Inici

El Museu Comarcal de Berga mostra dues obres de Prudenci Bertrana, una d’elles descoberta recentment, en el marc de la celebració de l’Any Bertrana

Data de publicació: 07.04.17
Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è aniversari del de la seva filla Aurora Bertrana, l’Ajuntament de Berga mostrarà els dos quadres que el pintor de Tordera va entregar a la ciutat i que han quedat en l’oblit durant molts anys. Per tal d’homenatjar a l’artista i en el marc de la celebració de l’Any Bertrana, les obres esmentades s’exposaran al Museu Comarcal de Berga durant el mes d’abril i també s’organitzaran altres activitats de caire cultural.

La vessant literària de Prudenci Bertrana és àmpliament coneguda, gràcies a la publicació d’obres de narrativa breu, narrativa infantil i juvenil, crítica literària, assaig, prosa o teatre. La seva faceta com a novel·lista també compta amb molt de prestigi arran de la publicació de la novel·la Josafat, l’any 1906. El 1931, Prudenci Berrtrana i la seva filla Aurora van estiuejar a Berga i es van allotjar a la fonda Sant Antoni des d’on va escriure les cròniques “Impressions estivals” per a la Veu de Catalunya.

Bertrana també va fer alguna incursió en l’àmbit de la pintura. De fet, durant l’estiu de 1931 l’autor va realitzar una exposició a Berga per a mostrar una trentena de pintures que havia elaborat ell mateix. L’any següent, Bertrana va repetir l’experiència i en aquesta ocasió, va efectuar la donació d’un dels seus quadres com a mostra d’agraïment per la gran rebuda que va tenir l’exposició. El quadre ha estat penjat en una de les parets del despatx d’alcaldia del consistori berguedà durant molts anys.

El juny de 2015, el Museu Comarcal de Berga va registrar el quadre en el que es pot veure el paisatge de les immediacions de Queralt, per a formalitzar la seva incorporació a la col·lecció permanent de l’equipament municipal. Segons fonts descrites de l’època, el Museu descobreix l’existència d’un altre quadre de Bertrana regalat a la ciutat i d’un format superior a l’anterior. Posteriorment, el Museu va iniciar la cerca del quadre, que havia estat desaparegut i que va ser trobat en unes dependències municipals.

Seguint la línia literària que Prudenci Bertrana va traçar en la seva producció literària, en ambdós quadres hi predomina el paisatge, els personatges rurals i els animals. Concretament, es tracta de dues pintures a l’oli sobre fusta. La primera és un oli en què l’autor va plasmar l’entorn de Queralt i la segona, descoberta recentment, mostra el paisatge de la riera de Metge amb vistes a Sant Pere de Madrona.

Els quadres quedaran exposats públicament al Museu Comarcal de Berga del 8 al 25 d’abril. Per a commemorar l’efemèride del naixement de Prudenci Bertrana, el consistori berguedà cedirà les dues obres al Museu d’Art de Girona per a l’exposició temporal “Prudenci Bertrana. Dibuix i pintura” que acollirà l’equipament gironí des del maig i fins a l’octubre.

Per últim, l’Ajuntament de Berga també realitzarà altres activitats per a la celebració de l’Any Bertrana com per exemple: xerrades, exposicions temporals i visites guiades. Els detalls de la programació es donaran a conèixer properament.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga