Inici

Berga promou la participació ciutadana instant els veïns i veïnes a “agafar la vara” per incidir en les polítiques públiques locals

Foto presentació calendari reglament de participació ciutadana
Ampliar en una finestra emergent Roser Valverde i Marta Planas durant la presentació del Reglament de Participació Ciutadana de Berga
Data de publicació: 03.12.18
L’Ajuntament de Berga passa la vara als veïns i veïnes per a què puguin incidir en les polítiques públiques del municipi. Per fer-ho, el consistori berguedà ha organitzat un acte obert a tothom en què es donaran a conèixer els mecanismes inclosos en el nou Reglament de Participació Ciutadana per promoure la comunicació i la formulació de propostes entre la ciutadania i l’administració. L’esdeveniment es farà el dimarts, 11 de desembre, a les 7 de la tarda a la Sala Casino i comptarà amb la participació del periodista berguedà, Carles Solà, que oferirà una conferència durant l’acte.
La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha destacat l’aposta de l’equip de govern per la participació ciutadana a través de la creació d’una àrea dedicada a aquesta matèria. Pel que fa al reglament, Valverde ha comentat que “aquest és el primer pas entenent que la participació requereix un canvi més profund i de transformació cultural per entendre la rellevància dels nostres objectius a nivell personal, col•lectiu i de poble”.

“Agafa la vara”

El Reglament de Participació Ciutadana vol promoure la participació de la població en el desenvolupament de les polítiques públiques locals, tenint en compte les necessitats de la ciutadania, per fomentar la transparència i la informació pública de la gestió i l’acció de govern. En aquest sentit, “Agafa la vara” és un lema que fa referència a la simbologia associada a la vara d’alcaldia per instar als veïns i veïnes a incidir en la presa de decisions que afecten al municipi aportant idees i fent ús de les eines de participació recollides en el reglament. “En el calendari s’inclouen tretze eines de participació que poden promoure tant les administracions com la ciutadania per transmetre la idea que la participació és una tasca col·lectiva”, tal i com ha explicat la tècnica de Participació Popular, Marta Planas.

Una guia didàctica en forma de calendari

L’àrea de Participació Popular ha promogut l’edició d’un calendari de sobretaula per donar a conèixer el contingut del reglament de forma resumida i il·lustrativa. Per això, el calendari inclou una breu descripció sobre el concepte de la participació ciutadana i els objectius del reglament, així com de les eines disponibles per a què la ciutadania i les entitats sàpiguen com poden fer-ne ús. Tanmateix, cadascun dels mesos de l’any es complementen amb una sèrie d’imatges dissenyades per la il·lustradora, Mar Guixé, que evoquen situacions i escenaris representatius de la ciutat. En total, s’han editat 1.500 exemplars que es distribuiran gratuïtament durant l’acte de presentació del reglament, tot i que també estaran disponibles a partir del 12 de desembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Berga (Pl. Sant Pere, 1) i a l’Oficina de Turisme (C/ dels Àngels, 7). El calendari també conté la informació traduïda en castellà, àrab i anglès.

‘Participar per canviar-ho tot’

El periodista berguedà, Carles Solà, intervindrà en l’acte de presentació del Reglament de Participació Ciutadana oferint una conferència titulada ‘Participar per canviar-ho tot’. Solà és el director del programa ’30 minuts’ de Televisió de Catalunya i també és un dels vicepresidents de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i un dels impulsors de la Comissió de la Diversitat de TV3 i forma part de la plataforma Diverscat. El periodista també és membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua i del grup Constituïm. Durant la seva trajectòria professional, ha treballat en diversos mitjans locals com el diari Regió 7 i Ràdio Manresa.

L’origen del Reglament de Participació Ciutadana

L’Ajuntament de Berga va iniciar l’elaboració del reglament el passat mes de febrer per disposar d’una eina que li permetés establir els òrgans i processos necessaris per promoure la participació popular en el desenvolupament de les polítiques públiques locals. Després de la presentació pública del projecte davant de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, es va iniciar la segona fase amb la realització de diverses sessions de treball amb els membres de l’equip de govern, els grups polítics de l’oposició i el personal tècnic municipal per analitzar el funcionament del sistema relacional i participatiu del municipi. Aquesta fase es va completar amb una consulta online i un qüestionari en format paper adreçat a la ciutadania per identificar les aportacions que poguessin ser incorporades en el document de l’esborrany, així com per obtenir un major consens en la redacció de la proposta definitiva del reglament. Posteriorment, es va portar a terme la tercera fase per avaluar els resultats de les sessions de treball i de l’enquesta ciutadana per elaborar l’esborrany del Reglament de Participació Ciutadana que es va presentar públicament durant el mes de maig. Finalment, es va procedir a la redacció del document que va ser aprovat en la sessió plenària del mes de setembre. Es preveu que el reglament entri en vigor el dia 17 de desembre després d’haver superat el període d’exposició pública de 30 dies hàbils.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga