Inici

Berga fa créixer la Gala de Queralt amb activitats d’astronomia per a potenciar l’entorn del Santuari

Foto Rdp Gala de Queralt 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 01.09.17
El Santuari de Queralt es prepara per a la celebració d’una nova edició de la Gala que es farà el 8 de setembre i que enguany incorpora novetats relacionades amb l’astronomia. Es tracta d’una sèrie d’activitats dedicades a l’observació d’estels per a projectar una imatge més amplia de la muntanya i de l’entorn de Queralt més enllà de l’àmbit religiós. En aquest sentit, la voluntat de l’Ajuntament de Berga és fer créixer les celebracions per tal que arribin a un públic més ampli, segons ha explicat en roda de premsa la regidora de Festes, Mònica Garcia.

La vetllada astronòmica anomenada ‘Gala d’estels’ inclourà un planetari inflable on es projectaran imatges d’estels, nebuloses, planetes, constel·lacions i meteorits en 360º. Per a fer-ho, s’instal·larà una cúpula semiesfèrica d’uns 6 metres de diàmetre per gairebé 3 metres d’alçada a la plaça de la Font de Queralt. L’activitat que es farà en grups d’entre 20 i 25 persones, tindrà una durada aproximada de 15 minuts i començarà a les 8 del vespre. L’empresa Cel Obert serà l’encarregada de portar a terme el planetari mòbil i tal com ha assegurat la seva responsable, Montse Rubio, l’activitat permetrà acostar l’univers astronòmic als participants. A més, també s’habilitarà una zona d’observació amb telescopi a l’esplanada de l’aparcament principal del Santuari per a contemplar els elements que formen part del sistema solar.

Les activitats es completaran amb una passejada a la Ronda de Queralt per a donar a conèixer alguns dels elements que formen part de l’entorn de la muntanya com per exemple, la Font del Bou. A més, es repartiran uns fulletons que contenen informació sobre el temple del Santuari, La Cova, la llegenda de la troballa i la ruta del camí de la volta al castell.

Per a promocionar les activitats de la ‘Gala d’estels’ s’han editat 5.000 postals gratuïtes que ja estan disponibles en els equipaments municipals i els establiments de la ciutat. “La idea és que les postals siguin col·leccionables per tal que els berguedans puguin recopilar-les any rere any”, segons ha comentat la regidora de festes.

Pel que fa als actes religiosos de la Gala de Queralt, ahir va començar la novena i durant els propers dies se celebraran misses de tarda dedicades a diversos col·lectius. Per a commemorar la celebració dels actes del centenari de la coronació de la Mare de Déu de l’any passat, s’ha organitzat una pujada a peu al Santuari des de la plaça de Sant Pere, que es farà aquest diumenge a partir de 2/4 de 9 del vespre. Tanmateix, el 7 de setembre hi haurà la vetlla per part del jovent a 2/4 de 10 de la nit.

Els actes culminaran el divendres, 8 de setembre, amb la tradicional celebració de la Gala de Queralt. La jornada començarà a les 9 del matí amb una missa que es farà a La Cova de la troballa i a 2/4 de 12 hi haurà missa solemne a l’església del Santuari amb la predica de Mn. Abel Trulls i els cants de l’Orfeó Berguedà. Durant l’ofici es realitzarà l’entrega de les orenetes als capitans de l’any passat i es nomenarà als capitans de 2018. A la sortida de la missa hi haurà sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu i volada de parapents.

Els capitans de Queralt d’enguany són: Toni López i Vanessa Lois, Josep Tristany i Carme Gámez, Joan Pla, Marc Fíguls, Mireia Tarrés, Laura Solsona i Mn. Ramon Barniol.

Finalment, el capellà custodi de Queralt, Mossèn Ramon Barniol, ha volgut agrair la iniciativa a l’Ajuntament de Berga i ha convidat a tots als berguedans a participar en els actes de la Gala de Queralt, tot recordant “la curiositat i la devoció” que va copsar durant la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu de l’any passat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga