Els museus de Berga i Cercs commemoren els 90 anys dels Fets de Fígols amb una exposició i una ruta sobre la revolta

Última revisió 09-05-2022 09:24
05/05/2022

El Museu Comarcal de Berga acollirà l’exposició "1932. Tres dies de revolta a Súria" per commemorar els 90 anys dels Fets de Fígols.

L’Ajuntament de Berga i el Museu de les Mines de Cercs han treballat conjuntament amb l’objectiu de portar la mostra a la capital berguedana que explica aquest fet històric que va sacsejar el Bages i el Berguedà i que ha estat promoguda i finançada per l’Ajuntament de Súria.

Rememorar el passat

L’exposició ofereix un recorregut pels fets que van succeir durant la revolta anarquista del 1932 i, especialment, com es va viure a Súria. Al municipi bagenc, la revolta va esclatar el 21 de gener de 1932 amb la proclamació del comunisme llibertari, el desarmament del sometent, l’assalt a una armeria i la col·locació de la bandera anarquista a la Casa de la Vila. L’acabament de la revolta va tenir lloc sense violència, amb l’entrada de l’exèrcit i la negociació enter els caps militars i els revoltats. L’exposició es podrà visitar al Museu Comarcal de Berga fins al 25 de maig.

La ruta de la memòria

Una altra de les iniciatives vinculades a l’exposició ha estat la creació del projecte ‘La Ruta de la memòria dels Fets de Fígols’. Es tracta d’una iniciativa ideada i liderada pel Museu de les Mines de Cercs i consisteix en una ruta que uneix els principals municipis on la revolta del 1932 va tenir més presència. L’itinerari es pot completar a peu o amb bicicleta de muntanya (BTT), tenint en compte que els traçats són diferents en funció de cada modalitat. La ruta ha estat desenvolupada l’empresa El Rusc de Rutes Pirineus.  

Presentació de l’exposició

La presentació es farà aquest divendres, 6 de maig, al Museu Comarcal de Berga, a les 19 h. L’acte comptarà amb la participació de representants del consistori berguedà, els comissaris de l’exposició i els creadors de la ruta.

Exposició '1932. Tres dies de revolta a Súria'
Exposició '1932. Tres dies de revolta a Súria'