Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Escola de famílies arriba a la 4a edició amb vuit activitats i tallers per fomentar la tasca educadora de famílies i escoles
  Data de publicació: 21.10.19
  Berga inicia la quarta edició de l’Escola de famílies amb noves propostes per facilitar la tasca educadora de les famílies a través de la reflexió i l’aprenentatge. El projecte impulsat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i les associacions de mares i pares dels centres educatius de la ciutat va néixer l’any 2016 amb la voluntat d’oferir eines i recursos a les persones que intervenen en l’educació dels infants. Es tracta d’una iniciativa consolidada que comptarà amb vuit activitats gratuïtes que es realitzaran de forma itinerant a les escoles de primària públiques i concertades del municipi entre els mesos d’octubre i març per fomentar la mobilitat i la relació de les famílies dels diversos centres. Enguany, el projecte ha deixat enrere la nomenclatura d’Escola de Mares i Pares i ha apassat a anomenar-se ‘Escola de famílies’ per promoure la inclusió de qualsevol model de família.

  El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha explicat que “des de la regidoria s’ha treballat amb la voluntat de confeccionar un programa que porti als centres temes que siguin del seu interès i, per aquest motiu, s’ha comptat amb la col·laboració dels equips directius i les Ampes en la selecció de les temàtiques”. Escútia també ha destacat la consolidació d’unes activitats pensades per ser fetes conjuntament per tots els membres de la família. “Es tracta d’activitats que pretenen destacar valors com la cura del cos i de la ment, el respecte a la natura, l’alimentació saludable, l’expressió corporal i la psicomotricitat, les manualitats...”.

  Eloi Escútia també ha manifestat la voluntat de la regidoria d’incloure en la programació de futures edicions “propostes específiques per a docents i d’altres que apropin les temàtiques del món de l’educació al conjunt de la ciutadania amb una clara voluntat de fer que l’espai educatiu transcendeixi de les parets de les aules i de les tanques de les escoles i que, en el futur, puguem fer de la ciutat i el seu entorn un espai educatiu per ell mateix”.

  Cicle de conferències

  La primera part de la programació estarà formada per un cicle de quatre conferències en què es tractaran diverses temàtiques com per exemple: l’acompanyament i la sobreprotecció dels infants, la relació entre famílies i escoles, la gestió de l’agenda escolar i l’ús de pantalles, les emocions i la sexualitat.

  L’Escola Sant Joan acollirà la primera xerrada titulada ‘Pare i mare, no em sobreprotegiu i ajudeu-me a créixer’, a càrrec del mestre i coach advance life, Joan Carles Folia. L’activitat es farà el dimarts 22 d’octubre, a les 6 de la tarda, i consistirà en donar a conèixer diverses eines per acompanyar els nens i nenes en el seu creixement, acceptant els seus èxits, fracassos, alegries i frustracions.

  Els dies 13 i 20 de novembre, hi haurà un taller per a famílies per reflexionar i analitzar els elements, les situacions, les dinàmiques i les estratègies presents en l’educació dels infants. L’activitat titulada ‘Aliança família i escola’ estarà dinamitzada per l’entitat Teatre del Buit i consistirà en l’escenificació, en clau d’humor, de les interaccions habituals que es produeixen en la relació entre família i escola. Les sessions es faran a les 6 de la tarda a l’Escola Santa Eulàlia.

  El Centre de Psicologia Integral, KOAN, farà una sessió per mostrar tècniques i mètodes per aprendre a motivar i implicar els infants a l’hora de realitzar les tasques escolars i gestionar l’ús de les pantalles combinant els vídeojocs, les xarxes socials, les sèries i programes televisius amb altres activitats lúdiques i escolars pròpies de la infantesa i l’adolescència. Aquesta sessió es realitzarà el 10 de febrer, a 2/4 de 7 de la tarda, a l’Escola Xarxa.

  El 10 de març es portarà a terme una xerrada sobre l’educació emocional i l’educació afectiva-sexual a l’Escola Vedruna, a les 6 de la tarda. La cooperativa Coeducació SCCL que treballa per a la incorporació de la perspectiva de gènere a l’educació realitzarà un taller sobre les emocions i la sexualitat, dues esferes sovint oblidades en l’educació convencional. Es tracta d’una sessió per compartir pors, dubtes i estratègies per realitzar un bon acompanyament, des de la infància fins a l’adolescència, i facilitar unes relacions positives amb el cos i la pròpia sexualitat.

  Activitats lúdiques en família

  La segona part de la programació estarà formada per quatre activitats adreçades al públic familiar amb l’objectiu que infants i adults comparteixin diferents experiències lúdiques. Per participar en aquests tallers serà necessari inscriure’s prèviament a través de l’adreça electrònica educació@ajberga.cat.

  La primera proposta serà un taller de ioga a càrrec dels monitors i monitores de la Iogateca. Es tracta d’una activitat programada en altres edicions de l’Escola de famílies per ensenyar als infants a controlar la seva energia, aprendre a gestionar les emocions, millorar l’atenció i la concentració. El taller de ioga es farà el 30 de novembre a 2/4 d’11 del matí a l’Escola La Valldan.

  El 18 de gener hi haurà una sessió dedicada als jocs de falda, les moixaines i les cançons amb la mestra especialitzada en educació musical Maria Antònia Pujol i Subirà. Es tracta d’una activitat per conèixer els jocs de falda, que són els jocs iniciàtics dels infants que combinen música i text. El taller es farà a 2/4 d’11 del matí a l’Escola Bressol Flor de Neu.

  L’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona realitzarà un taller de construcció de capses niu el 21 de març, a l’Escola Santa Eulàlia a les 10 del matí. Es tracta d’un taller de manualitats per despertar l’interès de petits i grans per la natura mitjançant la confecció de capses niu per a ocells.

  L’última activitat programada serà un taller de construcció d’estels que es farà el 28 de març al Castell de Berga a les 11 del matí. L’activitat dinamitzada per Activijoc consistirà en confeccionar, decorar i fer volar estels.

  Per a més informació sobre la programació d’activitats de l’Escola de famílies, podeu contactar amb l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga a través de l’adreça de correu electrònic educacio@ajberga.cat o al telèfon 93 821 43 33.

 • Berga reprèn la programació d’espectacles de teatre i música durant la temporada de tardor i hivern al Teatre Municipal
  Data de publicació: 17.10.19
  El Teatre Municipal de Berga enceta una nova temporada amb la programació de vuit espectacles de música i teatre durant la tardor i l’hivern de 2019. La programació es portarà a terme durant els mesos d’octubre, novembre i desembre i està impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de diverses entitats, l’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus. Així, es donarà continuïtat al cicle de teatre organitzat per l’Agrupació Teatral La Farsa en què el públic va poder gaudir de tres muntatges diferents durant tres caps de setmana consecutius de setembre i octubre. D’aquesta manera, l’àrea de Cultura del consistori berguedà torna a apostar fermament per una programació teatral de qualitat a la ciutat que inclou quatre espectacles amb finalitats solidàries. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Roser Valverde, ha expressat que “després de la bona rebuda que va tenir el cicle impulsat per La Farsa, ara toca seguir programant espectacles a la ciutat, espectacles que siguin diversos i per a tots els públics, per acostar al màxim de gent possible el bon hàbit que és anar al teatre i fer d’aquest un element fonamental per a les veïnes i veïns de Berga”.

  Espectacles que recorren diversos gèneres musicals

  L’escenari de l’equipament cultural s’alçarà en quatre ocasions per acollir dues actuacions musicals de caràcter solidari, un concert d’orquestra de cambra i un musical infantil, aquest darrer també amb finalitats solidàries. El dissabte, 19 d’octubre, hi haurà un concert d’havaneres amb el grup Port Bo, a les 10 de la nit. L’actuació organitzada per la Fundació Tutelar del Berguedà constarà de dues parts. La formació nascuda a Calella de Palafrugell presentarà les cançons del seu últim treball discogràfic, però també interpretarà cançons populars. En aquest concert s’aplicarà el sistema de la taquilla inversa en què cada espectador decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert. La recaptació de la taquilla es destinarà a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà.

  El diumenge, 27 d’octubre, serà el torn del Quartet Mèlt amb ‘Imparables!’, un espectacle que repassa els darrers 100 anys d’història de Catalunya en 16 cançons. El punt de partida són els Cors de Clavé, nascuts a finals del segle XIX per difondre la música coral entre les classes populars quan no existia cap suport per escoltar música enregistrada. A partir d’aquí, s’oferirà un repàs per diversos escenaris històrics entre els que s’inclouen els cabarets de Barcelona dels anys 20, la Catalunya republicana, la Guerra Civil, la vaga dels tramvies, la visita dels Beatles a la Monumental o els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, entre d’altres. El Rotary Club del Berguedà organitza aquest concert que es farà en benefici del Taller Coloma, a les 6 de la tarda. El preu de l’entrada serà de 18€.

  El Teatre Municipal també acollirà un dels concerts de l’Orquestra de Cambra A4 Cordes de Sant Boi de Llobregat. L’espectacle forma part de la Gira Tardor 2019 d’aquesta formació que interpretarà peces de música clàssica de Fauré, Bach o Tchaikovsky i bandes sonores de pel·lícules com ‘Cinema Paradiso’ o ‘La La Land’. El concert serà gratuït i es farà el dissabte, 2 de novembre, a 2/4 de 10 de la nit.

  El diumenge, 1 de desembre, a les 6 de la tarda es farà l’espectacle ‘Queralt! Un petit musical’ interpretat per l’alumnat de l’Escola Municipal de Música de Berga i del Conservatori de Música dels Pirineus sota la direcció musical i teatral de Robert Agustina i Xavier Gonzàlez Costa. Es tracta d’una cantata creada amb motiu del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l’any 2016 que es basa en la història d’una nena que es perd per l’obaga de Queralt. El muntatge musical consta de 10 cançons que evoquen els sentiments que provoca la muntanya als berguedans. Les entrades per costaran 10€ i la recaptació es destinarà a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà.

  Teatre compromès i microteatre

  Les arts escèniques també formaran part de la programació amb tres muntatges teatrals, tres píndoles de microteatre i un curtmetratge. La Cia. Passabarret serà la primera en trepitjar l’escenari del Teatre Municipal amb ‘Josafat’, una adaptació en clau de circ de la novel·la homònima de Prudenci Bertrana en què l’autor deconstrueix la passió, la por, les contradiccions, les obsessions, els contrastos i la tragèdia donant com a resultat un relat breu, naïf i obert a tot el públic i adreçat especialment, al públic familiar. ‘Josafat’ es farà el dissabte, 9 de novembre, a les 6 de la tarda. L’entrada costarà 12€ pel públic general i 5€ pels menors de 18 anys.

  El diumenge, 17 de novembre, hi haurà una doble proposta de teatre i cinema a càrrec de la Jove companyia de La Closca sota la direcció d’Ariadna Fígols i Ivan Otaola. La primera és un espectacle d’homenatge a Aida Simon titulat ‘Batec’. El muntatge està protagonitzat per un grup de joves que dibuixen un somni compartit per explicar què és formar part d’una companyia teatral, a través de la seva experiència. Els joves parlaran dels lligams i l’amistat, l’autosuperació i la frustració, d’avançar i retrocedir, de caure i aixecar-se, d’estimar-se... Un cop finalitzada l’obra es projectarà el curtmetratge ‘La casa dels elefants’ protagonitzat per vuit joves que resten tancats i controlats en una casa aïllada de la qual no poden sortir-ne. Es troben a la casa per un motiu especial, però la follia pròpia de la seva edat genera que aquesta casa sigui un autèntic bullici. L’entrada inclou l’accés al teatre per gaudir de les dues propostes i tindrà un cost de 10€. El 50% de la recaptació es destinarà a l’Associació de Cardiopaties Congènites.

  Els Pirates teatre posarà en escena l’obra ‘Barbes de balena’ el diumenge, 24 de novembre, a les 6 de la tarda. L’espectacle fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que va ser la primera dona llicenciada en Medicina a Catalunya i a l’Estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles que va anar superant per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la figura de la doctora, el muntatge també fa memòria de les nostres àvies i besàvies, tot reflexionant sobre les dones d’avui dia i les cotilles que encara s’arrosseguen. La funció d’emmarca en el context del Dia Internacional per a l’eliminació de les violència contra les dones, que es commemora anualment el 25 de novembre. L’entrada es podrà adquirir a la taquilla del teatre i costarà 12€.

  Dins del projecte ‘Píndoles de microteatre’, s’han programat tres obres teatrals breus que es representaran en tres espais de l’Ajuntament de Berga el diumenge, 15 de desembre, a les 8 de la tarda. Es tracta d’una proposta per apropar els actors i actrius al públic, fent que aquest pugui viure cada obra de manera més directa i propera en espais fora del teatre. El públic tindrà l’ocasió de veure tres muntatges teatrals diferents en 70 minuts: ‘La noia de la benzinera’, un drama que planteja un altre univers, on certs delictes no compten; ‘Margarita’, una comèdia que mostra la història d’una noia que necessitarà reafirmar la seva base o no dormir mai més quan la revelació continguda dins d’una patata fregida la desestabilitza i ‘Duel’, una comèdia que explica la història de dos personatges anònims que es troben en un passatge decisiu de les seves vides, un duel que serà verbal i esgrimístic.

  Els Pastorets de La Farsa

  Els Pastorets’ de Serafí Pitarra tancaran la programació de tardor i hivern del Teatre Municipal de Berga. Les representacions organitzades i interpretades per l’Agrupació Teatral La Farsa es realitzaran els dies 25, 26 i 29 de desembre i l’1 i el 12 de gener. La venda d’entrades es portarà a terme a través del web de l’entitat www.lafarsa.cat.

  Venda d’entrades pels espectacles

  Les entrades per a tots els espectacles es podran adquirir a la taquilla una hora abans de l’inici de les representacions. En el cas de les ‘Píndoles de microteatre’, l’Ajuntament de Berga serà el punt de trobada i venda de les entrades. Tanmateix, els tiquets per a les representacions de ‘Josafat’ i ‘Barbes de balena’ també es podran comprar anticipadament al portal web www.tincticket.com i les entrades per ‘Queralt! Un petit musical’ estaran disponibles al web www.entrapolis.com.

  Consulta la programació en aquest enllaç.

          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga