Inici

Berga commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb actes culturals i de divulgació

Cartell - 25N a Berga 2019
Ampliar en una finestra emergent Programa d'activitats del 25N a Berga. Disseny: Gemma Boatella
Data de publicació: 19.11.19
L’Ajuntament de Berga se sumarà a la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25N) amb una sèrie d’activitats culturals i de divulgació que es portaran a terme del 21 al 26 de novembre. La programació inclou la projecció d’una pel·lícula documental sobre infants transgènere, una obra de teatre que reflexiona sobre les dones i les cotilles a les quals estan sotmeses, una xerrada sobre els serveis comarcals d’atenció i prevenció de les violències masclistes i un acte institucional.

L’origen del 25 de novembre

El 25 de novembre es recorda la mort de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre es dirigien a Puerto Plata, el 25 de novembre de 1960, per visitar els seus marits empresonats. Els seus cossos van aparèixer al fons d’un barranc. Pel moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. L’any 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Cinema documental sobre la transsexualitat en la infància

Les activitats arrencaran amb la projecció de la pel·lícula documental ‘Me llamo Violeta’ inclosa en la programació mensual del Cicle Gaudí. El film és una història real que parla sobre identitat i gènere, de com es viu la transsexualitat en primera persona a través de l’acceptació, el patiment, l’esperança i el respecte. Aquesta pel·lícula segueix les vides de dos joves transgènere. Un d’ells és l’Alan Montoliu, que va posar fi a la seva vida l’any 2015 després de patir assetjament a l’institut. L’altra protagonista és la Violeta, filla de l’actor Nacho Vidal i Franceska Jaimes, que va començar la seva transició als sis anys. La sessió de cinema es completarà amb un col·loqui en què hi participaran diverses persones entre les que s’inclou l’Esther Albert, mare de l’Alan Montoliu. La projecció es farà el dijous, 21 de novembre, a 2/4 de 9 del vespre al Teatre Patronat. El preu de l’entrada general serà de 4,5€, però hi haurà descomptes pels usuaris i usuàries del Carnet Jove, el Club Vanguardia i l’entitat 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic.

L’encotillament de les dones a través del llenguatge teatral

Els Pirates Teatre posarà en escena l’obra ‘Barbes de balena’ el diumenge, 24 de novembre, a les 6 de la tarda. L’espectacle fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que va ser la primera dona llicenciada en Medicina a Catalunya i a l’Estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles que va anar superant per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la figura de la doctora, el muntatge també fa memòria de les nostres àvies i besàvies, tot reflexionant sobre les dones d’avui dia i les cotilles que encara s’arrosseguen. La funció s’inclou en la programació de tardor i hivern del Teatre Municipal de Berga. L’entrada costarà 12€ i es podrà adquirir anticipadament al portal web www.tincticket.com i a la taquilla del teatre una hora abans de l’inici de la representació.

Lectura del manifest institucional

El dilluns, 25 de novembre, coincidint amb el Dia internacional per a la l’eliminació de la violència contra les dones es portarà a terme un acte institucional en què s’ha convidat a assistir-hi a les regidores i regidors de l’ens local. L’acte consistirà en la lectura d’un manifest davant de l’edifici consistorial a les 12 del migdia en què també podran participar-hi els veïns i veïnes del municipi. També es farà un minut de silenci en record de totes les dones que han estat víctimes de qualsevol tipus de violència.

Conèixer els serveis del SIAD

El Consell Comarcal del Berguedà organitzarà una xerrada per donar a conèixer els serveis que ofereix el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), les actuacions que es porten a terme per a la prevenció de la violència masclista i el tipus d’atenció i acompanyament que es realitza a les persones afectades per situacions de violència. La trobada anirà a càrrec de les professionals del SIAD i comptarà amb la participació d’una dona que compartirà la seva experiència. La xerrada es realitzarà al Casal Cívic de Berga el dimarts, 26 de novembre, a les 6 de la tarda.

Campanyes lliures de sexismes

Per últim, també destacar la campanya de sensibilització que ha posat en marxa l’Institut Català de les Dones (ICD) titulada 'Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals” de la qual també se’n farà difusió en la programació de Berga, a través la utilització del hashtag #LliuresISensePor.

A Berga, la campanya ‘Vull la nit!’ continuarà portant a terme actuacions per promoure unes festes lliures de sexisme durant els esdeveniments organitzats pel consistori entre els que s’inclou la festa de cap d’any que es farà al Pavelló d’Esports la nit del 31 de desembre.

Podeu consultar totes les activitats que es faran al Berguedà en el marc del 25 de novembre al web del Consell Comarcal del Berguedà www.bergueda.cat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga