Inici

El bus urbà de Berga suma 43.507 viatgers durant el 2018 i incrementa un 4,6% d’usuaris i usuàries respecte el 2017

Bus Berga
Ampliar en una finestra emergent Bus Berga
Data de publicació: 18.01.19
El servei de bus urbà de Berga ha registrat un total de 43.507 viatgers durant el 2018. Es tracta d’una xifra superior a la de l’any passat, en què el nombre d’usuaris i usuàries va ser de 41.578. Això suposa un increment del 4,6% i una suma de 1.929 passatgers en un any. Aquest resultat permet recuperar gairebé íntegrament la davallada experimentada el 2017. En aquest sentit, el servei manté la previsió realitzada per l’Ajuntament de Berga en el moment en què es va posar en marxa el servei l’any 2008 que el Bus Berga fos utilitzat per un mínim de 30.000 viatgers anuals. Segons el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, “aquest augment d’usuaris es valora positivament des del consistori. Tot i així, es farà una campanya informativa per seguir incentivant l’ús del bus urbà entre la ciutadania i es mantindrà la gratuïtat del servei pels alumnes de les escoles primàries de Berga sempre i quan vagin acompanyats d’un adult. A més, també s’instal•laran noves marquesines i bancs per millorar la comoditat dels usuaris i usuàries del servei”.

Estabilitat del nombre de viatgers durant l’any

Segons les dades facilitades per ALSA, que és l’empresa encarregada de gestionar el servei de transport urbà, els mesos de maig, octubre i novembre de 2018 van ser els que hi va haver més usuaris fent ús del servei; més de 4.000 persones en cada cas. En contraposició, l’únic mes de l’any que la xifra de viatgers va baixar dels 3.000 usuaris va ser el juliol. La resta de mesos de l’any, el servei s’ha mantingut estable, amb xifres que oscil•len entre els 3.000 i els 3.500 usuaris. Tot i així, segons explica el regidor de Mobilitat del consistori, “en general s’han produït unes variacions molt lleugeres al llarg de l’any, principalment a l’alça. Els mesos d’estiu sempre són una mica més fluixos pel fet que no hi ha ús del transport públic per part dels alumnes dels centres escolars”.

La recaptació de diners, en consonància amb l’augment d’usuaris, també va anar a l’alça; el 2018 es van recaptar 3.724,50€ més que l’any 2017. Així doncs, es va passar de recaptar 27.242,50€ el 2017, a recaptar-ne 30.967€ el 2018. Aquestes xifres provenen principalment de l’adquisició i recàrrega de targetes multiviatge i de la compra de bitllets senzills.

La modificació de les línies i els trajectes es consolida

Les entitats veïnals i el consistori van treballar conjuntament per adaptar el servei del transport urbà a les demandes dels usuaris i usuàries. Això va comportar l’eliminació de dues línies per la baixa freqüència de viatgers i es van ampliar el nombre de parades en altres línies per donar ús a la zona de Casampons i els Pedregals. Segons ha explicat Escútia, “les línies esmentades han quedat consolidades, i per tant, un cop definides, la senyalització provisional que fins ara hi havia s’anirà substituint progressivament per una de definitiva”.

Millores per a la comoditat dels viatgers

El consistori preveu portar a terme una sèrie de mesures per tal de millorar la comoditat dels usuaris i usuàries. Per exemple, s’està estudiant canviar la ubicació de la parada de la Font del Ros i instal•lar-hi una marquesina propera al Parc de les Aubes. Segons Escútia, també “s’està valorant la col•locació de bancs i altres elements que depenen de diversos factors com ara el nombre d’usuaris de la parada, l’espai disponible a la vorera, la presència d’elements d’aixopluc propers, etc.”. Finalment, també se substituirà la senyalització de les parades, ja que la que hi ha actualment és provisional.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga