Inici

Berga apropa la comparseria de La Patum amb sessions divulgatives i mensuals sota el projecte ‘La comparsa del mes’

Presentació 'la comparsa del mes'
Ampliar en una finestra emergent Acte de presentació de 'La comparsa del mes' a la Casa de La Patum
Data de publicació: 14.01.19
El projecte ‘àgora cultural Berga’ posa en marxa una nova iniciativa per promoure el coneixement sobre la festa de La Patum durant el 2019. La proposta s’anomena ‘La comparsa del mes’ i consisteix en una sèrie de sessions divulgatives d’una hora de durada que es realitzaran el tercer divendres de cada mes, a excepció dels mesos d’abril i juny, a 2/4 de 8 de la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acostar els elements que formen part de la festa des d’un punt de vista històric i també a través de l’experiència de les persones que formen part de la festa berguedana. En aquest sentit, cadascuna de les sessions estarà dedicada a un element i comptarà amb la participació d’historiadors, historiadores i membres de les comparses patumaires.

Una iniciativa per acostar la quotidianitat de les comparses

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que “la idea inicial era dedicar una de les sessions de ‘La peça del mes’ a La Patum, però vam creure que seria interessant crear un projecte més extens a través de les persones que donen vida a la comparseria”. Tanmateix, la directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha afegit que “arran de les visites que es van fer l’any passat a la Casa de La Patum per difondre les tasques de conservació de la comparseria, els participants tenien molt d’interès en ampliar el coneixement sobre el dia a dia de les comparses i com formar-ne part”. Per la seva banda, Xavi Prat, que és el tabaler de La Patum, ha mostrat el seu suport a la iniciativa i ha explicat algunes curiositats sobre el Tabal. Per exemple, Prat ha comentat que “la mida del Tabal ha variat i que antigament tenia un diàmetre més reduït”, entre d’altres.

La figura dels Administradors estrenarà ‘La comparsa del mes’

‘La comparsa del mes’ arrencarà el pròxim divendres, 18 de gener, amb una sessió dedicada a la figura dels Administradors. La primera part de la conferència se centrarà en la història d’aquest element de la festa de la mà de l’historiador, Albert Rumbo, mentre que la segona part estarà protagonitzada per dues parelles que han ostentat el càrrec d’administradors durant dues èpoques diferents per constatar les diferències i l’evolució del paper dels administradors i administradores al Corpus berguedà. El regidor Ivan Sànchez ha aprofitat l’ocasió per recordar que “enguany fa 400 anys que les parelles d’administradores participen a la festa”.

El calendari de les conferències

Les conferències de ‘La comparsa del mes’ es faran de gener a desembre, seguint l’ordre dels salts de Patum que es porten a terme a la Plaça de Sant Pere. A l’agost, però, no hi haurà sessió i les xerrades es reprendran al setembre. D’altra banda, el regidor de Patrimoni Cultural i Museus ha mostrat la voluntat que la iniciativa tingui continuïtat durant el 2020 i, per això, ha anunciat que “s’està treballant per programar noves conferències durant el primer trimestre del pròxim any dedicades als “Saletes”, els músics i els fuets”.

‘La comparsa del mes’ és un projecte desenvolupat per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i el Museu Comarcal de Berga, que compta amb el suport del Patronat de La Patum.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga