Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga esdevé #sangfluencer per promoure la Marató de Sang que es farà el 12 de setembre, a l’Hotel d’Entitats
  Data de publicació: 02.09.19
  La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat, ja que permet salvar vides mitjançant el tractament de pacients que presenten una mancança de components sanguinis que no pot ser substituïda per altres alternatives. El final de l’estiu és un dels períodes en què les reserves de sang disminueixen i, per això, s’intensifiquen les accions dedicades a l’acapte de sang. En aquest sentit, Berga tornarà a sumar-se a les jornades d’acapte acollint una nova edició de la Marató de Sang que es farà el 12 de setembre, de 10 del matí a 10 de la nit ininterrompudament, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic). A més, també s’oferirà la possibilitat de realitzar donacions de plasma.

  Què és un #sangfluencer?

  Enguany, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una nova campanya fent que la població es converteixi en #sangfluencer. Es tracta d’una iniciativa basada en el concepte de l’influencer, és a dir, una persona que compta amb certa credibilitat en determinades temàtiques que pot arribar a convertir-se en prescriptor, gràcies a la seva presència i influència en les xarxes socials. En aquest sentit, la campanya pretén que els donants de sang difonguin la importància de donar sang entre les persones que formen part del seu entorn proper com els amics i familiars o els companys de feina i que ho expliquin també a través de les xarxes socials i, fins i tot, als grups de Whatsapp.

  En el cas de Berga, la campanya ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals vinculats als mitjans de comunicació locals. Marc Canturri (Aquí Berguedà), Pilar Màrquez (Nació Berguedà), Alba Martínez (Televisió del Berguedà) i Dani Perona (Regió 7) són els #sangfluencers que apareixen al material de difusió que es distribuirà per promocionar la jornada de donació de sang a la ciutat. Gala Cortel, responsable de Promoció del Banc de Sang i Teixits, ha agraït la participació dels joves periodistes a l’hora de convertir-se en els protagonistes de la campanya, tenint en compte “la influència que poden exercir professional i personalment a través de les notícies i les xarxes socials”. Cortel ha afegit que “en les campanyes de donació de sang, l’objectiu principal és assolir el màxim nombre de donacions possible, però també és important que les persones que fa temps que no donen sang tornin a fer-ho i aconseguir nous donants que siguin joves”. La campanya, però, no només s’adreça als donants, sinó que també pretén mobilitzar les persones que no poden donar sang. En aquest sentit, Gala Cortel ha comentat que “aquestes persones poden participar-hi fent difusió de la iniciativa a través de Whatsapp, ja que és un dels canals més potents i utilitzats actualment per la població a l’hora de comunicar-se”.

  Les xifres de les campanyes de sang al Berguedà

  Les campanyes de donació de sang realitzades al Berguedà durant el 2018 van registrar gairebé un miler de donacions, la meitat de les quals, es van produir a la ciutat de Berga. Pel que fa a la Marató de Sang de Berga celebrada el setembre de l’any passat, els berguedans i berguedanes van sumar un total de 198 donacions. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez ha fet una crida a la participació apel·lant a la capacitat de mobilització de la població. Sànchez ha dit que “el volum d’habitants de la comarca hauria de possibilitar que Berga esdevingui la capital de la Catalunya central en nombre de donacions”. Tanmateix, la portaveu de l’Associació de Donants de Sang del Berguedà, Maria Mercè Codina, ha incidit en “la importància de donar sang de forma habitual sense esperar a què es produeixi una situació d’emergència per fer-ho”.

  Qui pot donar sang?

  Per participar en les acaptes de sang no és necessari estar en dejú, però sí que cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i gaudir d’un bon estat de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes poden fer-ho fins a quatre cops l’any. Per últim, entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos i les dones embarassades queden exemptes de la donació de sang. Per a més informació, podeu consultar el web www.donarsang.gencat.cat. • La Policia Local estrena un nou programa gestor de serveis per registrar amb detall les actuacions realitzades pels agents
  Data de publicació: 14.08.19
  La Policia Local ha posat en marxa un nou sistema informàtic per registrar els serveis realitzats pels agents durant l’any. Es tracta d’un programa gestor més ràpid i dinàmic que permetrà al cos policial obtenir informació útil sobre les actuacions efectuades pel personal durant els diferents torns i serveis. La nova aplicació va entrar en funcionament el passat 1 d’agost després d’un període de prova que també va incloure diverses sessions de formació als agents que hauran de fer ús d’aquesta eina. El cap de la Policia Local, Jaume Hernández, ha destacat la utilitat del dispositiu afirmant que “ens permetrà disposar de dades exactes i fiables sobre les incidències registrades a la ciutat al llarg de l’any. A més, el nou programa també ens permet extreure dades per carrers, dies de la setmana, franges horàries, etc. i això ens ajudarà a planificar les línies mestres de treball en el dia a dia”.

  Primeres xifres sobre els serveis

  La Policia Local ha realitzat 236 serveis entre l’1 i el 14 d’agost, segons les primeres dades registrades pel nou programa gestor de serveis i incidències. Del nombre total de serveis, 90 són serveis planificats, 64 han estat requerits telefònicament, 17 han sigut d’ofici i 15 han estat demandats presencialment per persones que s’han desplaçat fins a les oficines del cos policial situades a la Plaça de Doctor Saló. La resta de serveis provenen del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència de Catalunya (112).

  Pel que fa al tipus de serveis realitzats, s’han produït 128 serveis relacionats amb qüestions de seguretat ciutadana, 72 vinculats a la seguretat viària o el trànsit i 36 són serveis de l’àmbit administratiu. Tot això ha comportat la tramitació de més d’una vintena d’informes i atestats per part dels agents. En aquest sentit, Jaume Hernández, ha posat en valor “la bona tasca realitzada pels agents i caporals de la Policia Local, ja que, moltes vegades realitzen feina poc visible com la gestió de consultes veïnals. Ara, totes aquestes qüestions quedaran recollides en aquest nou programa”.

  Funcions de la Policia Local

  Les policies locals realitzen diverses funcions tal i com recull l’article 11 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol. Per exemple, s’encarreguen de la protecció de les autoritats de les corporacions locals, la vigilància i custòdia dels edificis, les instal·lacions i les dependències d’aquestes corporacions; Ordenen, senyalitzen i dirigeixen el trànsit en el nucli urbà, tenint en compte les normes de circulació; Instrueixen atestats per accidents de circulació registrats dins del nucli urbà i comuniquen les actuacions realitzades a les forces i cossos de seguretat competents; Exerceixen de policia administrativa per assegurar el compliment dels reglaments, les ordenances, els bans, les resolucions i altres disposicions municipals d’acord amb la normativa vigent; Realitzen diligències de prevenció i actuacions destinades a evitar la comissió de delictes; Col·laboren amb altres cossos de seguretat en el manteniment de l’ordre en grans concentracions de persones; Vigilen els espais públics; Presten auxili en accidents, catàstrofes i calamitats públiques en l’execució dels plans de protecció civil; Vetllen pel compliment de la normativa vigent en matèria de medi ambient i protecció de l’entorn i també realitzen actuacions destinades a garantir la seguretat viària en el municipi, entre d’altres.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga