Inici

Berga acollirà dissabte que ve la Fira Ambsense, pionera en coneixements i productes relacionats amb les intoleràncies i al•lèrgies alimentàries

Cartell de la Fira Ambsense
Ampliar en una finestra emergent Cartell de la Fira Ambsense
D'esquerra a dreta, Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; Francesc Ribera, regidor de Promoció econòmica de l'Ajuntament de Berga; Isabel Martínez, endocrina HSB
Ampliar en una finestra emergent D'esquerra a dreta, Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; Francesc Ribera, regidor
Data de publicació: 10.06.16
Tal com ja es va anunciar fa unes setmanes, el proper dissabte 18 de juny de les 10 del matí a les 9 de la nit Berga es convertirà en la capital de coneixements i productes relacionats amb les intoleràncies alimentàries. Serà en l’anomenada Fira ‘Ambsense’, que es farà per primera vegada a Berga esdevenint una fira pionera d’aquest tipus als Països Catalans i que va dirigida tant a afectats i familiars d’afectats com a professionals, especialistes, col•lectiu sanitari, empreses i al conjunt de la població en general.

Així, partint de la constatació que tot i que actualment es disposa de més informació que mai sobre qüestions relacionades amb les al•lèrgies i intoleràncies i sobre els aliments o components que les provoquen però que aquest segueix sent un tema de gran complexitat, des de l’Ajuntament de Berga s’ha volgut apostar per una Fira que posi sobre la taula totes aquestes qüestions. Ho explica el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera: “La complexitat de les intoleràncies i les al•lèrgies alimentàries ve donada per factors diversos tant de caràcter mèdic com pel que fa a aspectes legislatius, socials i econòmics, i nosaltres volem treballar en la mesura que puguem en aquest sentit ja que som conscients que patir alguna d’aquestes malalties té conseqüències molt importants, en la salut física i psíquica de l’afectat”, lamenta. En aquest sentit, Ribera destaca les conseqüències a nivell social, familiar i econòmic com la possibilitat de certa marginació dels afectats al no poder participar o no poder-ho fer de la mateixa manera que els no afectats a esdeveniments quotidians (menjar a l’escola, menjar fora de casa, viatjar...); les despeses extres en la compra de productes adequats (sense gluten per exemple); la dificultat per accedir als productes que necessiten de manera còmoda i fàcil... Per la seva banda, la doctora Isabel Martínez, endocrina de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, també destaca la importància de fer pedagogia sobre aquest tema: “Volem felicitar a l’Ajuntament de Berga per aquesta iniciativa de la qual crec que és brillant que ens n’hagin fet partícips. És molt important donar a conèixer les al•lèrgies i les intoleràncies perquè és un tema que va in crescendo i cal tractar amb seguretat”, assegura. En la mateixa línia, el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, lamenta que sovint aquests temes es tracten amb poc rigor científic: “Estem parlant de persones que en alguns casos poden estar posant en risc la seva vida depenent del tipus d’intoleràncies que tinguin, i això s’ha de tenir molt en compte: estem parlant d’una responsabilitat social i a la vegada també d’una oportunitat per als restauradors i comerços a l’hora d’oferir un turisme referent capaç de poder respondre a les necessitats de cadascú; hem de poder oferir menjar bé i a més a més fer-ho amb seguretat”, reivindica.


Perquè la Fira ‘Ambsense’

La Fira ‘Ambsense’ neix amb la voluntat de convertir-se en una plataforma estable de trobada que faciliti l’intercanvi d’informació i d’aprenentatge entre professionals, col•lectius d’afectats, i familiars, i els objectius que persegueix són d’una banda, augmentar i/o aprofundir en el coneixement de les al•lèrgies i intoleràncies alimentàries (detecció, tractament, recursos...), i de l’altra, afavorir l’accés a restauradors i productors que treballen amb un tipus d’alimentació adequada per aquest col•lectiu. Així, de forma paral•lela i transversal ‘Ambsense’ també vol contribuir a fer més visible socialment el col•lectiu afectat per aquest tipus d’al•lèrgies i intoleràncies, i en especial a institucions i empreses, les seves necessitats, buscant d’aquesta manera una major implicació i conscienciació d’aquells sectors o institucions que poden intervenir en la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones.

De fet, amb aquest darrer objectiu, els passats 2 de maig i 7 de juny ja es van fer formacions als restauradors i en la mateixa línia, amb la voluntat d’anar posant les bases d’un futur treball conjunt entre les escoles i l’AMPA i en general amb el món educatiu i del lleure, centrat en l’educació per l’alimentació sana i segura, el divendres dia 17, just abans del dia de la Fira, a les 8 del vespre es farà al Casal de Gent Gran una xerrada dirigida al món educatiu sobre les al•lèrgies i intoleràncies alimentàries a l’escola. Aquesta jornada anirà a càrrec de la delegada a Osona de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Noèlia Vallejo; i dels presidents d’Immunitas Vera. Associació Catalana d’Al•lèrgies als Aliments, Fernando Jaime Soler; d’ADILAC. Associació Espanyola d’Intolerants a la Lactosa, Oriol Sans; i de la doctora Isabel Martínez, endocrina de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga. Ho detalla el regidor de Promoció Econòmica: “Al ser el primer any que es fa aquesta Fira, creiem que un primer contacte serà molt beneficiós de cara a treballar el tema de manera més profunda i tranversal en properes edicions”, detalla Ribera.

Així, les mateixes associacions juntament amb l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga i la Fundació Alícia han col•laborat activament en l’aposta per aquesta Fira, un projecte que des del primer moment per part de l’Ajuntament de Berga s’ha volgut tirar endavant amb el màxim rigor i professionalitat comptant amb especialistes i professionals del sector.

La Fira
A banda de les jornades prèvies, el dissabte 18 de juny de les 9 del matí a les 9 de la nit el passeig de la Pau amb el carrer Gran Via s’omplirà d’estands amb productes aptes per a intolerants i al•lèrgics als aliments i durant tot el dia, amb la voluntat de donar a conèixer aspectes concrets d’aquestes afectacions, la vida quotidiana dels afectats o tractar d’ aclarir dubtes i mites que actualment envolten algunes intoleràncies, es faran també diferents xerrades a càrrec d’especialistes mèdics i professionals vinculats al món de les al•lèrgies i intoleràncies. A més, també hi haurà demostracions culinàries en què s’elaboraran receptes aptes per a persones intolerants o al•lèrgiques així com també hi haurà ‘food trucks’ on se servirà menjar apte per aquestes persones.

Les diferents activitats i xerrades, que es poden consultar clicant aquí estan pensades per a tot tipus de públic: afectats o familiars d’afectats que ja tenen coneixement de la matèria o bé per persones que no coneixen aquest món.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga