Inici

Berga recupera l’essència dels Festivals d’Estiu de Teatre amb una mostra d’arts escèniques a la plaça del Forn

El Forn 2018
Ampliar en una finestra emergent Cartell promocional d'El Forn'. Autor: Marc Ribera
Data de publicació: 16.08.18
L’any 1973, la plaça del Forn de Berga va ser l’escenari de la primera edició dels Festivals d’Estiu de Teatre organitzats per l’Agrupació Teatral La Farsa. L’emplaçament va acollir les representacions del certamen fins que va ser traslladat al Teatre Municipal de Berga, on es va celebrar fins al 2012. Ara, quaranta-cinc anys després de la posada en marxa de la iniciativa, Berga recuperarà l’esperit del festival i tornarà a fer teatre en aquesta plaça gràcies a la proposta de Tràfec Teatre i La Farsa. En aquest sentit, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga ha recollit la idea de les entitats teatrals locals sota el projecte ‘El Forn’ que es portarà a terme els dies 25 i 31 d’agost. La regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha explicat que “el fet que les entitats teatrals hagin reactivat la proposta obre la possibilitat a tornar a convertir la plaça del Forn en l’epicentre de la cultura teatral berguedana com ho havia estat fa alguns anys”.

Tràfec Teatre es fixa en l’horror de l’holocaust i els naufragis al Mediterrani

La companyia de teatre gestual Tràfec Teatre serà l’encarregada de donar el tret de sortida a ‘El Forn’ amb la reedició d’Assaig T4, un muntatge estrenat fa dos anys que ha passat pels escenaris de diversos festivals internacionals de teatre amateur durant la temporada passada. L’espectacle parteix dels camps de concentració nazis per escenificar el llarguíssim i esgotador camí de tornada a casa que van haver de fer els supervivents de l’holocaust després de viure l'horror i la barbàrie als camps d’extermini. L’obra també inclou diversos paral·lelismes amb l’actualitat a través de referències a les persones refugiades que arriben diàriament a les costes del Mediterrani buscant noves oportunitats de futur.

Assaig T4 es representà el dissabte, 25 d’agost, a les 10 de la nit a la plaça del Forn. Les entrades costaran 5€ i es podran adquirir anticipadament a la Joieria Canals i al bar El Kóm Intramuralla. La recaptació de la taquilla es destinarà a sufragar una part de les despeses derivades de la gira que realitzarà la companyia durant les properes setmanes. Després de passar pel monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà) i Berga, l’obra també es representarà a Girona, Nàpols, Letònia i Lituània.

La Farsa recorda el seu llegat teatral

D’altra banda, l’Agrupació Teatral La Farsa realitzarà la lectura dramatitzada de fragments d’algunes de les obres que la companyia va representar als Festivals d’Estiu de Teatre durant els anys 70 i 80 del segle passat. La proposta anomenada La Farsa recorda... Festivals d’estiu de teatre a la Plaça del Forn (1973-1984), consistirà en la lectura itinerant de passatges de diversos textos interpretats per més d’una vintena d’actors i actrius en quatre escenaris naturals del centre de la ciutat.

Les obres escollides per la companyia són: Berenàveu a les fosques de Josep M. Benet i Jornet; Arran del Mar Caribe de Ramon Vinyes i Cluet; La filla del mar d’Àngel Guimerà i La visita de la vella dama de Friedrich Dürrenmatt. El recorregut començarà a la plaça de la Pietat, continuarà pel carrer de Pinsania (pujada del Trencacames), seguirà fins a la plaça Maragall fent parada a la part posterior de l’església de Santa Eulàlia i finalitzarà a la plaça del Forn. L’espectacle serà gratuït i es realitzarà el divendres, 31 d’agost, a les 7 de la tarda.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga