Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebrarà la Fira de Santa Tecla promovent la qualitat i proximitat dels productes del primer sector i adaptant l’edició d’enguany a les restriccions per la Covid-19
  Data de publicació: 07.09.20

  L’Ajuntament de Berga està ultimant l’organització logística de la Fira de Santa Tecla de 2020 per celebrar-la amb seguretat el cap de setmana del 19 i 20 de setembre, al Passeig de la Indústria. La mostra és un aparador agrícola i ramader que pretén posar en valor la qualitat dels productes de proximitat elaborats al territori, així com establir sinergies entre els agents del primer sector a l’hora d’arribar als consumidors i consumidores finals. L’edició d’engany incorporarà una sèrie de mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. Algunes d’aquestes mesures seran l’increment de la distància entre expositors, el tancament perimetral del recinte firal, el control d’aforament, l’aplicació de mesures d’higiene i la informació dels protocols de seguretat als marxants, entre d’altres.

  La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Roser Rifà, s’ha mostrat satisfeta de poder presentar la Fira de Santa Tecla després que la pandèmia impedís la celebració de la Fira de Maig. Rifà ha reconegut “la dificultat que suposa organitzar la fira per l’esforç que comporta haver d’adoptar mesures de seguretat addicionals”. La regidora també ha destacat “la necessitat d’apostar per la celebració de la segona fira més important de la ciutat, no només per la seva antiguitat, sinó perquè posa en valor productes de primera necessitat que la situació de crisi viscuda per la pandèmia ens ha fet ser més conscients que cal seguir impulsant”. Rifà també ha expressat la voluntat de poder celebrar les dues fires que tancaran el calendari firaire berguedà d’aquest any (la Fira de la Xocolata i la Ratafia i la Fira del Joc i de Nadal), sempre que les circumstàncies ho permetin.

  Bestiar, alimentació, artesania, maquinària i automoció

  Vaques, bous, gallines, xais, ovelles i porcs són alguns dels animals que ompliran el passeig de la Indústria durant la mostra agrícola i ramadera. La fira comptarà amb una norantena de caps de bestiar i mantindrà la seva aposta per la divulgació i el coneixement de races autòctones catalanes amb l’exhibició d’exemplars d’animals. També hi haurà una cinquantena d’expositors i parades d’alimentació, artesania, maquinària agrícola i vehicles d’ocasió. A més, hi haurà un espai gastronòmic i musical, on es realitzaran tastos i maridatges de vins i formatges, concerts, espectacles, tallers, jocs i activitats pel públic familiar.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  L’organització de la Fira de Santa Tecla adoptarà mesures per garantir el desenvolupament de la mostra amb seguretat tant pels participants com pel públic assistent. La fira s’expandirà i ocuparà més superfície de l’habitual per incrementar la distància entre expositors (3 metres). L’espai firal estarà tancat i s’habilitaran quatre accessos (Plaça de Viladomat, C/ Lluís Millet, Avinguda del Canal Industrial i rotonda de l’ambulatori) per controlar l’aforament i regular la circulació de persones. També s’establiran controls específics d’aforament a la zona d’exposició del bestiar i a l’espai d’activitats musicals. A més, s’han lliurat protocols sobre les mesures d’higiene i seguretat als marxants i s’ha reforçar la senyalització per informar al públic assistent sobre la obligatorietat de fer ús de la mascareta, la desinfecció de mans i la distància interpersonal.

  Pressupost de la fira

  La Fira de Santa Tecla d’enguany compta amb un pressupost d’uns 21.500€. Es tracta d’una xifra similar a la de l’any passat, a la qual caldrà sumar-hi despeses derivades de l’adopció de mesures extraordinàries per la Covid-19. • Berga celebrarà la 4a edició de la Gala d’Estels dedicada a l’astronomia, la física i la química amb mesures de seguretat per la Covid-19
  Data de publicació: 03.09.20

  L’astronomia, la física i la química protagonitzaran la Gala d’Estels de 2020 que se celebrarà al Santuari de Queralt el dimarts, 8 de setembre, aplicant mesures restrictives d’aforament per poder realitzar les activitats programades amb seguretat. La Gala d’Estels està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga i inclourà tallers astronòmics, un sopar de carmanyola i un espectacle de bombolles de sabó. La vetllada estel·lar va néixer l’any 2017 per promoure el coneixement de l’entorn de Queralt, a través d’activitats divulgatives i lúdiques relacionades amb la ciència, la natura i l’astronomia. Per difondre l’esdeveniment s’han editat mil postals dissenyades per les Reines del Mambo que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat.

  Construcció d’elements astronòmics

  La Gala d’Estels s’iniciarà amb la realització de tallers astronòmics a càrrec de l’Observatori Astronòmic del Montsec. Es tracta d’activitats ideades per a què les persones participants puguin descobrir el món dels estels i els planetes mitjançant la construcció d’un coet, un rellotge de sol o un planisferi. Els tallers són aptes per a persones de totes les edats i es portaran a terme de 5 a 8 de la tarda, a l’esplanada situada davant de l’hostatgeria de Queralt.

  Gastronomia de carmanyola

  Els àpats preparats per endur fora de casa també poden ser saludables, divertits i sorprenents. Per comprovar la creativitat dels berguedans i berguedanes a l’hora d’elaborar una carmanyola, hi haurà un concurs en què es convida tothom a portar-se el sopar elaborat i/o cuinat en aquest tipus de recipients. Per tercer any consecutiu, el concurs comptarà amb cinc categories diferents: carmanyola més sana, carmanyola més divertida, carmanyola més petita, carmanyola més gran i carmanyoles més ben conjuntades (categoria de grup). L’organització de l’esdeveniment avaluarà les carmanyoles participants, determinarà les propostes guanyadores i entregarà els premis un cop finalitzat el sopar. La carmanyolada popular es farà de 8 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre. Durant el sopar caldrà mantenir la distància de seguretat entre els grups, els quals, no podran superar les 10 persones.

  Espectacle BombollAire amb Pep Bou

  L’artista Pep Bou clourà la Gala d’Estels amb l’espectacle BombollAire. Es tracta d’una proposta que mostra la bellesa infinita de les bombolles de sabó des del punt de vista de la física i la química, així com la seva poètica. A l’aire lliure, les bombolles descobreixen nous moviments, noves formes... En aquest espectacle, la companyia de Pep Bou investiga l’art de fer bombolles en un ambient canviant, l’aire lliure, on les condicions incontrolables influeixen en la creació artística i la fan més efímera i sorprenent. Pep Bou compta amb una trajectòria professional de més de 30 anys d’experiència i amb aquest espectacle es reinventa i s’adapta als nous formats exteriors que demana la situació actual, per a què la cultura no deixi de volar, il·lusionar i fer-nos somiar. L’actuació es farà a 2/4 de 10 del vespre, a l’esplanada situada davant de l’església del Santuari de Queralt, i l’aforament serà limitat. Aquest espectacle requereix unes condicions meteorològiques determinades i en cas que no siguin favorables, l’actuació se suspendrà.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  L’organització aplicarà les mesures preventives corresponents per garantir que la Gala d’Estels d’aquest any es pugui desenvolupar amb seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. El públic haurà de fer ús de la mascareta obligatòriament, hi haurà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i totes les activitats comptaran amb aforament limitat. D’altra banda, també es recomana portar lot, calçat còmode i roba d’abric.

  Gala de Queralt

  Berga es prepara per viure una nova edició de la Gala de Queralt. El 30 d’agost es van iniciar els actes de la novena amb la celebració de misses dedicades a diferents col·lectius de la població i també es va portar a terme una jornada per netejar l’entorn del santuari promoguda pels capitans i capitanes de Queralt, que va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones. Les activitats prèvies culminaran el dimarts, 8 de setembre, amb la celebració de la Gala al Santuari de Queralt.

  La jornada començarà a les 9 del matí amb una missa que es farà a la Cova de la troballa. A 2/4 de 12 del matí, hi haurà missa solemne cantada per l’Orfeó Berguedà. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i es nomenarà les persones que n’agafaran el relleu l’any 2021. Abans i després de la missa, hi haurà un concert de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.

  Els capitans i capitanes de Queralt d’aquest any són Joan Pla i M. Dolors Casadesús, Joan Urrea i M. Antònia Gómez, Aran Sanfeliu, Adrià Casals, Martí Cervelló, Mariona Vinyals i mossèn Ramon Barniol.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga