Inici

Berga acollirà un festival poètic i cultural per clamar a favor de la llibertat i la República Catalana a través de la paraula i la música

Presentació Paraula de Poeta 2018
Ampliar en una finestra emergent Presentació del festival 'Paraula de Poeta, per la llibertat i la República'
Data de publicació: 19.07.18
El 25 d’abril de 1970, la sala Gran Price de Barcelona especialitzada en espectacles de lluita lliure i boxa, va obrir les seves portes per acollir el Primer Festival de Poesia Catalana conegut popularment com El Price dels Poetes. L’esdeveniment va comptar amb algunes de les figures més destacades del gènere poètic del segle XX i es va convertir en un acte d’afirmació política, cultural i catalana a favor dels drets i les llibertats més fonamentals. Ara, gairebé mig segle després de la celebració de la trobada, l’associació cívica i cultural TeatRe amb R de República s’ha proposat repetir un recital de les mateixes característiques a la ciutat de Berga.

L’esdeveniment anomenat ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’ reunirà una trentena de poetes i poetesses d’arreu dels Països Catalans en una trobada poètica i musical que es portarà a terme el 9 de setembre, a la plaça de Sant Pere. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, considera que “l’esdeveniment serà positiu i significatiu per a la nostra cultura, ja que, serà el punt de trobada de persones de tot el territori de parla catalana”. Durant l’acte de presentació del festival, l’actor i membre de TeatRe amb R de República, Enric Majó, ha destacat la idoneïtat de l’emplaçament escollit per celebrar la trobada. Segons Majó, “a la plaça de Sant Pere s’hi celebra La Patum, que és un acte peculiar i representatiu de la cultura del Països Catalans i també és una celebració contemporània que ha sabut adaptar-se i reconvertir-se amb el pas del temps”. En aquest sentit, l’actor ha apuntat que “la plaça de Sant Pere reunia les condicions favorables per crear l’ambient i la intimitat que caracteritza la poesia”.

Format àgil amb interpretacions poètiques i musicals

‘Paraula de Poeta’ serà un acte paritari i intergeneracional que comptarà amb autors i autores de diverses tendències i estils d’aquest gènere literari de forma desinteressada. L’acte començarà a les 7 de la tarda amb la benvinguda i presentació de l’esdeveniment a càrrec de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i del president de TeatRe amb R de República, Joan Lluís Bozzo. Posteriorment, els presentadors de l’acte donaran pas als participants que pujaran a l’escenari repartits en 3 torns de 10 persones per recitar poemes i versos breus. Les intervencions dels poetes es combinaran amb la interpretació de composicions de La Patum per part de músics rellevants del panorama musical català sota la direcció de Jesús Badia, juntament amb l’actuació dels membres de la Polifònica de Puig-reig. La trobada també inclourà una desfilada de retrats de les persones empresonades i exiliades a causa del procés d’autodeterminació de Catalunya i es clourà amb la interpretació del poema No passareu d’Apel·les Mestres i el Cant de la Senyera i Els Segadors.

Implicació de l’associacionisme

El festival de poesia comptarà amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional de Catalunya, dues entitats cíviques i culturals vinculades al moviment sobiranista català. D’una banda, la presidenta d’Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, considera que !la iniciativa s’adequa als valors que promou l’entitat i al moment que està vivint Catalunya”. Soler ha afegit que “quan ens van presentar el projecte, vam creure que es tractava d’una bona oportunitat per reivindicar la cultura, la llengua i el país, que són les tres premisses de caracteritzen la nostra entitat”. D’altra banda, l’Assemblea de Berga assumirà algunes tasques logístiques relacionades amb el transport dels poetes i la difusió de l’esdeveniment a través dels canals de comunicació de l’entitat. Manel Escobet, membre de l’ANC de Berga ha reivindicat el caràcter unitari de l’esdeveniment. Segons Escobet, la trobada serà “una finestra juntament amb els actes de la Diada de l’Onze de Setembre i pensem que cal donar-hi suport, ja que serà un acte molt potent que ens pot ajudar a tots plegats”.

L’Ajuntament de Berga destinarà uns 10.000€ a l’organització i la logística del festival poètic del setembre, que es finançaran amb fons propis i possibles subvencions que han estat demanades per part de l’àrea de Cultura del consistori. ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’ comptarà amb la col·laboració dels Departaments de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Institució de les Lletres Catalanes, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i la Polifònica de Puig-reig.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga