Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga redistribueix les parades de roses i llibres per celebrar la diada de Sant Jordi amb seguretat per la Covid-19
  Data de publicació: 21.04.21

  El divendres, 23 d’abril, se celebrarà la diada de Sant Jordi de 2021. Es tracta d’una jornada significativa en la cultura catalana que perpetua una tradició basada en l’amor i la cultura representats per la rosa i el llibre. La pandèmia de la Covid-19 va impedir la celebració de la festivitat de Sant Jordi de 2020, la qual, va ser posposada a l’estiu. Enguany, la diada podrà celebrar-se seguint una sèrie de recomanacions establertes per les autoritats governamentals i sanitàries. A Berga, el consistori redistribuirà les parades de roses i llibres en diversos espais de la ciutat per poder celebrar l’esdeveniment amb seguretat. Es tracta d’una mesura que permetrà instal·lar les parades amb una major distància entre elles per evitar que es produeixin aglomeracions de persones. L’organització de la diada ha estat treballada entre les àrees de Cultura, Promoció Econòmica i Governació amb la voluntat de garantir la seguretat de l’esdeveniment i donar cabuda a tots els comerços i entitats que han volgut participar en la diada d’aquest any. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que “serà una diada de Sant Jordi diferent perquè hi haurà dos espais principals on se situaran les parades, el carrer Major i el passeig de la Indústria, però la gent podrà fer aquest recorregut passant per la plaça de Sant Pere i també serà maco”. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Roser Valverde, ha afegit que “s’han esmerçat molts esforços per poder gaudir d’aquesta jornada magnífica amb la màxima normalitat possible, tenint clares les mesures sanitàries i de seguretat. La voluntat del consistori sempre ha sigut la de poder mantenir, en la mesura del possible, tots els actes culturals i tradicionals, adaptant-los a les directrius sanitàries vigents”. La jornada es completarà amb la programació d’actes culturals relacionats amb la literatura i la música.

  Distribució de les parades

  Les parades de roses i llibres tornaran a omplir l’espai públic, però s’han establert dos eixos principals per ubicar-les: el carrer de la Ciutat (carrer Major) i el passeig de la Indústria. El carrer Major és la zona que tradicionalment concentrava una major quantitat de parades, però les característiques del carrer i la situació actual de pandèmia no permeten situar-hi totes les parades mantenint la distància mínima requerida per les autoritats (10 metres entre parades). Per aquest motiu, s’ha limitat la instal·lació de parades prioritzant els establiments de la zona que volen col·locar un estand davant dels seus locals comercials, així com les entitats que disposen d’un local als carrers adjacents o més propers. La resta de parades s’ubicaran al passeig de la Indústria, ja que és un espai més ampli que permet encabir-les. Rifà ha comentat la dificultat que ha suposat reorganitzar les parades, tenint en compte totes les peticions rebudes per ser presents en la diada. Segons la regidora, “ha sigut més complex d’organitzar del que inicialment pensàvem, ja que treballàvem amb la previsió d’una distància menor entre parades (3 metres), que és la que es demanava en l’organització de les fires, però ens hem trobat que la distància ha de ser de 10 metres”. També hi haurà altres parades disseminades en zones del carrer del Roser o el passeig de la Pau.

  Per garantir el bon desenvolupament de la jornada, es demana a la ciutadania que es respecti la distància entre persones, els torns i les cues que hi puguin haver a les parades, que s’evitin les aglomeracions i que se segueixin les indicacions dels comerciants i paradistes a l’hora de tocar o manipular qualsevol producte.

  Microcontes itinerants a les comarques centrals

  Des de fa alguns anys, els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central aposten per la promoció de noves iniciatives literàries i per això, es va posar en marxa el projecte dels microcontes itinerants a les comarques centrals. Es tracta d’una iniciativa que consisteix en l’exposició de contes breus en llocs emblemàtics de diverses poblacions de la regió central. El cicle de microcontes compta amb textos breus elaborats per Jaume Huch, Pasqual Farràs, Ramon Erra, Joan Pinyol, Antoni Pladevall i Jordi Estrada que es podran llegir als municipis de Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Taradell. La façana de l’Hospital Vell, a la plaça Doctor Saló, lluirà una pancarta amb el microconte de Jordi Estrada: 'Cinc minuts abans de néixer ja demanava el pit. Cinc minuts abans de començar a caminar ja corria amunt i avall. Cinc minuts abans d'anar a escola ja escrivia i llegia el seu nom del dret i del revés. Cinc minuts abans de conèixer-la ja n'estava enamorat. Cinc minuts abans de començar a viure ja era mort. L'endemà d'haver-les collides encara fan olor, les roses.'

  Propostes culturals a la biblioteca

  La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ha organitzat un seguit de propostes que es realitzaran durant la jornada de Sant Jordi. D’una banda, l’equipament comptarà amb paradetes bibliogràfiques i decoració amb motiu de la diada. A la sala infantil, s’exposarà una il·lustració realitzada sobre capses de cartró per l’il·lustrador Subi. La biblioteca també acollirà la presentació d’una obra poètica escrita per l’autora berguedana, Begoña Riu Moya, que es titula (A)mar. Ojos de mar. A més, la biblioteca col·laborarà amb una iniciativa impulsada pel centre de dia Cim d’Estela que consistirà en el repartiment de punts de llibre entre els usuaris i usuàries de la biblioteca. Es tracta de punts de llibre elaborats per les persones usuàries del centre de dia perquè els lectors i lectores no perdin el fil. Per últim, es realitzaran accions a través de les xarxes socials (@bibliotecadeberga).

  Concert de sardanes

  La plaça del Forn serà l’escenari d’un concert de sardanes i ballables interpretat per la Cobla Pirineu, que es farà a les 19 h. El públic assistent podrà gaudir d’un repertori majoritàriament berguedà, tant en la música com en compositors. L’actuació inclourà peces d’autors berguedans com Josep Farràs o Lluís Pujals, així com músiques d’Els Elois. L’aforament per assistir a aquesta activitat serà limitat.

  Marató de lectura

  Òmnium Cultural del Berguedà portarà a terme la 8a edició de la Marató de Lectura. Enguany, les lectures es realitzaran a la zona central del passeig de la Indústria, a l’alçada del carrer Lluís Millet. L’esdeveniment es desenvoluparà en un format reduït i es dividirà en dos torns, de 9 a 13:30 h i de 17 a 20 h. Al matí, hi haurà les lectures de l’alumnat dels centres de primària i secundària de la ciutat, mentre que a la tarda hi intervindran persones representants de diverses entitats. En aquesta edició hi participaran el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’IES Guillem de Berguedà, l’IES Serra de Noet, l’Escola d’Adults, l’Escola La Valldan, l’Escola Santa Eulàlia, l’Escola Xarxa, l’Escola Vedruna Berga, Punt i Seguit, Casal Panxo, Anònim Teatre, Tràfec Teatre, l’Agrupació Teatral La Farsa, Munt d'Arts i la Berguedana de Folklore Total. • Berga celebrarà la Fira de Maig apostant per la promoció de l’economia local i els productes de proximitat
  Data de publicació: 20.04.21

  L’inici del mes de maig és sinònim de fira a Berga. Enguany, l’Ajuntament de Berga recuperarà la celebració d’una de les mostres més emblemàtiques i antigues de la capital berguedana: la Fira de Maig. L’edició de 2020 va ser suspesa a causa de la pandèmia de la Covid-19, però aquest any es planteja una fira que aposta pel producte de proximitat, l’anomenat producte de quilòmetre zero (km 0). L’increment del consum de productes locals ha estat una de les tendències a l’alça arran de la situació de crisi actual. Els beneficis derivats de la compra als productors i comerços locals són clars en l’àmbit econòmic, social, territorial i mediambiental. I és que la promoció de l’economia local també està relacionada amb un canvi d’hàbits basat en un consum més responsable i just, així com també més sostenible i respectuós amb el medi ambient. Per tot això, la fira d’enguany se centrarà en la promoció de l’economia de proximitat. La Fira de Maig es farà el cap de setmana de l’1 i el 2 de maig i adoptarà canvis en el format i la distribució de l’espai per tal de celebrar-la amb seguretat. Algunes de les mesures més destacades seran l’increment de la distància entre expositors, el tancament perimetral del recinte firal, el control d’aforament i l’aplicació de les mesures d’higiene.

  Una aposta per la realització d’esdeveniments

  La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha recordat que “la voluntat de l'ajuntament és celebrar tots els esdeveniments que sigui possible per anar recuperant la normalitat prèvia a la situació que estem vivint”. També ha destacat l’esforç que suposa realitzar esdeveniments en temps de pandèmia. Rifà ha explicat que “no és senzill organitzar qualsevol acte perquè implica implementar molts canvis, haver d’estar pendent de la normativa canviant i això suposa més esforç, temps, despesa i incertesa”. Pel que fa a la presentació de la fira, la regidora de Promoció Econòmica ha reconegut que “ens ha costat poder dir si faríem fira perquè no sabíem en quin moment hi arribaríem, tenint en compte l’impacte sanitari que podia tenir la Setmana Santa. Tot això ens fa ser més curosos i haver d’estar a l’expectativa de les modificacions que es puguin produir amb les restriccions”. Rifà ha comentat que “fer fires també és apostar per la dinamització dels sectors econòmics locals perquè es contracta i participa gent del territori i això també és una manera de fomentar que segueixin actius i que no perdem empreses ni productors pel camí”.

  Espai diàfan i ampli entre expositors

  Una de les novetats principals de la Fira de Maig serà la implementació d’una nova distribució lineal de l’espai per garantir una major distància entre els estands participants. Per fer-ho s’utilitzaran carpes que permetran disposar d’un espai més diàfan per poder encabir totes les empreses, entitats i artesans al llarg del passeig de la Indústria. Es preveu la participació d’empreses i entitats, parades d’alimentació (embotits, formatges, mel, llaminadures naturals, pa, olives, etc.), parades de productes d’artesania, marxants i atraccions, entre d’altres.

  En referència al recinte firal del passeig de la Indústria, Roser Rifà, ha comentat que “tenim la gran sort de tenir un passeig molt ampli, que ens permet complir amb la normativa pel que fa a la capacitat i la superfície de metres quadrats disponibles i això ens facilita molt les coses”.

  Demostracions esportives virtuals

  En aquesta ocasió, les exhibicions gimnàstiques dels centres esportius que es feien en l’escenari principal de la mostra es traslladaran a l’entorn virtual. Durant la setmana de celebració de la Fira de Maig es difondran píndoles audiovisuals breus que contindran demostracions i exhibicions esportives protagonitzades per una dotzena de centres i clubs esportius de la ciutat, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i de les entitats. Es tracta d’una acció que forma part del Pla de Xoc de Dinamització de 2021 i té l’objectiu de donar a conèixer l’oferta d’activitats i disciplines que el teixit esportiu berguedà posa a l’abast de la ciutadania. El consistori ha finançat la totalitat del cost de la gravació, producció i edició de les peces audiovisuals que han estat realitzades per l’empresa ProduccionsMC en col·laboració amb l’àrea d’Esports.

  Activitats culturals

  La fira es completarà amb una programació d’activitats culturals per a tots els públics. Per exemple, es realitzarà un storytime, l’explicació d’un conte en anglès per a infants, a càrrec de Kids & Us Berga. Els nans de la Bauma dels Encantats també seran presents a la fira voltant per l’espai firal durant la tarda de dissabte. També hi haurà tres actuacions musicals: Marc River, Querencia Animal (tribut a El Último de la Fila) i l’Ombra dels Beatles. A més, s’ha programat una demostració de cuina amb productes ecològics i de proximitat amb Romà Revelles i Carme Clotet, cuiners del restaurant d’slow food Niu Nou de Bagà, que elaboraran dues receptes: una crep de carpaccio de vedella Bruna, coulis de maduixes i gelat de moixerons i una truita de cireres amb Aromes de Queralt. Aquesta demostració es complementarà amb una conferència sobre el valor nutritiu dels productes emprats per elaborar les receptes esmentades, realitzada per Eva Núñez del Centre Nutrició Saó de Berga. Durant tot el cap de setmana hi haurà sessions de matí i tarda de jocs tradicionals al carrer dinamitzats per la Cia. de Jocs l’Anònima. A la plaça Cim d’Estela s’instal·laran una quinzena d’atraccions. A més, el cap de setmana del 8 i 9 de maig, els infants podran pujar a les atraccions al preu d’1 € mitjançant els vals del Dia del Nen que es distribuiran als comerços locals.

  Campanya i sorteig de productes locals

  L’Agència de Desenvolupament del Berguedà realitzarà una campanya específica per promoure l’obertura del comerç local i les compres dels veïns i veïnes als establiments de la ciutat la celebració de la fira. El punt d’informació de la fira, situat al centre del passeig de la Indústria, disposarà d’una urna per tal que els consumidors i consumidores puguin desar-hi el tiquet de la compra efectuada incloent-hi les dades personals de contacte al revers del comprovant. Es realitzarà el sorteig d’un lot de productes locals entre les persones que hagin participat en aquesta iniciativa. Aquesta campanya és la primera que es desenvolupa per crear sinergies entre el comerç local de la ciutat i una fira, i ha de servir per animar el comerç a obrir durant el cap de setmana de la Fira de Maig, ja que comprar al comerç local té premi.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  L’organització de la Fira de Maig adoptarà mesures per garantir el desenvolupament de la mostra amb seguretat tant pels participants com pel públic assistent. La fira s’expandirà i ocuparà més superfície de l’habitual per incrementar la distància entre expositors. L’espai firal estarà tancat i s’habilitaran quatre accessos (Plaça de Viladomat, C/ Lluís Millet, Avinguda del Canal Industrial i rotonda de l’ambulatori) per controlar l’aforament i regular la circulació de persones. També s’establiran controls específics d’aforament en les zones on es realitzaran les activitats musicals. Per fer-ho es disposarà de personal de seguretat privada i Protecció Civil. A més, es lliuraran protocols sobre les mesures d’higiene i seguretat als marxants i s’ha reforçat la senyalització per informar al públic assistent sobre la obligatorietat de fer ús de la mascareta, la desinfecció de mans i la distància interpersonal.

  Pressupost de la fira

  La Fira de Maig de 2021 compta amb un pressupost de 32.500 €. Aquest import inclou totes les despeses relacionades amb el desenvolupament de la fira, així com les mesures extraordinàries adoptades per garantir el compliment de les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga