Inici

Comunicat de premsa sobre l’Escola Municipal de Música de Berga

Foto roda de premsa emmb
Ampliar en una finestra emergent Roda de premsa sobre l'Escola municipal de Música de Berga
Data de publicació: 16.01.19
L’Ajuntament de Berga i l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) volen exposar uns fets succeïts en l’àmbit del centre d’ensenyament musical que podrien ser constitutius d’un presumpte delicte de violència sexual i que les autoritats judicials competents estan investigant per tal de determinar si existeix la comissió del delicte.

L’any 2014, la direcció de l’escola va assabentar-se que un dels membres de l’equip docent del centre havia mantingut relacions sentimentals simultànies amb dues alumnes majors d’edat. En aquell moment, entenent que el relat aportat no constituïa cap fet presumptament delictiu, l’EMMB va tractar el tema internament i això va comportar l’adopció d’un codi ètic per part del professorat per posar de manifest que aquest tipus de relacions entre docents i alumnes no són adequades en el centre.

Entre el desembre de 2017 i el gener de 2018, aquestes mateixes persones van contactar amb la direcció del centre i una d’elles va aportar un relat sobre els fets ocorreguts amb indicis presumptament delictius. Immediatament després de traslladar la informació al departament de Recursos Humans de l’Ajuntament de Berga, des de l’EMMB es van prendre una sèrie de mesures que van consistir en la restricció de l’accés del docent als recursos de gestió acadèmica del centre i l’impediment per continuar exercint les tasques docents. Això va comportar una reorganització de les classes impartides pel professor per garantir que l’alumnat pogués continuar amb la seva formació.

El 16 de gener de 2018, el departament de Recursos Humans del consistori berguedà va sol·licitar assessorament jurídic a la Diputació de Barcelona per prendre les mesures adequades amb la màxima celeritat possible. La resposta per part de l’ens provincial es va produir dos dies després de la petició. El mateix 16 de gener de 2018, el professor vinculat als fets va cessar la seva activitat com a professor de l’EMMB.

El 19 de gener de 2018, l’Ajuntament de Berga va traslladar tota la informació de la qual disposava al Ministeri Fiscal per tal que l’òrgan judicial avalués els fets i iniciés els tràmits pertinents en cas que els fets exposats poguessin resultar constitutius de delicte.

El 24 de gener de 2018 es va produir una reunió amb la persona responsable de la inspecció d’educativa de l’EMMB per rebre assessorament sobre el tractament de la situació en l’entorn del centre musical.
El 26 de gener de 2018 es va efectuar l’enviament de l’expedient a la fiscalia, la qual, va confirmar l’acusament de rebut de la documentació l’1 de febrer de 2018. La investigació policial per obtenir la informació necessària sobre el cas va iniciar-se el novembre de 2018.

La situació no s’ha fet pública fins aquest moment seguint les directrius i recomanacions efectuades pels òrgans assessors consultats amb l’objectiu de respectar els terminis policials i judicials, així com per preservar la intimitat de les persones afectades pels fets. Actualment, a través d’un procés de denuncia s’ha conegut un cas i això podria suposar que es donessin a conèixer més casos. En aquest sentit, l’Ajuntament de Berga i l’EMMB han ofert acompanyament psicològic, jurídic i institucional a les persones afectades. Cal esmentar que les persones afectades per violències sexuals no són culpables de les agressions que poden haver patit. Per això, la rumorologia, les especulacions i els judicis socials perpetuen un estigma que suposa una revictimització de les persones que han viscut episodis de violència.

L’Ajuntament de Berga és l’ens responsable de l’Escola Municipal de Música de Berga i es personarà com a acusació particular en el procés judicial que es derivi de la denuncia particular interposada per una de les persones afectades. Això permetrà aclarir els fets produïts en l’àmbit de l’EMMB, així com preservar la tasca realitzada amb rigor i professionalitat per part del personal docent de l’escola des de fa molts anys.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Berga i l’Escola Municipal de Música de Berga treballaran conjuntament per a què l’escola sigui un espai d’aprenentatge i seguretat per a totes les persones que en formen part, establint els protocols necessaris per evitar que es repeteixin situacions similars. En aquest sentit, s’oferiran espais de trobada amb professionals especialitzats per tal de proporcionar eines al professorat, l’alumnat i les famílies que permetin prevenir, detectar, afrontar i eradicar situacions de violència.

Per últim, també s’ha posat en marxa una bústia online (suport@ajberga.cat) per tal d’aportar informació sobre la situació en qüestió, així com per oferir assessorament especialitzat sobre qüestions relacionades amb les violències sexistes i/o sexuals.

Berga, 16 de gener de 2018

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga