Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga s’adhereix a la crida de l’ACM i l’AMI per demanar la llibertat de les persones condemnades pel Tribunal Suprem i defensar el dret d’autodeterminació
  Data de publicació: 14.10.19
  Els regidors i regidores dels grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC s’han reunit aquest dilluns, 14 d’octubre, en sessió extraordinària del Ple de la Corporació per donar resposta a la sentència emesa pel Tribunal Suprem que condemna els representants polítics i els líders de les entitats sobiranistes per delictes de sedició i malversació en relació als fets de l’1 d’octubre de 2017. En concret, l’òrgan judicial ha establert condemnes de presó d’entre 9 i 13 anys per a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa, mentre que Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila han estat condemnats per desobediència amb multes econòmiques i inhabilitació.

  Els grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC han respost a la crida realitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) de presentar una moció conjunta al plenari per demanar l’alliberament de les persones empresonades, així com per defensar el dret d’autodeterminació. El text mostra el rebuig a la condemna i reitera la idea que “en democràcia, votar no és cap delicte” i, per això, es reclama la llibertat de les persones preses i exiliades.

  La moció posa de manifest que la sentència suposa “una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, preses i exiliades i una retallada dels drets i les llibertats col·lectives”. També fa referència a la “incapacitat de l’Estat espanyol de fer ús del diàleg, la via política i democràtica per a la resolució del conflicte”. En la moció també s’esmenta la resolució emesa el maig de 2019 pel grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat a Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que es trobaven en presó preventiva.

  Els membres del plenari que han assistit a la sessió extraordinària han aprovat la moció a través de la qual s’adopten els acords següents:

  - Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

  - Reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data.

  - Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

  - Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.

  - Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

  - Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat.

  - Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de Berga a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

  - Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Berga, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

  - Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.

  - Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés dels Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar a conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

 • L’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus inicien el curs 2019-2020 amb 939 alumnes
  Data de publicació: 11.10.19
  L’Escola Municipal de Música de Berga ha començat el curs 2019-2020. El centre compta amb tres grans programes educatius: l’Escola Municipal de Música ofereix ensenyaments musicals no reglats per a persones de totes les edats, el Conservatori de Música dels Pirineus oferta ensenyaments de Grau Professional de Música i el programa Superfilharmònics és un projecte adreçat a tot l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de Berga.

  Les xifres de l’ensenyament musical

  D’una banda, l’Escola Municipal de Música compta amb 455 alumnes matriculats, una xifra similar a la del curs anterior; el Conservatori de Música dels Pirineus ha registrat 55 alumnes a la seu berguedana i suma 85 estudiants entre els tres centres que formen part del conservatori. D’altra banda, el programa Superfilharmònics compta amb 429 alumnes sumant els alumnes de les escoles de Berga, Gironella i Cercs que estan adherides al projecte. El director de l’Escola de Música de Berga, Xavier Llobet, ha explicat que “arribar gairebé al miler d’usuaris en tots els serveis que estem oferim és molt important com a servei d’educació musical que té la vocació d’ensenyar, fer música i facilitar-ne l’accés a la major part de la població”.

  Tots els serveis de l’escola atenen a més del 5% de la població de la ciutat tot i que el 27% de l’alumnat és de fora del municipi. L’equip docent està format per 38 professores i professors que ofereixen una àmplia oferta d’especialitats instrumentals tant a l’Escola de Música com al Conservatori de Música dels Pirineus. El regidor d‘Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha destacat l’aposta del centre i el consistori per “fer de la formació cultural de la persona un element important que l’acompanyi tota la vida integrant els valors que ens aporta la música en la nostra quotidianitat i en l’espai social on vivim”.

  Formació musical bàsica

  Enguany, l’Escola de Música de Berga ofereix programes educatius des dels 0 anys amb cursos de curta durada per a nadons fins a edats adultes. Els programes del centre intenten adaptar-se a les necessitats de la població i alhora garanteixen una educació musical bàsica. A més, també es promou la participació en les diferents formacions del centre que realitzen activitats obertes a la ciutadania durant l’any.

  Consolidació dels estudis professionals musicals

  El Conservatori de Música dels Pirineus segueix consolidant al seva oferta de Grau Professional de Música a l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. El centre permet que l’alumnat que acaba el grau professional pugui continuar els estudis superiors. Paral·lelament, el conservatori segueix impulsant a les tres comarques el projecte simfònic, el projecte coral i el programa FEMAP social vinculat al Festival de Música Antiga dels Pirineus.

  Música comunitària a les escoles

  Superfilharmònics és un programa que es realitza a tots els centres educatius de Berga, a més d’un de Gironella i un de Cercs, que enguany comptarà amb 429 alumnes que constituiran 18 orquestres d’instruments de corda o vent. Enguany, el projecte s’ampliarà de forma experimental i incorporarà els alumnes de 5è de primària de les escoles públiques de Berga. L’objectiu és fer un pas més en la consolidació d’una oferta musical que permeti als infants aprofundir en el coneixement dels instruments que toquen a través d’un treball col·lectiu a les orquestres. Josep Comellas, cap d’estudis de l’Escola de Música, ha comentat que “el projecte va néixer amb la voluntat de fomentar la democratització cultural a través de la pràctica de l’orquestra. L’orquestra ens permet treballar la cultura del treball en equip, col·laboratiu i organitzat compartint una experiència musical col·lectiva”.

  Cursos de curta durada

  Aquest any es preveu reeditar l’oferta de curta durada amb un curs per a nadons de 0 a 3 anys. Tanmateix, l’escola col·labora amb el teixit social de la ciutat oferint espais a les entitats musicals sense ànim de lucre i col·laborant puntualment amb les entitats socials i culturals de la ciutat i la comarca.

  Esdeveniments programats

  Com a activitats previstes, cal destacar el concert solidari en benefici de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà que es farà l’1 de desembre. En aquest cas, es reposarà “Queralt! Un petit musical” de Xavier Gonzalez Costa i Robert Agustina, una obra estrenada l’any 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Puigcerdà acollirà el concert del projecte simfònic el 16 de febrer, l’actuació dels Superfilharmònics es farà el 23 de maig a la Plaça de Sant Pere de Berga i també s’han programat diverses sortides educatives que inclouen un viatge a Berlín per assistir a una òpera a l’Staatsoper, el principal teatre d’òpera de la ciutat alemanya, i un concert de l’orquestra Berliner Philarmoniker.


< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga