de Festes ha incrementat la difusió de la festa d’Els Elois a través de l’edició de 8.000 tríptics que han estat repartits a les llars berguedanes. Es tracta d’un fulletó que inclou tots els actes de la festa, així com el mapa del recorregut de les passades i el mapa de la zona de la mostra d’oficis. Tanmateix, s’han editat 500 programes de mà que es podran adquirir principalment a l’Ajuntament de Berga i l’Oficina de Turisme, de forma gratuïta, i també als forns de pa i alguns bars de la ciutat. A més, també s’han imprès un centenar de cartells anunciadors de la festa i una vintena de cartells de la festa de comiat de solteres i solters. L’elaboració i la maquetació del material de difusió ha estat elaborat pel dissenyador Josep Culell.

  La festa d’Els Elois compta amb un pressupost de 26.000€. Es tracta d’una xifra superior a l’any passat, tenint en compte l’augment d’activitats de la festa. La regidora, Mònica Garcia, ha recordat la voluntat de l’Ajuntament de Berga de garantir la gratuïtat de la majoria dels actes en les festes organitzades pel consistori per fer-les més participatives i obertes a tothom.

  La festa d’Els Elois de 2018 compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga, la Colla Sardanista Cim d’Estela, l’Agrupació Teatral La Farsa, l’Agrupació de veïns i comissió de festes del carrer de la Pietat i la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu.< Anterior  ...        10  11  12  13  14  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga