Berga compta amb més de 60 arbres nous i ha retirat o substituït exemplars inadequats durant la campanya d'arbrat d'enguany

Última revisió 12-08-2022 13:07
12/08/2022

La plantació d’arbrat públic de l’any 2022 a la ciutat de Berga inclou més de 60 arbres a diversos espais de la ciutat, com ara La Valldan, el camp de futbol, la ronda Moreta, Casampons o la plaça Europa, entre d’altres reposicions puntuals.

En la majoria de casos es tracta de la substitució d’arbres que es trobaven en mal estat o que no eren adequats per l’espai on es trobaven, però també hi ha incorporació de nou arbrat, amb l’objectiu de continuar avançant cap a una ciutat més verda i amb millor arbrat, més segura i que afavoreixi el confort tèrmic i una major qualitat de l’aire.

Substitució de pollancres al camí ral de Cardona (La Valldan)

Una de les actuacions principals d’enguany ha estat la substitució de 23 pollancres  per pereres de flor (Pyrus calleryana) al camí ral de Cardona, a La Valldan. Els pollancres retirats eren arbres de grans dimensions, castigats per podes dràstiques al llarg de les últimes dècades, i s’han substituït per exemplars de mida més adequada a l’espai disponible. Es tracta d’una espècie caducifòlia que fa flors blanques a la primavera i a la tardor ofereix una atractiva coloració. Aquesta actuació completa la renovació i ampliació de l’arbrat a La Valldan feta els últims anys, després de la substitució dels plàtans per mèlies del passeig dels Abeuradors (2016) i la plantació d’una quarantena d’aurons a la carretera de Solsona (2019).

Nou arbrat al camp de futbol

El Club Esportiu Berga havia sol·licitat en diverses ocasions la retirada o substitució dels arbres del recinte del camp de futbol, 8 plàtans situats molt a prop de la graderia i en alguns casos amb branques sobre la teulada de tribuna, que implicaven molèsties com ara la caiguda de fulles dins del camp. Aquests arbres eren inadequats per a la zona esportiva i han estat substituïts per 4 aurons de Freeman (Acer fremanii), de colors espectaculars a la tardor, i dos exemplars d’una espècie de rosàcia (Crataegus laevigata) que a la primavera lluirà flors de color rosat.

Retirada dels pollancres de la plaça Mas Ribera (Casampons)

Una de les principals actuacions d’enguany ha estat la retirada d’una vintena de pollancres al camí i la plaça de Mas Ribera, a la serra de Casampons. Eren arbres castigats per podes dràstiques en el passat, alguns d’ells de mida considerable, i que provocaven una gran quantitat de borra durant la primavera, de manera que el veïnat n’havia demanat la retirada o substitució, per exemple durant la darrera assemblea de veïns. La gran quantitat de cablejat que coincidia amb l’alineació dels pollancres ha impedit la reposició d’arbres exactament als mateixos indrets, de manera que s’ha optat per la plantació, en una nova disposició, de 9 aurons de Freeman (Acer fremanii) i 2 coníferes: un avet (Abies pinsapo) i una pícea (Picea pungens).

Arbres a la ronda Moreta

L’obra de reurbanització d’un tram de la ronda Moreta i la plaça de la Creu, duta a terme entre finals de l’any passat i principis de 2022, ha permès guanyar espai per als vianants i també incorporar arbrat en un carrer que no en tenia. Concretament, s’han plantat 7 exemplars d’auró de Buerger (Acer buergerianum), un arbre fins ara inexistent a la ciutat, de mida adequada per l’espai disponible i de coloracions espectaculars durant la tardor.

Substitució d’arbrat a la plaça Europa

A principis de tardor es preveu dur a terme la retirada dels arbres plantats en testos a la banda sud i est de la plaça Europa, alguns d’ells en força mal estat, i substituir-los per 9 aurons blancs (Acer campestre), en aquest cas plantats directament a terra.

Nou dipòsit de reg

L’estiu extremadament calorós que estem vivint, així com la manca de pluja durant els mesos de maig, juny i juliol han provocat unes necessitats de reg excepcional per garantir la supervivència dels més de 150 arbres plantats entre l’any passat i enguany. Precisament, a finals de maig l’ajuntament va adquirir un nou dipòsit de 8.000 litres de capacitat per poder fer front a les necessitats de reg estival mitjançant el personal de la brigada municipal. Fins ara només es disposava d’un dipòsit de 1.000 litres, absolutament insuficient per abastar tota la necessitat de reg en un estiu com aquest, tenint en compte que els arbres recentment plantats són molt més sensibles a la sequera.