Inici

Berga divulgarà el culte a la mort i les tradicions de Tots Sants amb visites guiades, relats de misteri i una fira a l’entorn del barri vell

Presentació - Trilogia de la mort 2021
Ampliar en una finestra emergent Ivan Sànchez i Marta Freixa en la presentació de la 'Trilogia de la mort' de 2021
Data de publicació: 19.10.21

Tots Sants és una festivitat d’origen celta que se celebrava coincidint amb el final de l’època de la collita i l’inici del període més fosc de l’any, un moment màgic en què es creia que s’establien connexions entre el món dels vius i el dels morts. Aquesta festa dedicada a la memòria dels avantpassats ha arribat fins als nostres dies a través de rituals, tradicions i àpats que adopten diferents formats arreu del món. Per fomentar el coneixement sobre el culte a la mort i les tradicions de Tots Sants, l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga impulsa una nova edició de la ‘Trilogia de la mort’ després d’un any d’absència per la Covid-19. El consistori berguedà va haver de suspendre la programació de l’any passat a causa de l’aturada de les activitats culturals decretada per la Generalitat de Catalunya per fer front a la segona onada de la pandèmia. Enguany, la ‘Trilogia de la mort’ es portarà a terme del 29 al 31 d’octubre i inclourà una fira d’antiguitats, lectures de relats de misteri i visites guiades entorn del barri vell i el cementiri municipal.

La tècnica del Museu Comarcal de Berga, Marta Freixa, ha esmentat que la programació d’enguany pretén “reprendre algunes de les activitats que havíem iniciat l’any 2017 entorn de la festivitat de Tots Sants, anteriorment molt lligades a les exposicions que es muntaven des del museu”.

L’encant de les ànimes

Una de les novetats destacades serà la celebració d’una fira titulada ‘L’encant de les ànimes’. Es tracta d’una mostra d’antiguitats i objectes de segona mà que comptarà amb una quinzena de parades d’antiquaris locals i d’arreu de Catalunya distribuïdes per la zona del carrer Buxadé i el passatge de les Voltes de Claris (La Berruga). A més, s’obrirà la capella de Cal Sarraís per tal que el públic pugui visitar-la, així com alguns locals de la zona, i es comptarà amb la col·laboració de Bergacomercial perquè els establiments decorin els aparadors amb motiu de la festivitat de Tots Sants. La mostra està organitzada per l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de Berga Antic i Cal Sarraís i es portarà a terme el dissabte, 30 d’octubre, de les 17 h fins a la mitjanit.

L’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que la celebració de la fira ‘L’encant de les ànimes’ parteix de la idea de recuperar i fusionar dues antigues fires que es feien a la ciutat i que consistien en la subhasta de productes de segona mà i productes de tardor. Sànchez ha comentat que “la fira d’enguany serà modesta i de qualitat, però l’objectiu és fer-la créixer en espai i durada l’any que ve omplint de parades el nucli antic per tal que Berga es converteixi en referent i sigui la capital de les festes de Tots Sants a la Catalunya prepirinenca”.

Misteri i imaginació

El Museu Comarcal de Berga acollirà una activitat dedicada a la literatura de misteri i fantasia a càrrec del rapsode, Toni Gol. Es tracta d’un acte de petit format que consistirà en la lectura d’una selecció de relats breus de diferents autors que plasmen el tema de la mort, el misteri i la imaginació. L’activitat es durà a terme el dissabte, 30 d’octubre, a les 20:30 h, les 21:30 h i les 22:30 h. El nombre màxim de places disponibles per passi serà de 8 persones i per participar-hi caldrà inscriure’s. L’aforament és molt reduït perquè es farà en un dels espais habilitats recentment per acollir la nova exposició que es portarà a terme al museu pròximament.

Llegendes, històries i tradicions sobre la mort

El cicle d’activitats dedicat a la mort també comptarà amb dues visites guiades i gratuïtes programades en diferents dies i torns. Roger Cortina guiarà les persones participants pels racons del barri vell per conèixer llegendes i històries curioses ocorregudes al capdamunt de la vila al llarg de la seva història. Aquesta visita es titula ‘Nit d’ànimes’ i es farà el divendres, 29 d’octubre, a les 20 h i el dissabte, 30 d’octubre, a les 19 i les 22 h. El punt de sortida establert per iniciar la ruta serà la plaça de Sant Pere.

El cementiri municipal serà l’escenari de la segona visita titulada ‘Els dies foscos’ que realitzarà l’historiador, Albert Cols. El públic assistent podrà recórrer els espais més emblemàtics del cementiri per conèixer l’origen, els mites i les llegendes sobre la festa de Tots Sants. L’activitat es farà el diumenge, 31 d’octubre, a les 18 h.

Les places per participar en les visites guiades són limitades i serà necessari inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga mitjançant el telèfon 93 821 13 84 o l’adreça de correu electrònic aj022.ofturisme@ajberga.cat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga