Berga presenta una programació d'activitats culturals vinculades al Corpus per mantenir l'essència patumaire tot l'any

Última revisió 09-05-2022 09:28
04/05/2022

L’Ajuntament de Berga ha presentat el projecte "La Patum Tot l’Any". Es tracta d’una iniciativa que consisteix en programar activitats culturals i divulgatives vinculades a La Patum i al Corpus, més enllà dels dies propis de celebració de la festa, adreçades a tots els públics, per mantenir l’essència patumaire tot l’any.

Les primeres propostes presentades es portaran a terme durant el mes de maig i inclouen projeccions, espectacles, concerts, tallers, conferències i visites guiades, entre altres. La programació ha estat ideada per la Comissió de La Patum i compta amb la implicació de diferents entitats locals.

Potenciar i fer créixer La Patum

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “la iniciativa neix amb la voluntat de transformar el paradigma que envolta La Patum, fent créixer la festa i augmentant l’oferta cultural d’activitats. El que presentem avui només és l’inici, però volem continuar treballant per poder tenir propostes al llarg de l’any i fer de La Patum un pol d’atracció per a la ciutat i la comarca”.   

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha recordat els dos anys de pandèmia que han impedit la celebració de La Patum, però ha valorat positivament que en aquest període hagin sorgit oportunitats per ampliar i millorar la festa com l’exposició patumaire que acull el Convent de Sant Francesc, la reconversió i ampliació de l’oferta de concerts o les activitats de ‘La Patum Tot l’Any’. Sànchez ha dit que “tenim l’obligació d’ampliar La Patum per a les persones que pel motiu que sigui no poden venir o no poden participar-hi els cinc dies, ja que és una festa activa i aquesta programació dona peu a la participació”.

Objectius i treball de la comissió

La Comissió de La Patum ha estat l’encarregada de configurar les propostes de ‘La Patum Tot l’Any’. Anna Parcerisa, membre de la comissió patumaire, ha comentat que “el títol de la programació no ha estat triat a l’atzar i respon a l’objectiu de donar resposta a allò que hem sentit a dir durant tants anys, que és que Berga ha de viure de La Patum tot l’any”. Parcerisa ha afegit que “de la comissió han sorgit idees que ens permeten estirar La Patum fent activitats durant les setmanes prèvies, però també tenim altres propostes per quan hagi passat la festa”.

Un altre dels objectius de la comissió era crear una programació que fos transversal per aconseguir la implicació de tothom. Anna E. Puig, membre de la comissió ha destacat la importància de comptar amb “activitats per a petits i grans, on tothom pugui encaixar, identificar-se i començar a vibrar amb La Patum molt abans del Ple de l’Ascensió”. En aquest sentit, Puig ha dit que “hi ha molta gent que tenim ganes de treballar i fer que ‘La Patum Tot l’Any’ sigui una realitat, però per a això cal que la gent surti al carrer i s’impliqui en les activitats”.

El concepte creatiu i el disseny del programa de mà de ‘La Patum Tot l’Any’ ha estat elaborat pel dissenyador berguedà, Salvador Vinyes, que també forma part de la Comissió de La Patum.   

Propostes programades

Les activitats de "La Patum Tot l’Any" es portaran a terme del 7 al 29 de maig. Les propostes consistiran en la projecció de filmacions de La Patum enregistrades pel Simonet, un taller infantil de manualitats per elaborar diferents elements patumaires (espases de turcs, maces i castanyoles de nans), un concert de músiques de La Patum amb instrumentacions per a cobla, un espectacle patumaire que combina música i teatre, una vetllada literària de poemes i fragments d’obres de l’escriptor Jordi Cussà combinat amb un maridatge gastronòmic, un taller per confeccionar una catifa de flors de Corpus, una conferència amb motiu del 400 aniversari de diferents comparses de La Patum i visites guiades per recórrer els espais de la ciutat vinculats a la festa.

Les entitats que participen en la programació són les següents: 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic, els Castellers de Berga, la Cobla Berga Jove, l’Escola Municipal de Música de Berga, La Closca, la Federació Catalana de Catifaires i les associacions de veïns del Capdamunt de la Vila, el Carrer Major, la Plaça de Sant Pere, Sant Ramon, La Pietat, i els Quatre Barris. També participen en les activitats programades l’historiador Albert Rumbo, els guies Toni Gol i Roger Cortina, l’Oficina de Turisme de Berga i El Forn Intramuralla.

Presentació de la programació d'activitats 'Patum Tot l'Any'
Presentació de la programació d'activitats 'Patum Tot l'Any'
Autor: Ajuntament de Berga