Inici

Berga prepara una Patum més transversal i participativa incrementant l’oferta d’activitats paral·leles

Foto presentació Patum 2019
Ampliar en una finestra emergent Mònica Garcia i Ivan Sànchez durant la presentació de les novetats de La Patum de 2019
Data de publicació: 29.05.19
En pocs dies, el Tabaler tornarà a recórrer els carrers i places de la ciutat anunciant la celebració de La Patum que es portarà a terme del 19 al 23 de juny. L’Ajuntament de Berga està ultimant els preparatius d’una nova edició de la festa berguedana que enguany serà més transversal, participativa i segura a través de l’increment d’activitats paral·leles i d’accions per gaudir d’una festa lliure de sexisme incidint també en la reducció de riscos i el consum responsable d’alcohol i altres drogues. Així ho ha assegurat la regidora de Patum, Mònica Garcia, durant l’acte de presentació de les novetats de la festa que s’ha realitzat aquest dimarts a la Sala de Plens del consistori. Garcia ha explicat que “des de l’àrea de Festes fa temps que es treballa per a què les festes siguin transversals i, en el cas de La Patum, això es pot percebre amb l’ampliació de l’oferta d’activitats més enllà dels actes estrictament patumaires”.

Propostes musicals i culturals per a tothom

La programació de propostes culturals començarà el dimecres, 19 de juny, amb una sessió musical a càrrec de la DJ Magenta que es portarà a terme a partir de la 1 de la matinada per promocionar i donar a conèixer el Punt Lila – Vull la nit! situat a la Plaça de Viladomat durant els cinc dies de La Patum. El divendres, 21 de juny, a les 6 de la tarda hi haurà un espectacle titulat ‘A quant va la mel’ protagonitzat pel grup d’animació infantil La Tresca i la Verdesca. A continuació, serà el torn de Quico el Célio, El Noi i el Mut de Ferreries, un grup de folklore de les Terres de l’Ebre que oferirà l’espectacle ’25 anys al 4L’. El duet Dolfi i Fermí tancarà la jornada amb una actuació de ball popular. Les dues últimes actuacions formaven part de la programació de l’any passat, però van ser suspeses a causa de la pluja i enguany han tornat a ser programades. El divendres al vespre també hi haurà concerts organitzats per diverses entitats a les places del Barri Vell.

El dissabte, 22 de juny, es farà el concert jove de La Patum organitzat per l’àrea de Joventut i diverses entitats locals que s’encarregaran de gestionar el servei de bar durant l’esdeveniment. Des de les 9 de la nit, per l’escenari del Passeig de la Indústria (a tocar del CAP Berguedà), passaran cinc grups i bandes de diversos estils musicals: Wildeers (formació guanyadora del 3r concurs de bandes i grups musicals), Obeses, Besos de Perro, Roba Estesa i Thug Life Band. En referència al concert jove, la regidora ha explicat que “l’esdeveniment musical no només està pensat per a què el públic gaudeixi, sinó que també ens permet evitar que hi hagi una gran afluència de gent al passacarrers, fent que la gent es reparteixi i que tingui un espai d’interès on acudir quan acaba la passada”.

Revetlla de Sant Joan Patumaire

La Patum d’aquest any serà excepcional i és que l’últim dia del Corpus berguedà coincidirà amb la celebració de la revetlla de Sant Joan. En aquest cas i preveient que el dilluns serà un dia festiu, el consistori ha organitzat una revetlla que inclourà un concert amb el grup El Kiwi & La Tropikal Band i una sessió musical amb la PD YU. L’esdeveniment es farà a la plaça de Mossèn Huch (Plaça de les Cols, a tocar del Mercat Municipal) a partir de la mitjanit.

El recorregut de la passada de dimecres condicionat pel nomenament dels nous membres del consistori

El recorregut de la passada de dimecres al vespre que inclou els salts corresponents a les autoritats locals, no quedarà definit fins que s’hagi realitzat el Ple d’Investidura de l’Ajuntament de Berga. El 15 de juny serà el dia en què els nous membres del consistori prendran possessió del càrrec de regidors i regidores, tenint en compte els resultats electorals del passat 26 de maig. Aquesta circumstància farà que els nous regidors i regidores hagin d’adaptar i incloure els seus salts en un recorregut ja establert per l’organització. Tanmateix, en el fulletó dels actes de La Patum que es distribuirà a totes les llars pròximament, hi apareix el mapa de la passada de dimecres amb només quatre salts: Ajuntament, Secretari, Rectoria i Jutjats Vells. La resta del recorregut es donarà a conèixer a través de la nova aplicació per a mòbils de La Patum els dies previs a la celebració de la festa.

Una App de La Patum i un llibre infantil

Una de les novetats més destacades serà la posada en funcionament d’una aplicació de La Patum per a telèfons mòbils. La iniciativa sorgida del Patronat de La Patum és una eina que pretén ser una guia informativa de tots els esdeveniments, emplaçaments i continguts relacionats amb la festa. Els usuaris i usuàries podran conèixer la ubicació en directe de les passades de dimecres i dissabte al vespre, els itineraris, l’agenda d’esdeveniments de la festa, els llocs d’interès de la ciutat i també hi haurà un servei d’avisos, entre d’altres. L’aplicació ha estat dissenyada i desenvolupada per La Padrina i entrarà en servei el pròxim dimarts, 4 de juny, després de la presentació que es realitzarà als mitjans de comunicació.

Una altre projecte relacionat amb La Patum que veurà la llum en les properes setmanes és l’edició d’un llibre infantil publicat en anglès. Es tracta d’un llibre d’enigmes titulat ‘Patum in danger’ adreçat a infants a partir de 8 anys. La iniciativa ha estat impulsada per un grup de mestres d’anglès de la comarca juntament amb l’àrea de Cultura i el disseny ha estat realitzat per l’il·lustrador Rubén Torres.

Renovació del vestuari dels Nans Vells

La comparsa dels Nans Vells estrenarà vestuari durant La Patum de 2019. La modista, M. Àngels Busquets ha estat l’encarregada de confeccionar les bates inspirades en la vestimenta militar dels Miquelets i la Guerra de Successió, després de la realització d’un treball de recerca i investigació sobre la indumentària que ha comptat amb l’assessorament de l’historiador Albert Rumbo. Segons Garcia, “la intenció de la comparsa era renovar i actualitzar el vestuari sense perdre’n l’essència”. Tanmateix, els vestits han estat confeccionats amb dues tallers diferents pel que fa a la llargada per a què s’adaptin millor als balladors i balladores. Els nous vestits es mostraran públicament durant La Patum de lluïment del dijous, 20 de juny.

Canvis en el servei de recollida Porta a Porta durant La Patum

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga han establert algunes modificacions del servei de recollida ‘Porta a Porta’ durant els dies de celebració de La Patum. Del 19 al 23 de juny, no es realitzarà la recollida en els carrers i places adjacents on es desenvolupen els actes principals de la festa. En aquesta zona delimitada s’instal·laran una vintena d’illes de contenidors de les diferents fraccions de residus.
D’altra banda, la recollida domèstica de la fracció ‘RESTA’ prevista inicialment pel dimecres, 19 de juny, s’avançarà al dilluns, 17 de juny, a TOTA la ciutat. La recollida comercial del dissabte, 22 de juny, corresponent a les fraccions d’ORGÀNICA i PAPER i CARTRÓ es farà a partir de les 2 del migdia, tal com es realitza habitualment.

L’oficina d’atenció al públic del ‘Porta a Porta’ a Berga situada a l’Ajuntament de Berga es traslladarà al Telecentre (C/ Sardana, 24) durant TOT el més de JUNY a causa dels preparatius i el desenvolupament dels actes de La Patum.

Podeu consultar tota la informació referent al ‘Porta a Porta’ en aquest enllaç.

Autocars de Patum

Un any més, el Consell Comarcal organitza autocars per anar i tornar a Berga des de 14 municipis del Berguedà per anar a La Patum. El servei de transport estarà disponible els dies 19, 20 i 22 de juny (dimecres, dijous i dissabte) amb l’objectiu de reduir riscos a les carreteres berguedanes. Les persones interessades en fer ús de l’autobús hauran de dirigir-se al seu ajuntament i recollir el tiquet corresponent del 31 de maig al 13 de juny. Un cop finalitzat aquest termini, la venda de tiquets es tancarà i no serà possible comprar el tiquet a l’autobús. El tiquet tindrà un cost de 2€ i inclou l’anada i la tornada. Les persones menors d’edat hauran de presentar obligatòriament una autorització del pare/mare i/o tutor/a legal en el moment de la recollida del tiquet.

Els municipis que participen en aquest servei són: Puig-reig, Casserres, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. L’acció l’organitza l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de les regidories de Joventut dels ajuntaments.

Consulta la informació referent als autobusos de Patum en aquest enllaç.

Documentació

  • La Patumaigua
     jpg  Imatge (48,37 Kb) - Data de publicació: 29.05.19

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga