Inici

La Fira de Maig de Berga revisarà el passat industrial de la comarca durant la mostra que es farà els dies 5 i 6 de maig

Foto presentació Fira de Maig 2018
Ampliar en una finestra emergent Francesc Ribera i Ivan Sànchez durant la presentació de la Fira de Maig de 2018
Data de publicació: 26.04.18
Berga rememorarà la història de la industrialització de la comarca durant la Fira de Maig, que se celebrarà els dies 5 i 6 de maig a l’espai firal del passeig de la Indústria sota el lema “Érem, som i hem de ser”. El certamen multisectorial canvia de dates i es traslladarà al primer cap de setmana de maig amb la voluntat de mantenir i consolidar aquesta dinàmica en properes edicions de la mostra. El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat que “el consistori vol apostar per aquesta fira i donar-li projecció establint una durada de dos dies per correspondre l’esforç i el desplegament que realitzen els expositors que decideixen ser presents a la mostra”.

Promoure el coneixement del passat industrial del Berguedà

Enguany, la Fira de Maig realitzarà una retrospectiva dels últims 150 anys de l’economia berguedana per donar a conèixer el seu passat vinculat al carbó, el ciment i el tèxtil. Per fer-ho, la carpa principal de la plaça Viladomat acollirà una exposició per mostrar els processos productius d’aquestes tres elements, així com diversos fets rellevants que van succeir al territori com la revolta llibertària que es va produir el 1932 i que va ser reprimida pel govern de la República, tal i com ha recordat el regidor de Patrimoni i Museus de Berga, Ivan Sànchez. El regidor també ha destacat que “el Berguedà no només és una comarca de muntanya, sinó que ha estat un dels territoris més industrialitzats de Catalunya i, per això, hem volgut comptar amb la col·laboració dels museus que s’encarreguen de divulgar el passat industrial berguedà durant tot l’any”. A la mostra hi participaran el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs.

Nova zona per a expositors novells

Una altra de les novetats principals de la fira serà l’habilitació d’una nova zona d’exposició de tarifa reduïda destinada a expositors novells. Segons ha explicat Francesc Ribera, “es tracta d’un espai ideat amb la voluntat d’esperonar a persones que no havien exposat mai a la fira”. L’espai ocuparà el lateral del Vall, des de la plaça Viladomat fins a la cruïlla del carrer Lluís Millet, on hi haurà una trentena d’expositors.

Escenari central i zona d’exposició tradicional

El recinte firal també comptarà amb una segona carpa central on s’instal·laran més de quaranta institucions, empreses, centres de formació, associacions i entitats d’arreu de la comarca. A continuació, els visitants podran gaudir d’una zona dedicada a la gastronomia i la música, on hi haurà food trucks i un escenari que acollirà diverses actuacions musicals i espectacles infantils durant tot el cap de setmana. Tanmateix, es mantindrà l’espai dedicat a les empreses d’automoció, jardineria i agroalimentació, així com les parades de venda de roba i artesania ubicades al final del passeig de la indústria i al passeig Vila de Casserres.

Activitats complementàries

Com és habitual, la Fira de Maig es nodrirà d’un munt d’activitats paral·leles com per exemple les exhibicions gimnàstiques a càrrec dels diferents centres esportius de la ciutat, la trobada de cotxes clàssics, l’audició de sardanes, l’acapte de sang i els jocs tradicionals adreçats a petits i grans. A més, també hi haurà una xerrada sobre construcció ecològica i la representació de l’obra de teatre ‘España Ingobernable’ d’Alberto San Juan i Fernando Egozcue, al Teatre Municipal.

Alteracions de trànsit

El recinte firal estarà obert des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit i ocuparà tot el passeig de la Indústria, des de la plaça Viladomat fins al passeig Vila de Casserres. Tal i com s’ha fet amb les darreres fires organitzades en el mateix emplaçament, es prohibirà l’estacionament de vehicles per donar més amplitud a l’espai de passeig dels vianants, així com per fomentar la relació entre els establiments habituals de la zona i els expositors del recinte firal.

Col·laboradors de la fira

L’Ajuntament de Berga destinarà un pressupost de gairebé 30.000€ a la Fira de Maig de 2018 i comptarà amb la col·laboració de la Serradora Boix, que s’encarrega de proporcionar els palets de fusta que s’utilitzen per construir els estands de la mostra. A més, el consistori també vol posar en valor la implicació dels museus que difondran el coneixement històric de la comarca i la tasca del control d’accessos realitzada pels membres de Protecció Civil durant el desenvolupament del certamen.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga