Inici

Berga acollirà la presentació de ‘Paradisos rurals’, una obra sobre el recorregut vital de Prudenci i Aurora Bertrana pel Berguedà

Coberta Paradisos rurals 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 09.06.17
L’Ajuntament de Berga acollirà l’acte de presentació de ‘Paradisos rurals’, una obra literària sobre la influència que va tenir la comarca del Berguedà en la vida i l’obra de Prudenci i Aurora Bertrana. El llibre escrit per Daniel Montañà i Josep Rafart es presentarà el proper dissabte, 10 de juny, a la Sala de Plens del consistori berguedà. Es tracta d’una activitat inclosa en els actes de commemoració de l’Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è aniversari del de la seva filla i també escriptora, Aurora Bertrana.

El llibre ‘Paradisos rurals’ ha estat editat per Cossetània Edicions i el Centre d’Estudis d’Avià i explica el recorregut vital de Prudenci i Aurora Bertrana per la comarca del Berguedà. Enamorat pels boscos, les muntanyes i la natura, Prudenci Bertrana es va deixar seduir per les excel·lències dels paisatges berguedans que li cantava un amic poeta i això va fer que decidís passar-hi els estius amb la família per a fugir de les aglomeracions i el soroll de la ciutat. Mica en mica, va anar trobant la tranquil•litat que buscava i va plasmar-ho en la seva obra a través de la ploma i del pinzell. D’altra banda, Aurora Bertrana, una dona inquieta i viatgera que es va donar a conèixer amb els relats sobre els paradisos oceànics, va arribar al Berguedà seguint els passos del seu marit i dels seus pares. Quan va tornar de l’exili, va recuperar les amistats berguedanes anteriors a la guerra i va establir vincles amb altres persones que es van convertir en la seva segona família. En la seva recerca incansable de la tranquil•litat, al Berguedà hi va trobar un paradís per a descansar i escriure.

Els autors de l’obra ‘Paradisos rurals’, Daniel Montañà i Josep Rafart, formen part del Centre d’Estudis d’Avià, han escrit diversos llibres i han rebut alguns guardons com per exemple, el Premi Avui de premsa comarcal l’any 1989. Deu anys més tard, des de l’Associació Cultural el Vilarà, els dos autors juntament amb Glòria Granell van organitzar unes jornades d’homenatge a la figura d’Aurora Bertrana amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. En aquestes jornades, Montañà i Rafart van presentar una ponència que va suposar el punt de partida de la cerca d’informació sobre Prudenci i Aurora Bertrana, que ha acabat desembocant en la creació del llibre ‘Paradisos rurals’.
L’acte de presentació de l’obra es farà a les 12 del migdia i comptarà amb la participació dels seus autors i amb la intervenció de Glòria Granell, autora del pròleg del llibre i llicenciada en filologia catalana que ha publicat diversos estudis sobre Prudenci i Aurora Bertrana.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga