Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga promou una consulta per elaborar el reglament de denominació de vies, espais i equipaments públics de la ciutat
  Data de publicació: 13.05.20

  L’Ajuntament de Berga impulsa una consulta oberta als veïns i veïnes per elaborar el Reglament de creació i funcionament de la Comissió de Nomenclàtor i del procediment per a la denominació de carrers, vies urbanes, espais i equipaments públics del municipi de Berga. Actualment, el consistori no disposa d’una eina específica per donar nom als vials i altres zones públiques, fet que ha comportat duplicitats en les denominacions o similituds en els noms que poden induir a l’equívoc als visitants i proveïdors de serveis. Per procedir a la correcció d’aquestes disfuncions, així com per determinar noves denominacions d’espais públics en el futur, l’àrea de Participació Popular del consistori berguedà ha impulsat la creació d’aquest reglament.

  Reglament per donar nom als espais públics

  El reglament té l’objectiu de convertir-se en una eina que permeti establir els criteris per assignar els noms als espais públics de nova implantació, així com la modificació dels existents. Aquest reglament recull els passos per iniciar el procés de denominació dels espais i edificis públics, determina qui pot formular propostes (entitats públiques o privades, agrupacions de veïns o particulars), quines característiques hauran de complir les peticions realitzades i com es realitzarà la identificació i senyalització de les vies, entre d’altres.

  Comissió de Nomenclàtor

  La proposta de reglament també contempla la creació de la Comissió de Nomenclàtor que és un òrgan de perfil tècnic i polític en què també hi prendran part persones vinculades als àmbits de la geografia, la història i l’urbanisme, entre d’altres. Aquesta comissió té la competència d’informar i assessorar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, en el procés de denominació d'espais i equipaments públics del municipi. El reglament també detalla com es realitzarà la designació i el cessament dels membres de la comissió, el règim de sessions i la presa de decisions.

  Consulta pública prèvia

  L’Ajuntament de Berga ha obert un període de consulta pública per a què els veïns i veïnes i les entitats puguin realitzar les seves aportacions sobre aquest projecte normatiu. Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga podran fer aportacions i suggeriments a la proposta d’elaboració del reglament presentant una instància genèrica. En l’apartat web ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ es poden consultar els documents de síntesi del reglament, informació sobre els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar, la proposta del text i l’enllaç al formulari d’instància genèrica per realitzar les aportacions i propostes que es considerin oportunes. El termini per a la presentació de les instàncies de forma telemàtica estarà obert del 13 al 27 de maig de 2020, ambdues dates incloses.

  Un cop finalitzat el període de consulta pública prèvia, s’elaborarà un informe de retorn en què s’inclouran totes les aportacions i propostes rebudes tractades de forma anònima i la valoració sobre la seva incorporació al projecte en qüestió per part de la comissió d’estudi formada per representants polítics i personal tècnic municipal. Aquest document es publicarà en l’apartat ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ per posar-lo a l’abast de qualsevol persona interessada en la matèria tractada. • Berga finalitza les obres de renovació del pati de l’Escola Sant Joan i preveu actuacions als altres centres públics de la ciutat
  Data de publicació: 12.05.20

  L’Ajuntament de Berga ha finalitzat les obres de millora del pati de l’Escola Sant Joan. L’actuació ha consistit en la reparació i pavimentació de la superfície del pati, així com d’altres elements que estaven malmesos a causa de l’ús i l’antiguitat de les instal·lacions del centre d’educació primària que va ser construït l’any 1971. Aquestes obres s’emmarquen en el projecte de millora de les instal·lacions dels centres educatius públics de la ciutat que inclou els centres que són de titularitat municipal (Escola Bressol Flor de Neu, Escola Municipal de Música de Berga i Conservatori de Música dels Pirineus) i els centres sobre els quals el consistori té la responsabilitat de fer-ne el manteniment (Escola Sant Joan, Escola La Valldan i Escola Santa Eulàlia). El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts, que “la finalització de les obres del pati de l’Escola Sant Joan suposen l’inici de la millora dels espais educatius de la ciutat”. Escútia ha destacat que la voluntat del consistori és que “les escoles de titularitat pública siguin espais dignificats i així poder oferir a les famílies i la canalla els millors espais possibles per al seu aprenentatge”.

  Projecte de millora dels centres de primària

  L’Ajuntament de Berga va sol·licitar a la Diputació de Barcelona la redacció de projectes tècnics per a la millora dels espais exteriors de les escoles Sant Joan i Santa Eulàlia durant l’anterior legislatura. Aquests projectes es van elaborar amb la participació dels equips directius i les associacions de mares i pares de les escoles per respondre a les necessitats de l’alumnat dels centres. Els projectes es van dividir en fases per tal que la seva execució pogués realitzar-se de forma parcial, a causa de l’elevat import dels projectes en la seva totalitat. Al mateix temps, l’Ajuntament de Berga ha portat a terme diverses actuacions per a la millora dels espais interiors dels centres més antics, com per exemple: renovació de lavabos, tancaments, lluminàries o terres, entre d’altres.

  Renovació del pati de l’Escola Sant Joan

  Els treballs de millora del pati de l’Escola Sant Joan han estat realitzats per l’empresa Icart Obra Pública S.L i han tingut un cost de 120.395€ que han estat finançats amb fons propis i de la Diputació de Barcelona. Les obres van iniciar-se el 20 de gener i tenien una durada prevista de dos mesos, però van quedar aturades a causa de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19 i es van reprendre a mitjans del mes d’abril. El regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, ha explicat que la pandèmia va paralitzar totes les obres que s’estaven fent a la ciutat, incloses les de la Torre de la Petita i el Polígon Industrial de La Valldan. Tot i això, “els treballs es van reprendre quan el confinament total havia acabat i quan les empreses van poder justificar que disposaven dels equips de protecció pels treballadors”. Serra també ha comentat la tipologia d’obres que s’estaven fent “permetien reprendre l’activitat i mantenir les condicions de seguretat per la poca aglomeració de treballadors i per l’absència total de persones transitant on es treballava.

  Les obres han consistit en la reparació i pavimentació de la superfície del pati, la renovació i ampliació del sorral, la substitució de la tanca perimetral, l’adequació de la conducció d’aigua a la font, la instal·lació de sistemes de drenatge per recollir l’aigua de la pluja i també s’ha habilitat una petita plataforma elevada que es podrà utilitzar com a escenari. La directora de l’Escola Sant Joan, Mònica Corominas, s’ha mostrat satisfeta per la finalització d’unes obres que eren molt esperades. Corominas ha explicat que “les obres van començar al gener amb una gran expectació per part de l’alumnat i que l’escola havia iniciat un projecte interdisciplinari basat en les obres del pati amb tots els infants, des de P3 fins a 6è de primària”. “El projecte es va aturar per la pandèmia i hem La directora del centre ha comentat que l’escola també està treballant en una iniciativa de patis coeducatius per distribuir els espais i que no només hi predomini l’ús esportiu.

  Actuacions previstes a l’Escola Santa Eulàlia

  El consistori berguedà preveu realitzar diverses actuacions a l’Escola Santa Eulàlia aquest estiu. En aquest cas es prioritzarà la substitució dels tancaments de finestres per reduir la despesa energètica del centre, la renovació de lavabos i també es construirà una escala d’accés per a què l’alumnat de Cicle Superior pugui sortir de l’edifici sense interferir en la sortida dels nens i nenes de cursos inferiors. Aquestes actuacions tindran un cost aproximat de 100.000€. La directora de l’Escola Santa Eulàlia, Betlem Guillén, ha recordat la necessitat d’executar aquestes actuacions. Guillén ha esmentat que “la priorització d’actuacions als espais interiors de l’escola responen a l’aspecte energètic i de confort de l’edifici, mentre que l’habilitació de l’escala permetrà facilitar l’accés i la mobilitat de l’alumnat dins del centre”.

  Millores a la llar d’infants i a l’Escola La Valldan

  També es preveuen diferents actuacions a l'Escola Bressol Flor de Neu entre les que s’inclouen la renovació dels espais on dormen els infants substituint els actuals mòduls de fusta per un parquet i realitzant la renovació d’armaris. A l’Escola La Valldan, les feines previstes són petites reparacions de manteniment.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga