Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La comunitat musulmana del Berguedà celebrarà divendres, 31 de juliol, la Festa del Xai
  Data de publicació: 30.07.20

  Els veïns i veïnes de la comunitat musulmana del Berguedà celebraran aquest divendres, 31 de juliol, l’Aid al-Adha o Festa del Xai. Es tracta d’una de les festes més destacades del calendari religiós musulmà que se celebra el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la festa s’avança aproximadament 11 dies cada any, al calendari gregorià. La festivitat recorda el passatge de l’Alcorà en què el profeta Ibrahim vol sacrificar el seu fill Ismaïl com a acte d’obediència i lleialtat a Al·là, que en l’últim moment l’atura per ordenar-li que en comptes de matar el noi, li ofereixi un xai.

  Una festa comunitària de retrobament

  La Festa del Xai o del sacrifici és una celebració de retrobament entre familiars i amics que s’estructura en tres parts. Primerament, es realitza una pregària familiar o comunitària a trenc d’alba a les mesquites dels diferents municipis berguedans. Seguidament, es fa el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu. Un cop sacrificat l’animal, s’acostuma a organitzar un gran àpat familiar. Segons la tradició, la família es queda una tercera part de l’animal, mentre que la resta cal repartir-lo entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts. Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19.

  Divulgant la Festa del Xai

  L’organització de la Festa del Xai té l’objectiu d’acostar aquesta festivitat a la població berguedana. Per això, dues persones de la comunitat musulmana han participat al programa ‘Enxanclats’ de Televisió del Berguedà per explicar les característiques principals de la celebració. Mariam Badaoui i Mariama Manneh han protagonitzat el reportatge emès el dimecres, 29 de juliol, en què expliquen diversos aspectes sobre el ritual, el vestuari o la gastronomia de la festa, entre d’altres.

  Logística de l’esdeveniment

  Enguany, la Festa del Xai incrementarà la seguretat per garantir les mesures preventives d’higiene i distanciament interpersonal. En concret, s’establiran dos punts diferenciats per portar a terme el repartiment de xais, que es farà de forma esglaonada a la zona del Polígon Industrial. Es proporcionarà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i es limitarà el nombre de persones per família per a la recollida del xai. La logística de la festa està organitzada per l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’àrea de Festes i Societat Inclusiva de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat i protecció civil.
 • Berga organitza una vetllada literària i musical al Convent de Sant Francesc per commemorar el Dia del Llibre i de la Rosa
  Data de publicació: 20.07.20

  El dijous, 23 de juliol, se celebrarà el Dia del Llibre i de la Rosa arreu de Catalunya, tot i que es farà de forma descentralitzada per evitar aglomeracions i garantir les mesures de seguretat sanitàries per evitar la propagació de la Covid-19. Es tracta d’una jornada organitzada per la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per commemorar la Diada de Sant Jordi de 2020, la qual, no es va poder portar a terme el passat 23 d’abril a causa de la pandèmia. A Berga, es realitzarà una vetllada literària i musical la vigília de la diada, al claustre del Convent de Sant Francesc. La iniciativa està impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga i comptarà amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i l’entitat Òmnium Cultural.

  Literatura i música al Convent de Sant Francesc

  El claustre del Convent de Sant Francesc acollirà una vetllada dedicada a la literatura i la música el dimecres, 22 de juliol, a 2/4 de 10 del vespre. L’acte combinarà la lectura de textos de diversos gèneres literaris i la interpretació de peces musicals. Lídia Canals, Sònia Ferrer, Toni Gol, Xavier Gonzàlez. Jaume Huch, Marc Marginet, Ivan Otaola, Eva Sànchez, Ramon Soler, Gerard Vilardaga i Vicenç Zumajo seran les persones encarregades de realitzar les lectures. La música anirà a càrrec de Bongos, un grup de música d’alumnes de l’EMMB format per Núria Carreras, Arnau Comellas, Arnau Minoves i Pau Roca que comptarà amb la participació d’Oriol Casals. L’esdeveniment tindrà una durada aproximada d’una hora i l’aforament serà limitat. Les persones que accedeixin al recinte hauran de respectar les mesures d’higiene i seguretat establertes per l’organització.

  Llibres i roses al carrer amb limitacions

  Aquesta diada excepcional del mes de juliol serà exclusivament pel sector professional del llibre i de la rosa per assolir les màximes garanties sanitàries pels professionals i la ciutadania, tal com ha establert el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). Per garantir una diada segura per a tothom, s’insta la ciutadania a participar d’una festa de proximitat, al propi municipi o barri, i evitar desplaçaments. Durant tota la jornada, tant en espais tancats com a l’aire lliure, caldrà garantir la distància física interpersonal de seguretat i l’ús de la mascareta serà obligatori per a tothom.

  Obres literàries editades pel consistori

  Amb motiu de la celebració del Dia del Llibre i de la Rosa, l’Oficina de Turisme de Berga (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7) disposarà de diverses obres literàries editades per l’Ajuntament de Berga. Es tracta de llibres corresponents a l’edició de 2019 com per exemple, ‘Plantes de la Serra de Queralt’ o ‘The Patum in danger’, entre d'altres.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga