Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga suspèn la Festa de Sant Marc en què es renova el vot de poble per recordar la plaga de llagosta que va patir la ciutat l’any 1687
  Data de publicació: 22.04.20

  L’Ajuntament de Berga suspèn la Festa de Sant Marc a causa del coronavirus. Les mesures preventives establertes per les autoritats governamentals per fer front a la crisi d’emergència sanitària provocada per la Covid-19 fan que no es pugui celebrar la festivitat de Sant Marc prevista pel dissabte, 25 d’abril, al Santuari de Queralt. Així doncs, l’edició de 2020 queda cancel·lada i no es contempla la possibilitat de programar la festa en els propers mesos.

  La plaga que va originar la festa

  El 25 d’abril és el dia en què els berguedans i berguedanes pugen al Santuari de Queralt per renovar el vot de poble. Es tracta d’una antiga tradició originada l’any 1687 quan la ciutat va patir una plaga de llagosta. Per combatre-la, els habitants del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. En agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada any el dia de Sant Marc i així es continua fent actualment com a costum popular, a excepció d’aquest any per la pandèmia del coronavirus.

  Elements i desenvolupament de la festa

  La festa de Sant Marc comença habitualment amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí en direcció al Santuari de Queralt en comitiva. Tot seguit, se celebra la missa i després, s’inicia el repartiment de coca i xocolata entre els assistents, a la plaça de l’església. Els xocolaters i xocolateres d’honor són les persones encarregades de repartir les 450 coques i la xocolata desfeta per a la qual s’utilitzen uns 70 quilos de cacau en pols.

  Actuació musical ajornada

  Enguany, la festivitat de Sant Marc es completava amb l’actuació musical d’Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses al Pavelló d’Esports de Berga. Tal com va anunciar l’Ajuntament de Berga el passat 14 d’abril, el concert previst pel dia 25 d’abril també ha estat suspès a causa de les restriccions establertes pel coronavirus que impedeixen la celebració d’esdeveniments massius. L’esdeveniment musical forma part de la programació cultural de la ciutat i les àrees de Cultura i Joventut treballen per poder reprogramar el concert aquest any, sempre que la situació sanitària sigui favorable i es permeti la celebració d’aquest tipus d’actes amb totes les garanties de seguretat.



 • Berga promou la divulgació de la llegenda Sant Jordi amb la creació d’històries breus a Instagram per celebrar la Diada del 23A
  Data de publicació: 20.04.20

  Ets capaç d’explicar la llegenda de Sant Jordi en quinze o menys segons? Aquest és el repte proposat per les àrees de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Berga per celebrar la Diada de Sant Jordi de 2020. La crisi sanitària provocada pel coronavirus ha impedit que els carrers de la ciutat s’omplin de parades de llibres i roses durant la jornada del 23 d’abril, però el consistori berguedà ha ideat la campanya ‘Sant Jordi Confinat’ per promoure el coneixement de la llegenda protagonitzada pel cavaller, la princesa i el drac des d’una perspectiva creativa, dinàmica i efímera a les xarxes socials.

  Històries efímeres a Instagram

  La proposta consisteix en elaborar una història a la xarxa social Instagram per explicar la llegenda de Sant Jordi. Les històries són imatges o vídeos curts (15 segons) en format vertical que els usuaris i usuàries poden compartir amb els seus seguidors i seguidores durant 24 hores, ja que passat aquest temps, la publicació s’elimina automàticament. La campanya ‘Sant Jordi Confinat’ proposa explicar o reinterpretar la llegenda de Sant Jordi de forma divertida i creativa. Per fer-ho, es poden utilitzar les eines i els recursos disponibles en aquesta xarxa social per complementar les històries: emoticones, gif, música, etc.

  Característiques de les històries

  Les històries s’hauran de publicar al perfil de l’usuari o usuària a través de la funció Instagram Stories, del 23 al 26 d’abril. Les peces poden ser fotografies o vídeos en format vertical i han de tenir una durada màxima de 15 segons. Les publicacions hauran d’incloure l’etiqueta #StJordiConfinat i també caldrà anomenar el perfil oficial de l’àrea de Joventut a Instagram (@bergajove). D’aquesta manera, les històries proposades podran ser compartides pel perfil de joventut. Les peces que continguin qualsevol tipus de llenguatge masclista, xenòfob, racista, lgtbifòbic o discriminatori quedaran excloses de la campanya i no es compartiran a través del perfil @bergajove.




Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga