Inici

Berga promou una Patum feminista i lliure de violències sexistes intensificant les accions de la campanya ‘Vull la nit!’

Logo Patum - Vull la nit 2019
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 30.05.19
Per una Patum feminista per a totes i tots! Aquest és el missatge que encapçala el fulletó de La Patum de ‘Vull la nit!’. La campanya impulsada per l’Ajuntament de Berga per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi tornarà a tenir presència durant la celebració de La Patum a través de diverses accions, tal i com va afirmar dimarts el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, durant la presentació de les novetats de la festa d’enguany. Sànchez va recordar que “aquest ajuntament va apostar fermament per fer front a les violències i agressions sexistes en l’àmbit de l’oci nocturn i, per això, seguirem implementant la campanya en totes les festes i especialment durant La Patum pel volum de gent que aplega la festa”.

Més hores i servei itinerant del Punt Lila – Vull la nit!

El Punt Lila – Vull la nit! és un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència masclista en espais d’oci nocturn que va registrar unes 1.200 consultes durant La Patum de 2018. Aquest any, la ciutat tornarà a disposar d’un Punt Lila que s’instal·larà a la Plaça de Viladomat i que comptarà amb l’assessorament professional de les tècniques del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) durant els cinc dies de Corpus. La regidora de Joventut i Patum, Mònica Garcia, ha destacat el caràcter professional del servei assegurant que “les persones que hi treballen estan vinculades al món de la salut i l’educació social i, per tant, poden atendre i donar resposta davant d’una situació o agressió masclista”.

Enguany, el Punt Lila ampliarà l’horari d’atenció al públic i també oferirà un servei itinerant amb diverses parelles d’educadores que recorreran els indrets on es desenvoluparan els passacarrers de dimecres i dissabte. El servei estarà en funcionament durant un total de 54 hores, 19 més que l’any passat, en els horaris següents:

- Dimecres: 19 de juny: 19h – 4h. Punt Lila itinerant: 21h – 3h
- Dijous, 20 de juny: 20h – 4h
- Divendres, 21 de juny: 21h – 4h
- Dissabte, 22 de juny: 20h – 5h. Punt Lila itinerant: 23h – 6h
- Diumenge, 23 de juny: 21h – 5h

Mònica Garcia també ha destacat la importància de disposar d’un servei itinerant, ja que “quan acaba la festa augmenta el risc de patir agressions i nosaltres volem que les persones se sentin protegides i tinguin un referent en cas que es produeixin aquest tipus de situacions”. Per donar a conèixer el Punt Lila, el dimecres, 19 de juny, hi haurà una sessió de música amb la DJ Magenta, a partir de la 1 de la matinada a la Plaça de Viladomat.

Venda de samarretes ‘Vull la nit!’

Les accions de ‘Vull la nit!’ sempre han anat acompanyades de productes de marxandatge per promocionar la campanya entre la població. L’any passat es van fer samarretes amb el logotip patumaire de la campanya que van ser distribuïdes entre els membres de l’organització i les persones que gestionaven el servei de bar del concert jove de La Patum. En aquesta ocasió, les samarretes es posaran a la venda al Punt Lila i costaran 10€. Es tracta de samarretes de color negre que inclouen el logotip patumaire de ‘Vull la nit’ a la part davantera del teixit. Hi haurà tres models unisex amb mànigues i sense mànigues.

L’adhesiu feminista i patumaire

L’Ajuntament de Berga ha reeditat l’adhesiu patumaire de ‘Vull la nit!’ després d’esgotar les 10.000 unitats que es van distribuir gratuïtament durant La Patum de l’any passat. El regidor, Ivan Sànchez, ha comentat que “ens va sorprendre la bona acollida que va tenir l’adhesiu i la quantitat de gent que el portava enganxat a la samarreta o la camisa”. En aquesta ocasió, l’adhesiu ha renovat la seva imatge però mantindrà l’essència patumaire i la reivindicació feminista. L’adhesiu dissenyat per la il·lustradora, Mar Guixé, es lliurarà a la recepció del consistori, al Punt Lila, a la barra de còctels sense alcohol i a les barres del concert jove de La Patum.

Un flyer informatiu sobre situacions de violència sexista

La difusió de la campanya ‘Vull la nit!’ també es realitzarà mitjançant un fulletó informatiu que insta els joves a no protagonitzar actituds masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual, com per exemple: els comentaris desagradables per la forma de vestir, la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, la intolerància a la diversitat sexuals o l’estigmatització de les dones que prenen la iniciativa, entre d’altres. El fulletó també inclou l’horari del Punt Lila i telèfons d’atenció i d’informació en matèria de violències sexistes. En total, s’han editat 4.000 flyers que es distribuiran al Punt Lila i a la recepció de l’Ajuntament de Berga.

Formacions a les comparses de La Patum

El consistori també ha donat continuïtat a les sessions formatives iniciades l’any passat per als membres de les comparses patumaires. En aquest sentit, s’han programat dues sessions de quatre hores de durada en què els assistents realitzen dinàmiques participatives per detectar actituds i comportaments sexistes en ambients festius.

Les accions de la campanya ‘Vull la nit!’ que es portaran a terme durant La Patum de 2019 tenen un cost d’uns 10.500€ que es finançaran amb fons de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga