Aquesta és la samarreta oficial de La Patum 2024, que ja llueix a la façana de l'Ajuntament de Berga

Última revisió 04-05-2024 15:19
04/05/2024

Presentada la samarreta oficial de La Patum 2024 dissenyada el ninotaire berguedà Jaume Capdevila ‘Kap’.

La samarreta s’ha descobert aquest dissabte, 4 de maig, al migdia en un acte inèdit a la plaça de Sant Pere que ha fet sonar per primera vegada, juntes, totes les cobles que toquen per Corpus.

El testimoni del mestre Comellas

L’acte ha comptat amb la interpretació de tres temes per part d’un centenar de músics de la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga, la Cobla Berga Jove i la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga sota la direcció de Robert Agustina. Per encetar la presentació, han tocat La Marxa de La Patum, que sona cada dimecres de Corpus al migdia durant el passacarrers. A l’equador de l’acte, han tocat El Tirabou. I per tancar, ja amb la samarreta desplegada, han tocat El Patumaire.

Entremig, s’han intercalat petites entrevistes. La més sentida ha estat a Josep Comellas. Té 81 anys i va tocar amb els Saletes. Tocava el fiscorn en un moment en què hi havia molts menys músics que ara: “Érem quatre gats. Era un desastre, tot el dia amb l’instrument a la boca i, és clar, arribaven els tirabols, en tocàvem tres i plegàvem... I ens deien vagos”.

Comellas, a qui molts músics de cobla saludaven com a “mestre”, aquest matí, a la plaça, també ha parlat de l’arribada de la Cobla Pirineu: “Quan va sortir tant jovent, hi havia mala maror, els vells ens vam emprenyar, però ara amb el temps veus que La Patum, musicalment, no ha parat de fer passos endavant”.

“La Patum som tots”

També hi ha hagut temps per escoltar el dissenyador de la samarreta, Jaume Capdevila. “Sempre ve gent de fora”, ha respost, a la pregunta de per què havia dibuixat un àlien a la part central de la samarreta.

Bromes a banda, el Kap ha explicat que la seva intenció era reflectir que “La Patum és tothom, i som tots, però dibuixar a tanta gent era complicat”. I ha deixat les valoracions per al públic que omplia la plaça: “Ha de parlar la samarreta, no jo, i tothom hi ha de trobar alguna gràcia”.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha reforçat la idea que la samarreta “crea comunitat”, ajuda en el finançament de la festa i la fa més sostenible. Sànchez ha recordat que la samarreta del 2023 ja va ser un èxit (se’n van vendre unes 3.000), però ha deixat clar que “si va ser un èxit, va ser perquè els patumaires vau fer que ho fos”.

Valor social

Com l’any passat, la samarreta oficial de La Patum ha estat confeccionada per la Fundació Horitzó del Berguedà, dedicada en especial a oferir oportunitats laborals a persones amb problemes de salut mental.

Les samarretes ja estan a la venda. Es poden comprar a la Fira de Maig (a l’estand de la mateixa Fundació Horitzó), a la Botiga de la Manela (plaça de Sant Pere, 4), a La Patumaire (passeig de la Pau, 1) i a Fígols Home-Dona (plaça Viladomat, 1).