Inici

L’Ajuntament de Berga signa un conveni de col·laboració econòmica per estudiar la viabilitat del desenvolupament local en fórmula cooperativa en explotacions familiars

Data de publicació: 29.07.16
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga han signat un conveni en el qual s’aposta per a la revitalització del sector primari i la creació d’una xarxa industrial cooperativa relacionada amb les empreses d’aquest sector a la comarca del Berguedà.

El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, han signat aquest conveni de col·laboració per elaborar un estudi que analitzi la viabilitat de desenvolupar el sector agrari en fórmula de cooperativa en l’àmbit de les explotacions familiars.

El conveni, signat a l’Ajuntament de Berga, permet posar en marxa un projecte per a l’estudi i la confecció d’un model estàndard d’explotació agroalimentari mitjançant fórmules cooperatives per al creixement econòmic del Berguedà.

El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha destacat “la importància del projecte perquè lliga l’economia social, les cooperatives i l’estratègia territorial, el que funciona per crear llocs de treball”.

En aquest sentit, Ginesta ha posat èmfasi en la força de les iniciatives cooperatives que s’ha demostrat que “fins en l’època de crisi tenen un temps de vida més llarg”.

Josep Ginesta ha recordat que aquesta iniciativa s’emmarca en el programa Aracoop del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Aquest projecte, al que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, aporta 30.000 euros, podria fer-se extensiu a altres comarques de Catalunya amb situacions econòmiques similars.

L’estudi recollirà, entre altres dades rellevants, la dimensió de l’empresa en termes econòmics i socials, la fórmula jurídica, el sector d’activitat i les dades relatives a vendes i exportacions com a base per a la promoció econòmica de Berga.

Així mateix, l’estudi farà especial incidència sobre l’evolució de les empreses en els darrers tres anys i sobre les possibles especificitats o diferències entre les empreses cooperatives i la resta de fórmules jurídiques.

A més, l’estudi contindrà conclusions sobre els recursos que puguin generar autoocupació i la creació de microexplotacions en fòmula cooperativa consolidables a mig termini.

Per últim, l’Ajuntament de Berga elaborarà un model de protocol estàndard, transferible arreu de Catalunya, que inclogui els requisits mínims d’espai, utillatges i infraestructures per crear i constituir microexplotacions a Berga.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga