Inici

Berga promou una trilogia de visites guiades per a redescobrir espais emblemàtics de la ciutat a través del misteri i la mort

Foto trilogia visites tots sants
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 26.10.17
Una antiga creença apunta que les ànimes dels difunts que es troben en el purgatori retornen a casa durant el dia de Tots Sants. Si tenen una bona rebuda per part dels seus familiars, aquestes ànimes se’n van directes cap al cel, però si no són ben rebudes, hauran de continuar vagant pel purgatori. Aquesta creença forma part de la tradició oral que es transmet de generació en generació i que ha aconseguit arribar fins als nostres dies. Precisament, el mite, la llegenda, el misteri i la tradició seran els eixos temàtics que vertebraran la nova oferta de visites guiades de tardor per a donar a conèixer alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat des d’una perspectiva desconeguda.

L’Ajuntament de Berga, l’Oficina de Turisme i els guies culturals Josep Mª Rossinyol i Toni Gol han estat els impulsors d’aquesta iniciativa que inclou tres rutes pel barri vell i pel cementiri que es faran durant la setmana de Tots Sants. Segons ha explicat aquest migdia el regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, l’objectiu d’aquestes visites és “recuperar l’herència de la memòria oral visitant aquells espais que poden causar respecte o que s’allunyen del nostre dia a dia”. Totes les rutes seran gratuïtes i obertes a tots els públics.

La primera visita programada s’anomena ‘Nit d’ànimes’ i es farà el 31 d’octubre, a les 7 de la tarda. Es tracta d’una visita que començarà a l’església de Sant Francesc i que recorrerà alguns dels indrets més característics del casc antic. El guia berguedà, Josep Mª Rossinyol, serà l’encarregat de conduir la ruta que inclourà set parades vinculades a històries i llegendes populars relacionades amb la celebració de la castanyada i la festa dels difunts. A més, també es proporcionaran algunes espelmes als assistents per a crear un ambient més càlid i tènue durant la ruta.

L’entrada principal del cementiri municipal serà el punt de trobada de la segona visita titulada ‘Panteó Bassacs’, que es farà l’1 de novembre a les 12 del migdia. Es tracta d’una activitat que es va realitzar l’any passat, però que s’ha tornat a programar gràcies a la bona acceptació que va tenir entre el públic assistent. Enguany, la visita consistirà en un recorregut pel pati dels panteons i també es realitzaran lectures de berguedans il·lustres per a tractar la mort des de diferents punts de vista. El guia cultural, Toni Gol, ha destacat que es tracta “d’una ruta sobre art i arquitectura funerària que també servirà per a retre homenatge als berguedans il·lustres i als berguedans de tots els temps”.

‘Plenilunium’ serà la proposta que tancarà la trilogia de visites. L’activitat es farà el dissabte, 4 de novembre, a les 8 de la tarda i consistirà en un recorregut nocturn pel cementiri per a reivindicar-lo com a espai de silenci i reflexió. Segons, Toni Gol, “la intenció és crear un ambient màgic a través del misteri i la imaginació”. Per a aconseguir-ho, es realitzarà una lectura dramatitzada de la llegenda ‘El cavaller i el corb”. Es recomana als participants que portin lot o frontal durant la visita.

Finalment, els organitzadors han convidat als veïns i veïnes de Berga a participar en aquestes noves rutes. Segons ha assegurat el regidor, Ivan Sànchez, la voluntat del consistori és anar ampliant l’oferta d’activitats similars durant la resta de l’any.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga