Inici

La Marató de Donació de Sang de Berga del 14 de setembre es dedicarà a promoure el coneixement dels grups sanguinis

Foto presentació Marató Sang 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 05.09.17
El proper dijous, 14 de setembre, Berga acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang, que es farà a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit. El Banc de Sang i Teixits, l’Associació de Donants de Sang del Berguedà i l’Ajuntament de Berga organitzen aquesta jornada solidaria que enguany estarà dedicada als grups sanguinis i és que segons l’última enquesta Òmnibus realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió, quatre de cada deu catalans desconeix el grup sanguini al qual pertany.

“La teva sang diu coses. Comparteix-les”

Una il·lustració del ninotaire Galdric Sala acompanya l’eslògan de la campanya “La teva sang diu coses. Comparteix-les”, que fa referència a la informació que s’obté d’una persona a partir del seu grup sanguini, com per exemple, els usos que pot tenir la seva sang, a qui en pot donar o de qui en pot rebre. Per això, el regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha fet una crida a la participació dels veïns i veïnes de la ciutat que també ha fet extensiva als treballadors del consistori per tal d’assolir les 300 donacions que s’han proposat aconseguir els organitzadors de l’acapte.

L’hàbit de donar sang

La presidenta de l’Associació de Donants de Sang del Berguedà, Maria Mercè Codina, ha destacat la importància de promoure l’hàbit de donar sang de forma regular i ha recordat les mostres de solidaritat que es van produir arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes de juliol, per a poder afrontar aquest tipus de situacions amb el nombre suficient de reserves de sang. Tanmateix, el tècnic de promoció de la Catalunya Central del Banc de Sang i Teixits, Khalet Kathib, ha assegurat que tot i que actualment el banc disposa d’un estoc de reserves òptim, és imprescindible seguir impulsant aquest hàbit per a donar resposta a l’augment de la demanada de sang dels centres sanitaris després de l’estiu.

D’altra banda, Khalet Kathib ha esmentat que aquest any també s’oferirà la possibilitat de donar plasma durant el matí, però caldrà fer-ho amb cita prèvia a través del web del Banc de Sang i Teixits. Segons fonts de l’entitat, a Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i, per tant, caldrien 10.000 donants. Els requisits per a donar plasma són els mateixos que per a les donacions de sang, és a dir, només cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i tenir bona salut.

Els grups sanguinis

La sang és un teixit format per diversos components amb característiques i funcions diferents. Totes les donacions de sang se separen al laboratori per obtenir tres productes diferents: els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes. El glòbuls vermells estan envoltats per unes molècules anomenades antígens, els quals, determinen el grup sanguini de cada persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis: l’ABO, en el que s’inclouen els quatres grups sanguinis identificats amb les lletres A, B AB i O i el sistema RH, que pot ser positiu o negatiu. Els antígens són els responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang.

Dades sobre la donació de sang

- Una de cada 10 persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.
- La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.
- De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se’n obté hematies, plaquetes i plasma.
- Podem donar sang més d’una vegada l’any. Concretament, les dones que no estiguin embassades poden fer-ho fins a tres vegades i els homes, quatre.
- Els components de la sang caduquen passats uns dies i per això, és necessari donar-ne regularment.

Per a més informació, podeu visitar el web del Banc de Sang i Teixits

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga