Inici

La Fira de Santa Tecla aposta pel comerç ramader amb subhastes i concursos de bestiar durant el 22 i 23 de setembre

Presentació Fira Santa Tecla 2018
Ampliar en una finestra emergent Francesc Ribera, Martí Orriols, Nicanor Coscollola i Josep Venturós durant la presentació de la Fira
Data de publicació: 17.09.18
La Fira de Santa Tecla de Berga arribarà el cap de setmana del 22 i 23 de setembre amb una edició que aposta fermament pel comerç ramader a través de la compravenda de bestiar i maquinària agrícola. “Recomençar!” és el lema escollit per a la mostra d’enguany per consolidar el procés de transformació de la fira amb l’objectiu de mantenir la confiança dels expositors promocionant el sector productiu. El regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera, ha destacat la voluntat de recuperar el caràcter comercial de la fira i ha agraït la tasca realitzada conjuntament amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus a l’hora de crear espais que facilitin la comercialització entre els productors. En aquest sentit, Ribera ha comentat que “la ramaderia i les activitats del primer sector són clau per a la recuperació de l’economia berguedana i, per això, creiem que els tractes comercials havien de convertir-se en l’element central de la mostra”.

Subhasta de terçones i concurs de vedelles

Per donar continuïtat a la bona acollida que va tenir la subhasta de vedells de l’any passat, els organitzadors portaran a terme una subhasta de terçones. Es tracta de vaques que tenen tres anys de vida i que es troben en l’inici de l’etapa reproductiva. El gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha explicat que els exemplars procedeixen del Centre de recria de la Raça Bruna dels Pirineus i que “el seu valor prové del període de creixement d’aquests animals dedicat a la preparació per a la posterior cria de vedells”. En total, se subhastaran una desena de terçones i el procés per participar-hi serà el mateix que en l’edició anterior. Els ramaders hauran d’acreditar-se al mateix lloc de la subhasta (Pl. Viladomat) presentant les credencials de les seves explotacions i després se’ls entregarà un número i un llibret amb les característiques de cada exemplar. El preu de sortida el determinarà el propietari de l’animal. La subhasta es farà el dissabte, a les 12 del migdia, a la plaça de Viladomat.

Enguany, també es realitzarà un concurs de vedelles per posar a prova les habilitats de maneig dels propietaris dels animals que han cursat una formació prèvia. En aquest cas, el certamen comptarà amb la participació d’una dotzena de vedelles. El concurs es farà el diumenge, a 2/4 de 12 del matí, a la plaça de Viladomat.

El valor del formatge artesà

Una altra de les característiques de la Fira de Santa Tecla és el seu espai gastronòmic. Es tracta d’una zona dedicada a la mostra de formatges de muntanya i al maridatge de vins i formatges a través de l’habilitació d’una carpa de tastos especialitzada en l’explicació dels processos d’elaboració dels productes que s’oferiran durant els maridatges. A més, també hi haurà una espai anomenat ‘La Taverna’ que comptarà amb una food truck especialitzada en entrepans, tapes, begudes i gelats artesans.

En aquest cas, el president de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), Nicanor Coscollola, ha valorat positivament el fet de poder disposar d’una zona exclusiva dedicada a la professionalització dels artesans elaboradors de formatges d’arreu de Catalunya. Tanmateix, Josep Venturós, membre de la junta directiva d’ACREFA, ha demanat al consistori que segueixi mantenint “l’aposta per la diferenciació dels productors que disposen de produccions ramaderes pròpies, com a valor afegit de cara al consumidor final”. En aquest sentit, el regidor Ribera ha explicat que el consistori ha promogut “el desplaçament dels venedors de formatges a altres mostres que es realitzen a la ciutat amb la voluntat de donar espai a tots els professionals del sector formatger, sense la intenció de qüestionar o perjudicar a ningú”.

Dinamització de la fira

La Fira de Santa tecla no només es composa de l’exposició i la compravenda de bestiar, sinó que també comptarà amb activitats de dinamització. Per exemple, hi haurà actuacions musicals, espectacles infantils, trobada d’acordions, trobada de puntaires i exhibicions de ball. A més, el grup de pintors Verdaguer 7 ha impulsat la celebració del 1r Concurs Internacional d‘Espantaocells. Es tracta d’una proposta oberta i adreçada al públic familiar que consistirà en la decoració d’unes estructures de fusta prèviament habilitades a prop de l’espai gastronòmic. Les persones interessades podran decorar els espantaocells durant la jornada del dissabte, mentre que el diumenge es farà la votació popular i l’entrega dels premis.

Distribució de l’espai firal

El recinte firal estarà obert des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre i ocuparà tota la superfície de la Plaça de Viladomat i el passeig de la Indústria fins al passeig Vila de Casserres, on se situarà el mercat setmanal del dissabte. És previst que es prohibeixi l’estacionament dels vehicles en aquesta zona del vall per tal de donar amplitud a l’espai de passeig dels vianants, així com per fomentar la relació entre els establiments habituals i els firaires.

La Fira de Santa Tecla en xifres

La Fira de Santa Tecla està organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i disposa d’un pressupost d’uns 17.500€, una xifra similar a la de l’edició de 2017. Enguany, el certamen ramader i agrícola comptarà amb 16 expositors de bestiar, 7 de maquinària agrícola, 15 artesans formatgers, 1 celler de vins, 25 productors agroalimentaris i 9 concessionaris de vehicles d’ocasió.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web oficial de la fira http://santatecla.ajberga.cat

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga