Inici

Resum del Ple de la Corporació 2018/4

Foto Ple ordinari Abril 2018
Ampliar en una finestra emergent Sessió ordinària del Ple municipal del mes d'abril de 2018
Data de publicació: 05.04.18
L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous la sessió ordinària del Ple de la Corporació del mes d’abril de 2018. Tal i com ha succeït de forma habitual en els últims mesos, la majoria de regidors i regidores s’han alçat dempeus, han guardat un minut de silenci i han mostrat cartells per exigir la llibertat dels presos polítics. A continuació, s’ha procedit a la lectura i l’aprovació de l’acta de la sessió anterior corresponent al març passat.

Tot seguit, l’àrea de Promoció Econòmica ha presentat la proposta per determinar els dos dies festius locals per a l’any 2019. Es tracta d’una decisió que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya delega als municipis per a què puguin triar les dues festes locals incloses en les catorze festes laborals que estableix l’Estatut dels treballadors. En aquest cas, es proposa que els dos dies festius locals del 2019 siguin el 25 d’abril i el 20 de juny, que es corresponen amb la diada de Sant Marc i la festivitat del dijous de Corpus, respectivament. Habitualment, el consistori opta per triar com a festius locals el dijous de Corpus i el 8 de setembre, però l’any que ve la Gala de Queralt s’escau en diumenge i per això s’ha escollit una data festiva alternativa. La proposta ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups municipals.

Posteriorment, s’ha tractat la sol·licitud de compatibilitat per a l’exercici d’una activitat privada d’un dels treballadors del consistori. En aquesta ocasió, s’ha acordat deixar sense efectes la compatibilitat demanada pel treballador l’any 2002 i que va ser aprovada pel plenari municipal en aquell moment, ja que les causes que van originar-ne l’autorització han conclòs. Per altra banda, s’ha autoritzat la nova petició sempre que la dedicació horària de l’activitat privada no coincideixi amb la jornada laboral que el treballador porta a terme al consistori. A més, aquesta activitat privada tampoc podrà afectar en els assumptes en què hi intervingui l’empleat en l’exercici del seu lloc públic, ni podrà generar conflicte d’interessos, entre d’altres. La compatibilitat ha estat aprovada amb els vots a favor dels grups CUP-PA, PDeCAT-CDC, ERC-AM, PSC-CP i ICV-EA.

A continuació, s’ha aprovat incloure en l’ordre del dia una moció conjunta presentada pels grups municipals del PDeCAT-CDC, CUP-PA, ERC-AM i ICV-EA per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats arran de l’empresonament dels diputats i diputades Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa i de l’exili de Marta Rovira el passat 23 d’abril. El text també pretén denunciar la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol i la recent detenció Carles Puigdemont a Alemanya. El Ple ha aprovat la moció en què s’acorda exigir la llibertat de tots els presos polítics i el retorn dels consellers i els polítics catalans exiliats, així com denunciar la manca de separació de poders existent a l’estat espanyol i demanar a les institucions europees la defensa i el respecte dels drets de la ciutadania de Catalunya. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables del PDeCAT-CDC, CUP-PA, ERC-AM i ICV-EA i l’abstenció del PSC-CP.

Per altra banda, també s’ha aprovat la inclusió en l’ordre del dia del Ple tractar la moció presentada pel grup municipal d’ERC-AM per demanar finançament europeu per a la instal·lació de wifi en espais públics, com per exemple, biblioteques, museus, parcs o places. La iniciativa anomenada Wifi4EU té l’objectiu d’interconnectar per wifi gratuït tots els municipis d’Europa d’aquí al 2010. Per fer-ho, s’ofereixen bons de 15.000€ als municipis que vulguin adherir-se al projecte per equipar els espais públics amb wifi gratuït. Les xarxes Wifi4EU no inclouran publicitat ni recaptaran dades personals dels usuaris. A més, només es finançaran les xarxes que no dupliquin cap oferta pública o privada gratuïta existent de qualitat similar en el mateix espai. Els municipis interessats en aquesta iniciativa, podran realitzar la seva inscripció al web www.wifi4eu.eu a partir del 20 de març. L’acord recollit en el text de la moció també contempla definir els espais on s’instal·larà la xarxa gratuïta de wifi. Els grups del plenari han votat a favor de la moció i han acordat tramitar la inscripció al web esmentat per tal de completar la tramitació el 15 de maig.

Seguidament, s’ha iniciat la part de control en què s’ha donat compte dels decrets d’alcaldia i de les Juntes de Govern Local adoptades des de la darrera sessió ordinària.

Per últim, s’ha procedit al torn de precs i preguntes dels diferents grups municipals a l’oposició. La propera sessió ordinària prevista es farà el 3 de maig de 2018 a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga.

Visualitza la retransmissió del Ple de la Corporació realitzada per TV Berguedà
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga