Inici

Berga crea la campanya ‘Vull la nit’ centrada a erradicar les conductes sexistes en els espais d’oci nocturn

Foto Roda de premsa Vull la Nit 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 23.11.17
Comentaris masclistes, desagradables i degradants per la forma de vestir; manca de respecte per l’espai personal; insistència i pressió per obtenir el consentiment dels altres a l’hora de mantenir qualsevol tipus de relació; intolerància envers la diversitat sexual; estigmatització d’actituds en funció del gènere de les persones que les porten a terme... Aquestes són algunes de les situacions que es poden produir, sobretot, durant les sortides nocturnes que realitzen els joves en els espais i locals d’oci. Es tracta d’actituds que sovint són percebudes amb certa normalitat pels nois i les noies que les protagonitzen o en són testimonis. Per capgirar aquesta percepció, les àrees de Joventut i de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga han engegat una campanya de sensibilització per mostrar i evitar les situacions de violència sexista que poden vulnerar la integritat física i emocional de les joves berguedanes. La iniciativa s’anomena ‘Vull la nit!’ i pretén que les festes i els esdeveniments d’oci nocturn que s’organitzen a Berga siguin lliures de qualsevol tipus de sexisme. La campanya està formada per 6 imatges que descriuen comportaments sexistes i que es complementen amb els conceptes i frases “Com Quan, Amb qui, Perquè, No Si... Vull!” que interpel·len directament als adolescents i joves per a plantejar-los com actuen davant d’aquest tipus de situacions.

La regidora de Joventut, Mònica Garcia, ha explicat que “aquesta campanya no pretén evitar que els joves surtin de festa o eliminin el consum d’alcohol, sinó que vol donar visibilitat a les conductes sexistes que han estat naturalitzades en la societat de base patriarcal per tal que els joves siguin capaços d’identificar aquestes actituds i posar-hi límits”. El logotip principal de la campanya mostra a una noia i un noi en un ambient de festa i vol “transmetre com ens agradaria que fossin les nits a la ciutat, és a dir, volem un nit jove, divertida, saludable i igualitària”, segons ha afirmat, Janina Vilana, tècnica de Joventut. Vilana també ha donat a conèixer el material de difusió de la campanya. D’una banda, s’han dissenyat unes bosses de roba amb el logotip principal de la campanya que es repartiran durant la celebració d’alguns dels actes programats. D’altra banda, s’han creat posa gots amb les imatges de les situacions que es volen denunciar i que estaran disponibles als bars adherits a la iniciativa. A més, també s’ha elaborat material de publicitat exterior per arribar al conjunt de la població. En aquest cas, es penjaran algunes pancartes en llocs estratègics de la ciutat i es disposarà d’un faldó que s’utilitzarà per cobrir la part inferior dels escenaris que es munten durant les activitats festives organitzades pel consistori.

‘Vull la nit!’ és una campanya que s’iniciarà aquest dijous i que s’emmarca en el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es commemora el 25 de novembre. La iniciativa contempla una sèrie d’activitats i accions comunicatives durant els propers mesos i es preveu que tingui un llarg recorregut. En aquest sentit, la tècnica d’Igualtat, Dolors Vargas, ha destacat que “la campanya és només un primer pas que servirà per contextualitzar les diferents tipologies de violència que es donen en l’oci nocturn, però la intenció és seguir treballant les qüestions de gènere per a poder elaborar un protocol d’actuació que ens permeti establir les mesures que cal prendre en cas que es produeixi una situació de violència”.

Tanmateix, cal destacar que la campanya ha comptat amb la implicació de diverses entitats juvenils i d’alguns locals privats d’oci nocturn. En concret, hi participa La Bauma dels Encantats, Casal Panxo, Castellers de Berga, Grup Colònies a Borredà, Fent Camí, Grup Escoltes, Grup Joves de Santa Eulàlia, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, El Celler, El Kóm Intramuralla, Cal Negre, La Plaça, La General i Dickens. La primera de les accions que ha comptat amb la participació dels grups i bars esmentats ha estat una sessió de formació que es va fer el passat 4 de novembre al Casal Cívic. Durant la jornada de treball, els participants van tractar diversos conceptes de gènere, van fer dinàmiques de grup i van analitzar campanyes de comunicació per combatre la violència sexista. No obstant, també s’han efectuat altres accions formatives amb l’alumnat de secundaria de la comarca en el marc de la 7a edició del Concurs ‘Nosaltres també diem no a la violència’ impulsat conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà. El lliurament de premis del certamen es realitzarà aquest diumenge, 26 de novembre, a la Sala Casino de Berga, a les 5 de la tarda. A més, l’11 de gener també es farà un taller sobre relacions igualitàries adreçat als joves del Centre Obert Ramon Mª Serchs.

Pel que fa a la comunicació de la campanya, en els propers dies es portaran a terme diverses accions d’impacte als centres escolars d’educació secundaria de la ciutat. A més, també s’han programat esdeveniments en els espais habituals d’oci nocturn. Per exemple, el dissabte 2 de desembre, La sala La General acollirà una representació teatral sobre l’assetjament sexual. L’obra es titula ‘Prou!’ i està produïda per ImpactaT Intervencions Teatrals. La funció començarà a les 8 de la tarda i l’entrada serà gratuïta i oberta al públic en general. Una altre dels actes previstos serà una sessió de punxa discos en directe que es farà el dissabte, 9 de desembre, a la plaça de Sant Joan, de 2/4 d’1 a 2/4 de 3 de la matinada. Durant l’esdeveniment, es presentarà la cançó que ha estat creada especialment per a la campanya. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha detallat que es tracta d’una cançó de reggaeton composada pel músic Xento Vilassar i que sonarà als locals adherits a la campanya. Sànchez ha comentat que “tot i que el reggeaton sovint s’associa al masclisme, nosaltres volem demostrar que també es pot fer música d’aquest estil sense connotacions sexistes”. Durant l’activitat, també s’instal·larà un punt d’informació per a donar a conèixer la campanya i es repartirà el material de difusió dissenyat pels berguedans Pep Vendrell i la il·lustradora Mar Guixé.

Per últim, la campanya compta amb perfils oficials a les xarxes socials Twitter i Instagram (@vull_la_nit) ja s’han posat en funcionament per tal de difondre totes les accions relacionades amb la iniciativa.

La campanya compta amb el suport institucional de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga