Inici

L’Espai Jove de Berga acollirà l’exposició ‘Controles?’ sobre la prevenció i els riscos del consum de drogues fins al 7 de maig

Foto Expo Controles (12-04-18)
Ampliar en una finestra emergent Visita a l'exposició 'Controles?' que acull l'Espai Jove de Berga
Data de publicació: 12.04.18
Més d’un miler de nois i noies dels centres d’educació secundària del Berguedà passaran per l’exposició de prevenció de drogodependències ‘Controles?’, que estarà oberta fins al 7 de maig a l’Espai Jove de Berga, situat al número 13 del carrer de Mossèn Espelt. Aquesta és la primera activitat que acollirà l’equipament juvenil destinat a convertir-se en un espai que respongui a les necessitats i els interessos del jovent de la ciutat i que s’inaugurarà previsiblement a la tardor.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha manifestat “la importància de poder comptar amb el projecte ‘Controles?’ per conèixer i prevenir de forma efectiva les situacions que es deriven del consum de drogues com per exemple la vulnerabilitat i la pèrdua d’autonomia de les persones”. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ha fet èmfasi en el treball en xarxa realitzat entre les diferents administracions i ha afirmat que “l’exposició suposa una bona oportunitat per implicar els centres i els professionals de la comarca que treballen en aquest àmbit i alhora ha de servir per a què els joves siguin conscients dels perills que comporta el consum de determinades substàncies”.

La mostra impulsada per la Diputació de Barcelona s’adreça a tres col·lectius: adolescents d’entre 12 i 15 anys; joves a partir de 16 anys; mares i pares, professionals i adults. Aquesta iniciativa té l’objectiu de proporcionar informació sobre diversos tipus de drogues i treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum, així com promoure actituds responsables entre els joves i reflexionar sobre el model educatiu que apliquen els pares i mares en l’àmbit de la drogodependència. Maribel Serra, cap de la subsecció de projectes i programes SPOTT (Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències) de la Diputació de Barcelona ha destacat que la mostra inclou diferents col·lectius de la societat perquè “entenem que la prevenció és una tasca que hem de realitzat tots plegats per tal que sigui eficaç”.

L’exposició es divideix en tres espais de treball. D’una banda, els adolescents treballen de forma dinàmica la informació bàsica sobre el tabac, l’alcohol i el cànnabis i els efectes que aquestes drogues tenen en el cervell i el comportament. Un altre dels aspectes que es treballen amb aquest segment de població és el procés de reflexió sobre les actituds i els elements que intervenen en la presa de decisions en el moment del consum.

D’altra banda, l’espai dirigit als joves pretén promoure el debat sobre els factors que envolten el consum de drogues en la nostra societat. Al llarg del recorregut per la mostra, els nois i noies tenen l’oportunitat de qüestionar i descobrir els elements que intervenen en el consum per tal de poder adoptar una posició crítica sobre aquest fenomen social.

Per últim, amb les mares i els pares es realitza una anàlisis de les funcions educatives de la família i es faciliten estratègies de comunicació per parlar de drogues a casa i per aprendre a establir normes i límits en la conducta dels fills i filles. A més, també es promou el desenvolupament d’hàbits saludables en l’entorn familiar.

‘Controles?’ és una exposició itinerant que recorre els municipis de la demarcació de Barcelona. Des del 2012, la mostra ha comptat amb més de 30.470 visitants, dels quals, 23.900 han estat escolars i ha passat per una cinquantena de municipis. En aquesta segona edició s’ofereix informació actualitzada dels materials i continguts per apropar la temàtica a la ciutadania. L’exposició estarà oberta de dilluns a divendres, de 9:30h a 17h per a visites concertades, mentre que l’entrada serà lliure de 17 a 19h.

Els adolescents i joves que hagin visitat l’exposició també rebran sessions de formació a les aules per part dels monitors i monitores de ‘Controles?’. Per últim, també hi haurà sessions de formació específica per a professionals de diversos àmbits com l’educatiu, el lleure, el sanitari i el social per treballar les estratègies d’intervenció en la prevenció de drogodependències.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga