Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebrarà una edició postconfinada d’Els Elois amb actes divulgatius i culturals que es faran del 24 al 26 de juliol
  Data de publicació: 16.07.20

  La pandèmia de la Covid-19 ha impedit la celebració de la majoria de festes populars d’estiu, però algunes d’aquestes celebracions han adoptat nous formats per adaptar-se a les restriccions i mesures de seguretat corresponents a la fase de la represa. Una d’aquestes celebracions serà la festa d’Els Elois, que comptarà amb una sèrie d’actes divulgatius i culturals que es portaran a terme del 24 al 26 de juliol. El passat mes de juny, l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois van decidir suspendre l’edició de 2020 per la impossibilitat de realitzar-la amb normalitat a causa de la situació d’emergència sanitària. Tot i això, les àrees de Festes i Joventut del consistori berguedà han treballat conjuntament per poder oferir una programació anomenada ‘Els Elois postconfinats’ que inclourà activitats presencials i virtuals relacionades amb la festa.

  Vetllada de jocs al carrer

  La programació postconfinada d’Els Elois començarà el divendres, 24 de juliol, amb una sessió del ‘Club del Joc’. Es tracta d’una vetllada dedicada als jocs de taula oberta a tots els públics, que es farà a la Plaça de Viladomat, a partir de 2/4 de 10 del vespre. L’activitat serà gratuïta i estarà dinamitzada pels monitors i monitores de la Cia. de Jocs l’Anònima. Per participar-hi, caldrà fer ús de la mascareta i utilitzar el gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans.

  Tradició sardanista

  La Residència de Sant Bernabé acollirà un concert de sardanes interpretat per la Cobla Pirineu amb la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d’Estela. L’actuació es portarà a terme a la zona d’aparcament del centre residencial per disposar de l’espai suficient que garanteixi les mesures preventives de distanciament social entre les persones assistents. L’actuació es realitzarà el dissabte, 25 de juliol, a les 7 de la tarda.

  Ofici solemne en honor a Sant Eloi

  El diumenge, 26 de juliol, l’església de Sant Francesc celebrarà una missa en honor a Sant Eloi, a 2/4 d'1 del migdia. L’església franciscana va ser el lloc on es va fundar la confraria del gremi d’Els Elois i actualment s’hi conserva l’altar dedicat a Sant Eloi, que era el patró del gremi. Les persones que assisteixin a l’ofici religiós hauran de respectar les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament per la Covid-19.

  Píndoles de coneixement sobre la festa

  La programació també inclourà una proposta virtual per difondre el coneixement sobre diversos aspectes de la festa com per exemple l’origen de la confraria del gremi d’Els Elois, la música, la presència d’animals de càrrega o de bast i també s’oferirà una comparativa entre Els Elois i La Patum. En concret, s’han elaborat quatre píndoles audiovisuals breus que estaran protagonitzades per Dolors Santandreu (historiadora), Mariona Casellas (pianista i professora de piano), Joan Zamora (antropòleg) i Judit Lucas (historiadora). El projecte es titula ‘Àgora Cultural. Els Elois, la festa dels oficis i l’aigua’ i ha estat impulsada per les àrees de Festes i Patrimoni Cultural i Museus juntament amb Televisió del Berguedà. Els vídeos es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per Televisió del Berguedà. La iniciativa es completarà amb un qüestionari anomenat ‘Què en saps, d’Els Elois?’ que es publicarà a través de la funció ‘Històries’ del perfil oficial d’Instagram del consistori berguedà durant la setmana de celebració d’Els Elois, del 20 al 26 de juliol.

  Material de difusió

  El cartell i el material de difusió virtual de la festa d’Els Elois postconfinats ha estat dissenyat per La Copisteria. Enguany, no s’han editat fulletons ni tampoc s’ha elaborat el programa de mà a causa de la Covid-19.
 • Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc amb una exposició ambiciosa i visites guiades per descobrir els espais patumaires fins al gener de 2021
  Data de publicació: 09.07.20

  Accedir a la sala principal d’exposició del Convent de Sant Francesc és obrir la porta a totes les mirades i sentiments que desperta La Patum. És experimentar el que transmet la comparseria que es troba a pocs centímetres del pas del públic. És conèixer la història de peces centenàries que han desafiat el pas del temps i que formen part del patrimoni d’una festa viva i en constant evolució. És percebre la textura, la tonalitat, el matís i la riquesa del vestuari que hem oblidat o només hem vist a través de vídeos o fotos antigues. La Patum ha aterrat al Convent de Sant Francesc per gaudir-la des d’una perspectiva nova, propera i real. La mostra impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Patronat de La Patum ha estat creada pels dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana. La inauguració es portarà a terme el divendres, 10 de juliol, i es preveu que es mantingui al convent franciscà fins al gener de 2021.

  Una oportunitat per crear una exposició ambiciosa

  La pandèmia de la Covid-19 va comportar la suspensió de La Patum de 2020, però ha suposat una oportunitat per crear una exposició pensada inicialment per fer-se al Museu Comarcal de Berga durant els dies de celebració de la festa. L’objectiu d’aquesta mostra de petit format era cobrir una mancança que es produeix habitualment pel fet de no poder visitar la Casa de La Patum els dies de Corpus, ja que la comparseria descansa als baixos de l’edifici consistorial. La suspensió de La Patum va transformar el projecte convertir-lo en una exposició ambiciosa de gran format ubicada en un espai que reuneix les característiques dimensionals, ambientals i de seguretat adients per acollir totes les peces que formen part de la mostra. D’aquesta manera, el Convent de Sant Francesc reprendrà l’activitat cultural que va quedar aturada a causa de la Covid-19. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que aquesta exposició pretén “dignificar la festa en un espai més ampli, visual i accessible per a què les comparses llueixin més”. Sànchez ha afirmat que “La Patum és la festa més important de la cultura popular dels Països Catalans i volem que sigui un homenatge a tots els patumaires d’ara i de sempre. La Patum és eterna, però nosaltres som efímers, perquè nosaltres passem per la festa en un moment concret de les nostres vides, però La Patum hi era abans i continuarà sent-hi”.

  Canvi de paradigma per mostrar la festa

  ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ també suposa un canvi de paradigma en la manera de mostrar la festa al públic visitant. La comparseria exposada a la Casa de La Patum només es podia veure a través d’un vidre, des d’una distància i una perspectiva picada que no permetia percebre el volum ni l’envergadura d’algunes de les peces més grans com per exemple els Gegants, l’Àliga o les Guites. En canvi, la disposició de la comparseria a la sala del Convent de Sant Francesc permet veure les comparses en viu i a prop, com els dies de Patum a la plaça, juntament amb altres elements de vestuari antic, textos, vídeos i so relacionats amb la festa berguedana. El dissenyador, Salvador Vinyes, ha explicat que “el muntatge de l’exposició ha estat com si haguéssim fet una Patum aquí, és a dir, gent que no té res a veure s’ha posat d’acord per fer una cosa que és més gran que ells mateixos”.

  Més que una exposició per dinamitzar la ciutat

  El projecte va més enllà de l’exposició i pretén convertir-se en un producte patrimonial i turístic per dinamitzar l’espai, l’entorn i el comerç local. La mostra és el punt de partida que permetrà a les persones visitants endinsar-se en el coneixement de la celebració i descobrir els espais on es desenvolupa la festa recorrent els carrers més emblemàtics de la celebració a través de visites guiades. Això es complementarà amb una sèrie de tallers divulgatius per a tots els públics sobre la festa i l’elaboració de productes patumaires que es programaran durant els propers mesos. El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, ha destacat que “l’exposició ha de ser un eix vertebrador per a la dinamització global de la ciutat i de la comarca. Hem d’aconseguir que la gent que ens visita conegui La Patum i que la mostra tingui un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per a tots els sectors econòmics de la ciutat que es troben en un moment tant complicat a causa de la pandèmia”.

  Recorrent els espais de La Patum

  Fer un tomb pels carrers de la ciutat per descobrir què és La Patum, per viatjar als orígens de la festa i per viure els moments més trepidants d’una catarsi col·lectiva que va esdevenir Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. ‘Espais de Patum’ és una visita guiada pensada per a què els visitants coneguin els espais que formen part de La Patum: la plaça de Sant Joan, on s’inicien els tirabols de les passades del vespre; el carrer de la Ciutat, artèria principal del centre històric que connecta amb la plaça de Sant Pere, escenari habitual de la festa; la plaça de la Ribera, on es vesteixen els Plens abans de convertir la plaça de Sant Pere en un infern de foc o la plaça Doctor Saló, on es pot contemplar el mosaic de La Patum. ‘Espais de Patum’ també és una visita per fer memòria històrica i repassar alguns del personatges patumaires que han configurat la festa al llarg dels anys.

  Preus i horaris de l’exposició i les visites guiades

  L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ s’inaugurarà el divendres, 10 de juliol, i el públic podrà visitar-la de forma gratuïta de 19:30 a 21:30h. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra estarà oberta de dimecres a diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 20:30h. L’entrada tindrà un preu de 5€, però els menors de fins a 12 anys podran accedir-hi gratuïtament. A més, els establiments associats a l’entitat Bergacomercial disposaran de 9.000 d’entrades 2x1 que repartiran entre la clientela dels comerços i el càmping. Les visites guiades tindran un preu de 2€, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el Convent de Sant Francesc.

  L’exposició en xifres

  La mostra compta amb 124 elements de la comparseria patumaire, una quinzena de peces de vestuari, tres peces audiovisuals i una desena de textos. L’exposició té un pressupost de 15.000€ finançats per l’àrea de Patum de l'Ajuntament de Berga.
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga