Inici

Resum del Ple de la Corporació corresponent a la sessió extraordinària d’agost de 2021

Sessió extraordinària del Ple d'agost de 2021
Ampliar en una finestra emergent Sessió extraordinària del Ple d'agost de 2021
Data de publicació: 30.08.21

Els regidors i regidores de l’Ajuntament de Berga s’han reunit aquest dilluns, 30 d’agost, de forma virtual per celebrar una sessió extraordinària del plenari municipal que ha estat retransmesa en directe pel canal de YouTube del consistori berguedà.

Ordenança de Preus Públics

L’àrea de Rendes ha presentat una proposta per a l’aprovació de l’ordenança reguladora de preus públics referent a la programació de la mostra d’estiu d’arts escèniques al carrer, ‘El Forn’. El festival es portarà a terme els dies 2 i 3 de setembre en diversos espais de la ciutat i inclourà espectacles de diferents disciplines teatrals. El preu fixat per a les entrades de dos espectacles del festival ha estat el següent:

- ‘Absurd’: 5 € (Preu general) i entrada gratuïta pels infants fins a 5 anys.

- ‘L’assistenta’: 5 € (Preu general).

La proposta d’aprovació de preus públics ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP i ERC, l’abstensió de JxB i el vot en contra del PSC.

Sol·licitud per refinançar el préstec ICO

L’àrea de Serveis Econòmics ha presentat una proposta per sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública la possibilitat d’ampliar el venciment dels crèdits ICO per retornar progressivament una part del deute en 10 anys i disposar de recursos propis que li permetin fer inversions importants en la ciutat. La proposta consisteix en sol·licitar l’adhesió al Fons d’Ordenació inclòs en el Fons de Finançament d’Entitats Locals (FFEELL) per obtenir 2 anys de carència i 8 anys d’amortització dels 4.702.265,73 € dels crèdits ICO, en funció de les condicions que estableixi el ministeri.

L’Ajuntament de Berga va formalitzar una sèrie de préstecs amb el Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors l’any 2012 per abonar i cancel·lar les obligacions de pagament del consistori amb els seus proveïdors que ascendia a uns 7,5 milions d’euros. Les operacions es van agrupar en una única operació i entitat financera per acord de ple (3 d’octubre de 2019) perquè la Comissió delegada d’Assumptes Econòmics del Govern de l’estat va modificar les condicions dels préstecs ICO que els ajuntaments en situació de risc financer havien formalitzat amb el Fons de Finançament d’Entitats Locals (FFEELL). A banda de l’agrupació dels préstecs ICO en una operació també es va establir un període de carència de 2 anys que fa que el consistori hagi de retornar un import de 4.702.265,73 € en dos pagaments, un el juny de 2022 (2.351.132,86 €) i un altre el juny de 2023 (2.351.132,87 €). Les necessitats financeres actuals i futures de l’Ajuntament de Berga han motivat la necessitat de sol·licitar la modificació dels venciments esmentats amb l’objectiu d’obtenir fons propis per invertir en projectes de la ciutat i liquidar el deute de forma progressiva fins al 2032.

En cas que el Ministeri d’Hisenda accepti la petició d’ampliar els venciments del préstec ICO per a un període de 10 anys, l’Ajuntament de Berga podrà donar compliment a les previsions del Pla de Sanejament aprovat el desembre de 2020, que ja preveia aquesta possibilitat en relació amb el préstec ICO, tot i que s’allargarà el Pla d’Ajust aprovat el març de 2012. El consistori també està estudiant vies alternatives per poder disposar de fons propis per fer inversions en la ciutat, en cas que la petició sigui rebutjada. De moment, es desconeix la data prevista per a la resolució de la sol·licitud per part del Ministeri d’Hisenda, així com les noves condicions per a la devolució del préstec ICO, les quals estaran sotmeses a la prudència financera per minimitzar el risc de les operacions realitzades.

La proposta de sol·licitud per refinançar el préstec ICO ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP i ERC i els vots en contra de JxB i el PSC.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga