Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga restableix el trànsit al vial de Can Baster afectat per una esllavissada el passat 21 de juny
  Data de publicació: 31.07.20

  L’Ajuntament de Berga ha reobert aquest divendres, 31 de juliol, el tram del vial del carrer Can Baster que connecta amb les carreteres de Queralt i Sant Llorenç de Morunys, sobre la urbanització dels Pedregals. El consistori va haver de tallar el trànsit a la zona el passat 21 de juny a causa d’una esllavissada que va provocar danys al paviment del vial.

  Les obres d’arranjament han consistit en la construcció d’un mur de contenció per gravetat amb blocs d’escullera i la reconstrucció del tram de vial afectat per l’esllavissada. L’execució dels treballs s’ha dut a terme durant quatre setmanes, complint així el termini previst inicialment.

  El cost de l’obra es va pressupostar inicialment en 75.512,19€, però la forta tempesta que el dilluns 13 de juliol va deixar més de 70 litres per metre quadrat sobre la ciutat va agreujar l’abast de l’esllavissada i va obligar a ampliar les dimensions del mur, de manera que el cost final serà lleugerament superior.

  L’empresa encarregada de portar a terme les obres ha estat Pasquina S.A., contractada a través d’un procediment d’emergència que va permetre abordar immediatament l’actuació, amb l’objectiu de restablir el trànsit amb la màxima celeritat possible, ja que es tracta d’un dels principals accessos de la ciutat. • La comunitat musulmana del Berguedà celebrarà divendres, 31 de juliol, la Festa del Xai
  Data de publicació: 30.07.20

  Els veïns i veïnes de la comunitat musulmana del Berguedà celebraran aquest divendres, 31 de juliol, l’Aid al-Adha o Festa del Xai. Es tracta d’una de les festes més destacades del calendari religiós musulmà que se celebra el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la festa s’avança aproximadament 11 dies cada any, al calendari gregorià. La festivitat recorda el passatge de l’Alcorà en què el profeta Ibrahim vol sacrificar el seu fill Ismaïl com a acte d’obediència i lleialtat a Al·là, que en l’últim moment l’atura per ordenar-li que en comptes de matar el noi, li ofereixi un xai.

  Una festa comunitària de retrobament

  La Festa del Xai o del sacrifici és una celebració de retrobament entre familiars i amics que s’estructura en tres parts. Primerament, es realitza una pregària familiar o comunitària a trenc d’alba a les mesquites dels diferents municipis berguedans. Seguidament, es fa el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu. Un cop sacrificat l’animal, s’acostuma a organitzar un gran àpat familiar. Segons la tradició, la família es queda una tercera part de l’animal, mentre que la resta cal repartir-lo entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts. Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19.

  Divulgant la Festa del Xai

  L’organització de la Festa del Xai té l’objectiu d’acostar aquesta festivitat a la població berguedana. Per això, dues persones de la comunitat musulmana han participat al programa ‘Enxanclats’ de Televisió del Berguedà per explicar les característiques principals de la celebració. Mariam Badaoui i Mariama Manneh han protagonitzat el reportatge emès el dimecres, 29 de juliol, en què expliquen diversos aspectes sobre el ritual, el vestuari o la gastronomia de la festa, entre d’altres.

  Logística de l’esdeveniment

  Enguany, la Festa del Xai incrementarà la seguretat per garantir les mesures preventives d’higiene i distanciament interpersonal. En concret, s’establiran dos punts diferenciats per portar a terme el repartiment de xais, que es farà de forma esglaonada a la zona del Polígon Industrial. Es proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i es limitarà el nombre de persones per família per a la recollida del xai. La logística de la festa està organitzada per l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’àrea de Festes i Societat Inclusiva de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat i protecció civil.
< Anterior  ...      10  11  12  13  14  15  16  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga