Inici

Resum del Ple de la Corporació 2018/9

Foto Ple Setembre 2018
Ampliar en una finestra emergent Sessió ordinària del Ple municipal de setembre de 2018
Data de publicació: 06.09.18
L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous una nova sessió ordinària corresponent al mes de setembre de 2018. La majoria dels representants municipals han tornat a manifestar el seu suport a les persones que continuen empresonades i exiliades a causa del procés català abans de l’inici de la sessió plenària. A continuació, s’ha procedit a la lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior realitzada el juliol passat.

L’àrea d’Obres, Serveis Municipals i Via Pública ha presentat una proposta per portar a terme l’aprovació inicial del projecte d’adequació de la planta baixa del convent de Sant Francesc per a usos públics. El projecte contempla la reforma de la planta baixa de l’immoble que la Província Franciscana de la Immaculada Concepció va cedir gratuïtament al consistori berguedà l’agost de 2016, on es preveu habilitar l’espai per fer una exposició antològica de l’obra de l’artista berguedà, Joan Ferrer, a iniciativa del grup de pintors Verdaguer 7. El projecte d’obra municipal per a l’habilitació d’aquesta zona de l’edifici té un pressupost total de 358.130,69€ i es dividirà en dues fases que tindran un període d’execució de 3 mesos en conjunt. La proposta ha estat aprovada per unanimitat. Després de la seva aprovació, l’expedient del projecte serà sotmès a exposició pública durant un període de 30 dies hàbils.

Posteriorment, la regidoria de Participació Popular ha presentat una proposta per a l’aprovació inicial del Reglament de Ciutadana de Berga. La proposta permetrà establir la normativa pròpia del municipi en aquesta matèria, així com determinar el règim jurídic, el procediment, la implementació, l’avaluació i la rendició de comptes dels mecanismes d’informació pública i participació ciutadana per tal que els veïns i veïnes del municipi puguin participar activament en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques locals més rellevants. Per exemple, es crearan meses per proposar millores en els serveis públics (enllumenat, aigua, etc.), es facilitarà la intervenció de la ciutadania a les sessions plenàries i es promouran uns pressupostos participatius, entre d’altres. La proposta ha estat aprovada per unanimitat. L’aprovació del Reglament de Participació Ciutadana ha requerit la derogació prèvia dels articles del títol vuitè del Reglament Orgànic Municipal (ROM). Es tracta d’una sèrie d’articles que fan referència a la informació i la participació ciutadana que van quedar obsolets a causa de l’aprovació de noves normatives d’àmbit català i estatal en matèria de transparència, informació pública i participació ciutadana. La derogació d’aquest articulat també ha estat aprovada per unanimitat.

El següent punt de l’ordre del dia ha estat l’aprovació del nomenament dels membres de la Comissió d’Horts Urbans, a causa de la modificació de l’article del reglament que regula la composició d’aquesta comissió. Segons el reglament, la comissió estarà presidida per l’alcaldessa i estarà formada per un representant de cada grup municipal del consistori. També s’inclouen en aquest òrgan els regidors competents en les matèries d’urbanisme, medi ambient, promoció econòmica i serveis a les persones. Tanmateix, es requereix la incorporació d’un representant de les associacions de veïns de la ciutat, de les entitats ASFAM, ERA i Grup de Defensa de la Natura, de la gent gran i d’un expert en horts urbans. La modificació de la composició de la Comissió d’Horts Urbans ha estat aprovada per unanimitat.

A continuació, s’ha iniciat la part de control amb la presentació de mocions per part de diversos grups municipals. En primer lloc, la CUP-PA amb el suport del grup del Berguedà de l’entitat Cooperació Osona-Sàhara, ha presentat un text en defensa de la República del Sàhara Occidental, on denuncien els precàries condicions de vida de les persones que resideixen en els camps de refugiats del sud d’Algèria, així com els abusos i l’explotació que s’està realitzant dels recursos naturals de la zona a través d’acords comercials promoguts pel Marroc amb diversos països europeus. Els membres del plenari han acordat sol·licitar el reconeixement de l’Estat Sahrauí per part del govern de l’Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya per forçar una solució justa, equitativa i d’acord amb el dret internacional. També s’insta a l’ONU a posar en marxa les negociacions entre el Marroc i el Frente Polisario per posar fi a la situació actual i aportar mecanismes de control per garantir els drets humans a la zona. Finalment, també es demana desenvolupar projectes de cooperació per millorar les condicions de vida dels refugiats. La moció ha estat aprovada amb el suport de la CUP-PA, PDeCAT-CDC i ERC-AM.

A continuació, el grup municipal d’ERC-AM ha presentat un moció per promoure la creació d’un grup de treball per estudiar les qüestions relatives a l’atorgament de les llicències dels establiments de restauració i venda durant les festes de La Patum de Berga. En el text es proposa que la comissió compti amb representants de diversos sectors com per exemple, els cossos de seguretat, el teixit comercial, hoteler i turístic de la ciutat, les entitats veïnals, els firaires de La Patum, els tècnics municipals competents en matèria de llicències d’activitats i els grups municipals del consistori. La moció ha comptat amb el suport de tots els regidores i les regidores presents en la sessió plenària.

Seguidament, ERC-AM ha presentat una segona moció per denunciar l’article publicat pel diari El Español en el marc de la celebració de La Patum, en què el mitja de comunicació compara les mostres de suport a les persones empresonades i exiliades pel procés d’autodeterminació amb els esdeveniments propagandístics del nazisme. L’article també va ser denunciat immediatament per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà (UCFR), en considerar que el text suposa una falta de respecte per a les víctimes directes i indirectes de l’holocaust. El plenari municipal ha acordat condemnar les paraules de l’article del diari El Español perquè suposa una banalització del feixisme i la comparació del nazisme amb la cultura popular i La Patum. També s’ha acordat estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals contra el mitjà de comunicació. La moció ha comptat amb els vots a favor d’ERC-AM, els vots en contra del PDeCAT i l’abstenció de la CUP-PA.

Tot seguit, s’ha fet la donació de compte del decret 2018-520 en relació a la concessió de la gestió dels equipaments esportius municipals del Tossalet. En aquest cas, la Federació Catalana de Natació, responsable de la gestió del recinte de la piscina coberta, ha comunicat a l’Ajuntament de Berga la contractació de l’empresa Alter Sport, S.C.C.L. per efectuar les tasques d’assessorament necessàries que permetin l’optimització dels serveis que s’ofereixen en aquest equipament esportiu de titularitat municipal. Això també comportarà el nomenament d’un nou director esportiu de la instal·lació designat per part de la Federació Catalana de Natació.

Posteriorment, s’ha realitzat la donació de compte dels decrets d’alcaldia i de les Juntes de Govern Local adoptades des de la darrera sessió ordinària. A més s’ha presentat un informe d’intervenció sobre les resolucions i els acords adoptats en contra de les objeccions efectuades i anomalies en matèria d’ingressos. En aquest cas, s’ha presentat un informe per donar compte dels reparaments efectuats per part de l’àrea d’intervenció durant els mesos de juny, juliol i agost en relació a una sèrie de contractes relacionats amb les festes de La Patum i d’Els Elois que van ser tramitats com a contractes menors. A més, també s’ha presentat un informe sobre el període mitjà de pagament a proveïdors i un altre sobre l’estat d’execució del pressupost corrent corresponent al segon trimestre de 2018.

Per últim, s’ha portat a terme el torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició. La propera sessió ordinària prevista se celebrarà el 4 d’octubre de 2018, a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga