Inici

L’Ajuntament de Berga aprova una proposta d’acord per pactar la liquidació del contracte i la concessió de l’hostatgeria de Queralt i l’Hotel Berga Park

Foto - Representants corporació
Ampliar en una finestra emergent Ramon Camps (ERC), Ferran Aymerich (JxB), Ivan Sànchez (alcalde) i Abel García (PSC)
Data de publicació: 08.10.21

L’Ajuntament de Berga ha aprovat una proposta per acordar la liquidació de les concessions municipals de l’hostatgeria de Queralt i l’Hotel Berga Park amb l’administrador concursal que gestiona la societat Inberga Tur, ja que l’empresa es troba en situació de concurs de creditors. La proposta ha estat tractada i aprovada durant la sessió ordinària del ple de la corporació celebrada aquest dijous, 7 d’octubre. L’acord proposat haurà de comptar amb la conformitat de l’administrador concursal i, posteriorment, haurà de ser validat pel tribunal mercantil. L’objectiu de la proposta és recuperar aquests actius i tancar definitivament el periple judicial que s’arrossega des de fa molts anys.

Acord de liquidació

La proposta d’acord estableix el pla de liquidació del contracte i la concessió, que es divideix en dues unitats productives. D’una banda, l’Ajuntament de Berga recuperaria l’Hotel Berga Park i això li permetria decidir els usos de l’equipament, conservant part de l’ús per a l’allotjament. A més, el consistori també s’encarregaria de portar a terme el procediment d’adjudicació per a l’explotació i gestió de l’hotel. D’altra banda, l’administrador concursal s’encarregaria de liquidar la unitat productiva que inclou l’hostatgeria de Queralt i la gestió de l’ascensor inclinat, portant a terme el procés d’adjudicació a un tercer sota la fiscalització del consistori berguedà. Les condicions establertes en aquesta proposta d’acord hauran de complir la normativa vigent recollida en la Llei de Contractes del Sector Públic per garantir la solvència tècnica, econòmica i professional dels adjudicataris que es facin càrrec de gestionar les dues unitats productives diferenciades.

Compensació econòmica

La proposta d’acord aprovada pel plenari municipal també contempla que l’Ajuntament de Berga doni compliment a una sentència dictada en el procés mercantil, relativa al retorn d’un IVA i altres conceptes com per exemple la utilització en determinat acte de les instal·lacions de l’hotel per part de l’ajuntament, segons la sentència emesa el 16 de setembre de 2013 pel Jutjat Mercantil, que estableix un import de 143.688,92 €. Aquesta és la quantitat econòmica que el consistori hauria d’ingressar al Jutjat Mercantil.

Antecedents del litigi

L'Ajuntament de Berga va iniciar el procés administratiu per resoldre el contracte de la concessió d’Inberga Tur l’any 2009 per incompliment del contracte, procediment que va caducar per allargament de terminis provocats pel concessionari. Posteriorment, es va tornar a incoar l’octubre de 2010 i l’abril de 2011. Una sentència va condemnar els adjudicataris a retornar els béns de les concessions al consistori, però l’última resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’any 2020 va anul·lar el dictamen per qüestions formals. Ara, l’Ajuntament de Berga i l’administrador concursal han cercat una sortida pactada per resoldre el litigi de les concessions que haurà de ser fiscalitzada pel Jutjat Mercantil.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga