Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • ‘Art Major’ acull una exposició de pintura solidària per finançar el tractament mèdic d’una nena afectada de càncer
  Data de publicació: 05.08.19
  L’art i la solidaritat s’uneixen en una exposició de pintura naturalista per donar a conèixer l’impacte dels éssers humans en la natura. La mostra titulada (Cons)ciència forma part del projecte ‘Art Major’, una iniciativa expositiva que té l’objectiu de dinamitzar l’eix comercial del carrer Major omplint els aparadors buits del centre de la ciutat a través de creacions de diverses disciplines artístiques com la pintura, la fotografia o l’escultura, entre d’altres.

  L’exposició ha estat elaborada per la biòloga berguedana, Alba Noguera i Carol, i està formada per deu quadres on hi ha representades diverses espècies d’animals que es troben en perill d’extinció o bé estan amenaçades i, fins i tot, també n’apareixen d’altres que s’han extingit recentment. La majoria d’espècies representades no tenen depredadors i això fa que les accions antròpiques siguin les que perjudiquen directa o indirectament la seva supervivència. La mostra es podrà veure del 5 al 27 d’agost als locals que formen part del circuit expositiu situats al carrer Mare de Déu dels Àngels, 3 i al carrer de la Ciutat, 28.

  Subhasta solidària

  (Cons)ciència és més que una proposta artística, ja que té una doble vessant. D’una banda, la mostra pretén conscienciar el públic sobre l’impacte de l’acció humana en el medi natural i d’altra banda, l’exposició té una finalitat solidària. En aquest sentit, el quadre més gran de la mostra es posarà a la venda per finançar una part de l’elevat cost del tractament mèdic de l’Arlet, una nena de cinc anys diagnosticada d’una malaltia minoritària anomenada neuroblastoma que afecta el sistema nerviós. L’obra se subhastarà i tindrà un preu de sortida indicat al costat del quadre que estarà exposat al local del carrer de la Ciutat, 28 (al costat de l’Impremta Casals).

  Les persones, entitats, agrupacions o empreses interessades en adquirir l’obra podran realitzar ofertes a través de l’adreça de correu electrònic artmajor2019@gmail.com indicant el nom i cognoms i la proposta econòmica. Totes les ofertes formulades electrònicament rebran un codi i la posició de l’oferta realitzada respecte la resta de propostes. El termini establert per a la formulació d’ofertes finalitzarà a la mitjanit del dimarts, 27 d’agost de 2019. L’endemà es donarà a conèixer el resultat de la subhasta amb l’oferta més elevada.

  Per conèixer més informació sobre el cas de l’Arlet i la proposta solidària de l’autora Alba Noguera, podeu accedir a l’espai web d’Art Major a través d’aquest enllaç.


 • Berga reobre el camí de ronda de Queralt que va tancar provisionalment a causa del despreniment de roques a la zona
  Data de publicació: 02.08.19
  L’Ajuntament de Berga ha reobert el camí de ronda de Queralt després de tancar-lo provisionalment durant el mes de juliol, a causa del despreniment de roques registrat els últims dies de juny que impedien el pas per aquest tram de la serra berguedana. La caiguda de roques va malmetre un tros de la tanca del camí i va obstaculitzar el pas d’excursionistes en aquesta zona. El consistori va sol·licitar l’assessorament de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per tal d’avaluar l’afectació i la perillositat al sector de la caiguda de les roques, així com per determinar l’origen dels blocs i establir una sèrie de recomanacions i mesures per evitar nous despreniments.

  Inspecció del terreny

  Segons la informació recollida en l’informe emès per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el despreniment es va produir al vessant sud del relleu del Castell Berguedà, en un sector situat a uns 40 metres per sobre del camí, a la part superior d’un ressalt rocós on arrelen alguns arbres. El bloc es va desprendre, va impactar al vessant i es va fracturar en dos fragments grans i un conjunt de blocs menors. Un dels fragments va malmetre diversos arbres i va quedar retingut majoritàriament a la tanca del camí, mentre que alguns dels blocs menors resultants d’algun dels impactes van sobrepassar el camí trencant la tanca i deixant marques i trossos de roca atrapats en la vegetació.

  Anàlisi de la perillositat i recomanacions

  Els despreniments són esdeveniments sobtats que sovint presenten un conjunt de moviments previs i graduals en el temps. Segons indica l’informe, les pluges, els canvis tèrmics o la vegetació són factors que generen alguns d’aquests processos i poden afavorir el desencadenament de caigudes de roques. En el cas del camí de ronda de Queralt es considera que el despreniment no ha modificat substancialment la perillositat del vessant, però s’alerta que hi ha blocs que es troben en una situació d’inestabilitat.

  L’informe conclou que per millorar la seguretat al vessant sud del massís caldria realitzar una purga controlada d’alguns dels blocs de la zona, especialment dels situats a la vertical on s’ha produït el despreniment. Alhora s’incideix en el desplaçament dels punts de descans a zones que presentin una menor exposició a la caiguda de roques i es recomana la col·locació de senyalització d’advertència de possibles despreniments.


El més nou

Calendari

    
Setembre 2019
    
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga